ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
Η εκδίκηση του «πολιτικού κόστους»...

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε την κοινή μοίρα όλων των διαχειριστών: Της στυμμένης λεμονόκουπας

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Μπορεί να προκάλεσε κάποιες μικροδονήσεις στο σύστημα εξουσίας η προαναγγελία αποχώρησης του Αλ. Παπαδόπουλου, αλλά κανείς «από τους κάτω» δε θα κλάψει για την «ηρωική» έξοδό του. Αν κάπου διακρίθηκε στη μακροχρόνια διαδρομή του στα υπουργικά πόστα ο Ηπειρώτης πολιτικός ήταν ακριβώς αυτό. Αγνοούσε επιδεικτικά το «πολιτικό κόστος». Περιφρονούσε και χλεύαζε, δηλαδή, τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαϊκών μαζών, «σήμα κατατεθέν» βέβαια της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των διαχειριστών της.

Το καύχημα των «εκσυγχρονιστών», που στο όνομά του έπιναν νερό στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχε ενδοιασμούς προκειμένου να επιβληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ηταν ένας αδίστακτος μουτζαχεντίν του «εκσυγχρονισμού». Δεν υπήρχε «μεταρρύθμιση» και αποστολή χτυπήματος λαϊκών αγώνων που να μην αναλάμβανε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τον «Καποδίστρια» και τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι τη «μεταρρύθμιση» στην Υγεία.

Ο «υπερβάλλων ζήλος» του είχε προκαλέσει το θαυμασμό του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη και των ηγετικών στελεχών της ΝΔ. Ανετα, πάντως, θα «κοσμούσε», όπως και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη, μια κυβέρνηση της ΝΔ... Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά ένας ακόμα φανατικός της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, μία ακόμα «μονάδα» στο υπαλληλικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό ακριβώς οι όποιες δικαιολογίες για την «έξοδο» ακούγονται -- και είναι -- προσχηματικές και υποκριτικές.

Ακριβώς γι' αυτό η πολιτικοκομματική «εξουδετέρωσή» του είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Δεν «πατάει» πουθενά εκτός συστήματος. Ο Κ. Σημίτης μπορεί να έχει ήσυχο το κεφάλι του στο Πεκίνο. Αλλωστε, έχουν γνώση οι «φύλακες» του συστήματος και πραγματικοί «σημιτοφύλακες». Ο «χειρισμός» του θέματος από τις φιλικές -- και όχι μόνον -- εφημερίδες είναι άκρως αποκαλυπτικός. Ενας διαχειριστής λιγότερος λοιπόν. Είχε την -- κοινή -- μοίρα των διαχειριστών: Της στυμμένης λεμονόκουπας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Η «ΑΡΙΣΤΗ» ΛΥΣΗ: «Εχουμε πετύχει αυτόν τον άριστο συγκερασμό ανάμεσα στην οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του συστήματος και αυτό περιέχεται και στην πρόταση την οποία θα καταθέσουμε». (Δ. Ρέππας - υπουργός Εργασίας για το Ασφαλιστικό, στον «ΦΛΑΣ»).

ΣΚΟΠΙΜΗ ΣΥΓΧΥΣΗ: «Αν από την άλλη κάποιοι θέλουν βελτίωση των παροχών, γιατί υπάρχει και μια πλευρά της αντιπολίτευσης που ζητά να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις παροχές, αυτό συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης. Ε, τότε πρέπει να πάψουν να μας κατηγορούν ότι επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος. Εκείνοι δε που μας κατηγορούν ότι επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος και υπονοούν μείωση των παροχών, ας πούνε ευθέως ότι ζητούν μείωση των παροχών, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας». (Ο ίδιος). (σ.σ. Θόλωμα νερών και «η δουλιά να γίνει»...).

ΠΑΛΙ «ΔΩΡΑ»: «Και σε άντρες εργαζόμενους καθιερώνεται, για πρώτη φορά από το 2003, ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τα παιδιά. Η σχετική ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο εντός της εβδομάδος κατατίθεται στη Βουλή» («ΝΕΑ»).

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; «Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας είχαν επενδύσει ποσοστό μεγαλύτερο από 50% της περιουσίας τους σε μετοχές του ΧΑΑ στο τέλος του 2001. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 13,8% που ισχύει με βάση το νόμο του 1999 και προφανώς υποδηλώνει ότι οι διοικήσεις των ταμείων αυτών, υπό την πίεση της κυβέρνησης, είχαν τοποθετήσει παρανόμως εκατοντάδες δισ. δραχμές την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2000, με στόχο την τεχνητή συγκράτηση του χρηματιστηριακού δείκτη. Το αποτέλεσμα από την πολιτική αυτή είναι γνωστό σε όλους... Τα ταμεία έχουν χάσει το 50% των διαθεσίμων τους». (Ακης Χαραλαμπίδης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή Σημίτη: «Αλέκο, μου προσθέτεις άλλο ένα πρόβλημα» - Η ΥΓΕΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΗΔΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΠΝΟΣ, ΛΟΓΩ ΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΗΜΙΤΗ - Επιβεβαιώνεται από το «Εκόνομιστ».

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΙΜ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΟ ΦΟΝΙΑ - ΔΡΑΠΕΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 340.000 ΔΙΠΛΟΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ 27 ΝΟΜΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΟ SOS ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΑ - ΨΑΡΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Υποδείξεις»: «Με την πρόωρη ανακοίνωση της απόφασής του, ο κ. Παπαδόπουλος κατέστη "πολιτικός υπό προθεσμίαν", αλλά και προσφέρει δώρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενισχύει τα λεγόμενα για "κόπωση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ", για εσωτερικές διαφωνίες και για "κλίμα ηττοπάθειας"... Η όποια απόφασή του επιδρά στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Εχει τώρα δύο λύσεις ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας: 'Η να ανακαλέσει ειλικρινά την απόφασή του ή να παραιτηθεί από υπουργός». (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

«Χάθηκε» και το κύρος: «Το εννοεί; 'Η υποκρίνεται; Κατά πάσα πιθανότητα το εννοεί, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ξέσπασμα του κ. Αλ. Παπαδόπουλου, και η αναγγελία του ότι δεν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, αντικειμενικά έβλαψε την κυβέρνηση σε μία στιγμή που επιδίωκε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Το ξέσπασμα Παπαδόπουλου, όμως, βλάπτει και ό,τι δηλώνει ότι θέλει να προωθήσει "μέχρι τέλους", δηλαδή, τη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Είναι φανερό ότι από σήμερα ο υπουργός δεν έχει το κύρος που διέθετε πριν από την αναγγελία της αποχώρησής του». (Στέφανος Τζανάκης - ΝΕΑ).

ΤΟ «στίγμα»: «Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες η δήλωση ενός πρωτοκλασάτου κυβερνητικού στελέχους ότι θ' αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, συνιστά αντικειμενικά είδηση πρώτου μεγέθους, την οποία καθιστά ακόμη σημαντικότερη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι από εκείνους που, αν μη τι άλλο, έχουν αποδείξει ότι αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος και προωθούν με αποφασιστικότητα και συνέπεια την κυβερνητική πολιτική στον τομέα ευθύνης τους». (Από το κύριο άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ