Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η λέσχη του κεφαλαίου

«Τούτο το φέρετρο / βυθίστηκε στις λίμνες των ματιών, μας / εκτοπίζοντας το δάκρυ μας / πέρα απ' τον πόνο. / Τούτο το φέρετρο / θα λυγίσει τα νύχια σου Κύριε, / είναι βαρύ σαν της Γης».

(Γιάννης Καραβίδας)

Πριν από 48 χρόνια στις 31 Μα?ου του 1954 στην πόλη Οστερμοπεργκ της Ολλανδίας, στο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» γινόταν η πρώτη ιδρυτική συνέλευση της ομώνυμης λέσχης των καπιταλιστών. Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ μεταξύ των άλλων, πρώτο θέμα ήταν, πώς θα αντιμετωπιστεί ο «κομμουνιστικός κίνδυνος», στην Ευρώπη και την Αμερική κυρίως. Οικονομολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, νομικοί, επικοινωνιολόγοι, θρησκευτικοί ηγέτες (από τον Πάπα μέχρι τους προτεστάντες, ορθόδοξους χριστιανούς, καθολικούς κλπ.) ανέλυσαν το πολιτικό, - οικονομικό - στρατιωτικό δεδομένο και το τι μέλλει γενέσθαι. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο βίος η δράση της σκοτεινής και πανίσχυρης «Λέσχης Μπίλντερμπεργκ». Συμμετείχαν κυβερνώντες, απ' την άκρα δεξιά μέχρι και τους εκπροσώπους της τότε ανερχόμενης σοσιαλδημοκρατίας. Δημιουργήθηκαν ιδεολογικές σχολές στήριξης του εγχειρήματος στην Αμερική, Γερμανία, Αγγλία φανερά και «κρυφά» λόγω ισορροπιών σε άλλες χώρες, με τη μορφή ιδρυμάτων που παρείχαν «υποτροφίες» σε ανατέλλοντα, «πολιτικά αστέρια» κατά του κομμουνισμού! Γράφηκαν συγγράμματα από πανεπιστημιακούς που ψωνίζονταν αφειδώς απ' την «Πολυεθνική υπερκυβέρνηση» που στεκόταν πάνω από τα εθνικά κοινοβούλια, κρατικές εξουσίες και μηχανισμούς της κάθε γραφειοκρατίας.

Σήμερα, ο μεν «κομμουνιστικός κίνδυνος» μπορεί να έχει «εκλείψει», σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτοστρατιωτική ανάλυση του Χένρι Κίσινγκερ (Ν.Υ. TIMES) όμως «ο κίνδυνος της τρομοκρατίας» σύμφωνα με τον γερουσιαστή Λίμπερμαν είναι πιο χειρότερος και απ' τον κομμουνισμό!!! Στον αστερισμό της τρομοκρατίας αυτή η λέσχη σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, συνεδριάζει διαρκώς και με τη συμμετοχή εμφανώς της CIA, NAS, DIA στις ΗΠΑ ή αλλού. Ποιος ξέρει ποιες αποφάσεις παίρνονται, αφού ποτέ δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά μόνον, αν κάποιοι πρακτορίσκοι τις «διοχετεύσουν»! (Ετσι, ασκείται η άλλη τρομοκρατία, της επικοινωνιακής, σ' όλον τον Πλανήτη).

Σ' αυτή τη λέσχη δεν παίζουν χαρτιά. Παίζουν με τις τύχες των λαών. Σήμερα που το τοπίο είναι δραματικά ρευστό, απ' τη Μ. Ανατολή, Κ. Ασία, Βαλκάνια, απ' τους δρόμους του πετρελαίου και των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ δε φαντάζουν αρκετά «μυθιστορηματικές» οι δραστηριότητες της Λέσχης των ιμπεριαλιστών! Η δράση ενός ολοκλήρου, καπιταλιστικού αντιδραστικού συστήματος είναι δρομολογημένη, εις βάρος των λαών. Η αδιαφάνεια και το έρεβος σ' ένα σωρό μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού είναι σύμφυτες με τη λειτουργία του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στρατοπέδου, εγκλωβισμένης στο φόβο του εσωτερικού ή εξωτερικού «εχθρού». Η αντίθεση των λαών απέναντι στις καπιταλιστικές λέσχες είναι δεδομένη. Είναι η μόνη, άλλωστε, που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντί τους. Τα λαϊκά κινήματα δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά, από τις αναλύσεις εκείνες που θα τους επιτρέπουν να συνειδητοποιούν τη στρατηγική της άρχουσας τάξης, να προλαβαίνουν τους τακτικούς ελιγμούς της να αποκρούουν τις επιθέσεις της. Αυτά μόνο μπορούν να τις στείλουν για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ