Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τα φούμαρα του εκσυγχρονισμού

Η αναγόρευση του καπνίσματος σε μείζον ζήτημα και η διαίρεση της κοινωνίας σε δύο στρατόπεδα, αναμφίβολα κάνει καλό στην υγεία του συστήματος

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στόχοι της αντικαπνιστικής εκστρατείας είναι «η προστασία της υγείας των πολιτών, καπνιστών και μη καπνιστών, η διαφύλαξη του δικαιώματος της νεολαίας να μην εθιστεί στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος» (Αλ. Παπαδόπουλος - υπουργός Υγείας). Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία μας;

Αστεία πράγματα. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία των πολιτών. Αποδείξεις; Οσα και τα τρόφιμα που κυκλοφορούν εντελώς ανεξέλεγκτα - συγγνώμη με «ευθύνη»(!) των πολυεθνικών - και τα καταναλώνουν ανύποπτα οι πολίτες. Αποδείξεις; Ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, η απάνθρωπη πόλη που ζούμε, οι υπηρεσίες υγείας κοκ. Αρα υποκριτικό και προσχηματικό το ενδιαφέρον τους για την υγεία.

Προς τι λοιπόν η εκστρατεία; Το σίγουρο είναι ότι εξυπηρετεί περίφημα τα σχέδια της πλουτοκρατίας. Ενας διαρκής πόλεμος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, ένας πόλεμος ανηλεής με πάθος και φανατισμό, που διαρκώς θα υποδαυλίζεται και θα συντηρείται. Η διαίρεση της κοινωνίας σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, η αναγόρευση του καπνίσματος σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης και διαχωρισμού των πολιτών, αναμφίβολα εξυπηρετεί περίφημα τα κυβερνητικά σχέδια για αποπροσανατολισμό.

Γενικότερα ένας «εμφύλιος» σε τέτοια βάση έχει πιο μακροπρόθεσμη στόχευση και σίγουρα κάνει καλό στην υγεία γενικότερα του συστήματος. Ο,τι εμποδίζει την ενότητα και συσπείρωση των λαϊκών μαζών και ό,τι βγάζει καπνό συσκότισης και απόκρυψης του εχθρού, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται θετικά από το σύστημα.

Κατά τ' άλλα εννοείται οι κυβερνώντες δεν έχουν διανοηθεί να βάλουν φραγμό στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, ακόμα και αν πρόκειται για ναρκωτικά. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι δυνάμεις της αγοράς δε σκοτίζονται ιδιαίτερα από την αντικαπνιστική εκστρατεία. Ο πολίτης -πάντα- έχει το «δικαίωμα επιλογής». Ασφαλώς θα πληρώσει και το λογαριασμό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ