ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πυκνώνουν τα κρούσματα αυταρχισμού!

Εξόρμηση ενημέρωσης και καταγγελίας στο λαό από την ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Πετρούπολη

Η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ φαίνεται πως όσο απλώνεται, τόσο ενοχλεί την κυβέρνηση και τους διάφορους υποτακτικούς της, που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη μαζική προπαγάνδα της Οργάνωσης, χρησιμοποιώντας την τακτική της βίας και της τρομοκρατίας. Ετσι δείχνουν κρούσματα όπως αυτό που σημειώθηκε το Σάββατο (1/6) στην Πετρούπολη, όπου άντρες της Αμεσης Δράσης προσπάθησαν να περάσουν χειροπέδες σε μέλη της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση και να τους σύρουν στην Ασφάλεια. Η αντιμετώπιση αυτή προς τους νεαρούς ΚΝίτες, μάλιστα, ήταν εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς ο Δήμος Πετρούπολης έχει θέσει περιορισμούς μόνο στην εμπορική διαφήμιση κι όχι στην ελεύθερη διακίνηση πολιτικών ιδεών, μέσω της αφισοκόλλησης.

Το γεγονός συνέβη στην οδό Κώστα Βάρναλη, στις 7 το απόγευμα, και τα μέλη της ΚΝΕ οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Το ίδιο βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά η Αστυνομία κράτησε τις ταυτότητές τους και τις παρέδωσε στους κατόχους τους μόνο την επομένη, μετά από έντονο διάβημα του δημάρχου Γιώργου Γιώγου και αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Πετρούπολης του ΚΚΕ.

Την προσπάθεια τρομοκράτησης καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ και η ΤΟ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «οι ασκοί του Αιόλου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν για τα καλά και κάποιοι θερμόαιμοι δεν κρατιούνται πια»! Απέναντι σ' αυτά δηλώνουν ότι «το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πολιτική δράση ο ελληνικός λαός το πλήρωσε ακριβά και πιο ακριβά απ' όλους οι Ελληνες κομμουνιστές», και καλούν το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο πάλης.

Χτες το απόγευμα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στους δρόμους της Πετρούπολης, ενημερώνοντας τον κόσμο και καταγγέλλοντας τον αυξανόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στις 8 μ.μ., οπότε θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στα Εξάρχεια, το βράδυ της Κυριακής, όταν μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση οδηγήθηκαν στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Αραγε, για τι είδους «έγκλημα» μπορεί να είναι «ύποπτοι» οι νέοι που κολλούν αφίσες με το σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά»;

ΒΟΛΟΣ
Να ξηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία καμερών παρακολούθησης στο λιμάνι του Βόλου διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, 4 Ιούνη, πολλοί φορείς του νομού Μαγνησίας απαιτώντας την απομάκρυνσή τους.

Συγκεκριμένα τη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 8 μ.μ., έξω από την πύλη του λιμανιού, διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα», η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠ, η Ενωση Μιχανοσιδηρουργών, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Οι φορείς εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση καμερών στο λιμάνι της πόλης, επισημαίνοντας ότι εξυπηρετούν γενικότερα σχέδια και επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με στόχο την παραπέρα εδραίωση της αμερικανονατοϊκής κυριαρχίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Καταγγέλλουν, δε, ότι η τοποθέτηση των καμερών εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα αυταρχικό πλαίσιο παρακολούθησης, τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος και των οργανώσεών του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η δίκη των πέντε διαδηλωτών

Δικάζονται αύριο, Τετάρτη, 5 Ιούνη, στο Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, πέντε διαδηλωτές, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Ιούνη του 1998.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η δίωξη ανασύρεται από τα συρτάρια, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει τον αυταρχισμό της, αποσκοπώντας στο χτύπημα των λαϊκών αγώνων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη βάρβαρη επίθεση ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες στις 29 Μάη. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η δίκη αυτή εντάσσεται με τη σειρά της στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας, ενόψει, μάλιστα, και της αναμενόμενης κλιμάκωσης των εργατικών κινητοποιήσεων».

«Η ΚΟΘ του ΚΚΕ», τονίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ, «εκφράζει την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις αντιδημοκρατικές της ενέργειες. Καλεί τους Θεσσαλονικείς να αντισταθούν στον εντεινόμενο αυταρχισμό, δυναμώνοντας τη λαϊκή πάλη, η οποία αποτελεί και το μόνο αποτελεσματικό φραγμό στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης».

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

-- Εκδήλωση με θέμα «Η εργατική τάξη πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό» διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα οι εργατικές αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, οι εργατικοί τομείς της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα των συγκεντρώσεων της ΚΟΠ και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει αύριο Τετάρτη, 4 του Ιούνη, στις 10 το πρωί στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στις 11 το πρωί στην ΕΚΟΛΙΝΑ και στις 12.30 μ.μ. στην ΕΚΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.

-- Η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη, 6/6, στις 7μ.μ., στα γραφεία της Πατησίων 280, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

-- Η ΚΟΒ Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την Παρασκευή, 7/6, στις 7μ.μ., στα γραφεία της Αχαρνών 146.

-- Η ΚΟ Βόρειας Αττικής - Αγίου Στεφάνου του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει την Παρασκευή, 7 Ιούνη, στις 8μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στη Λέσβο

Συνεχίζεται με επιτυχία για τρίτη βδομάδα η πολιτική εξόρμηση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα Τρίτη στις 8.30μ.μ., στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων ο Δ. Σιαμέτης μέλος της ΝΕ, για τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό.

-- Αύριο Τετάρτη κλιμάκιο της ΝΕ θα περιοδεύσει στο Συνοικισμό.

-- Το Σάββατο, 8/6, στις 9μ.μ. στην πλατεία του Μεσότοπου θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.

-- Την Κυριακή, 9/6, ο Σταύρος Σκοπελίτης επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ θα περιοδεύσει στα χωριά Βασιλικά, Λισβόρι, Πολιχνίτο.

-- Την Τρίτη, 11/6, στις 8.30μ.μ., σε συγκέντρωση στα Πάμφιλα θα μιλήσει ο Δ. Σιαμέτης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η εισήγηση του ΠΑΜΕ στην 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας» ο Β. Κούτας που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, φιλοξενεί τον Κώστα Μουσελά, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το βιβλίο του «Επί χάρτου», στοχασμοί και δοκίμια για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη λογοτεχνία.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις» ο Ανδρέας Θερμός που επιμελείται και παρουσιάζει, συνομιλεί για την ιδιωτικοποίηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» με συνδικαλιστικά στελέχη του ομίλου.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο», η Σοφία Αδαμίδου συναντά το χαράκτη και ζωγράφο Γιώργο Φαρσακίδη, με αφορμή την έκθεσή του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τη ζωή του, την ιδεολογία του, τις δημιουργίες του που έγιναν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του στη Μακρόνησο, τον Αϊ Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο.
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση ενάντια στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό

Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών στην Πάτρα, μετά τη βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι του Πειραιά σε βάρος απεργών ναυτεργατών, καλεί σε συγκέντρωση καταδίκης της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, την Πέμπτη 6 Ιούνη στις 8 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ