ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν χωρίς ποτέ να ξέρουν αν θα εισπράξουν

Πάμπολλες παγίδες κρύβουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο όχι μόνο ενισχύει την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά της προσφέρει και την επικουρική

Κανέναν πλέον δεν μπορεί να κοροϊδέψει η κυβέρνηση για το χαρακτήρα της αντιασφαλιστικής παρέμβασής της, με την οποία εκτός των άλλων υποθηκεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση, η οποία βλέπει το «άστρο» της να ανατέλλει. Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εισάγει την «επαγγελματική» ασφάλιση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, επιτρέπει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εισβάλουν σε έναν προνομιακό χώρο, στον οποίο εκ φύσεως θα λειτουργήσουν κερδοσκοπικά.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στα άρθρα 7 και 8, η ιδιωτική ασφάλιση αναβαθμίζεται στον «τρίτο πυλώνα» του συστήματος, αυτομάτως όμως διεμβολίζει το πεδίο του «δεύτερου πυλώνα», της υποχρεωτικής δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Οσο για τον «πρώτο πυλώνα», την κύρια ασφάλιση, όταν η σύνταξη που θα παρέχεται θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, κανείς δε θα ασχολείται με αυτόν.

Τα «επαγγελματικά ταμεία» (ΝΠΙΔ) συμπληρωματικής ασφάλισης, για όλους τους κινδύνους που καλύπτει και η επικουρική - αποτελώντας «θεσμό» και εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - θα μετατραπούν στους «Δούρειους Ιππους» για την ασύδοτη δράση των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης, οι οποίες, μέσω των «πακέτων» που θα προσφέρουν σε πρώτη φάση, θα καρπωθούν ακίνδυνα τις εισφορές των εργαζομένων, σε ένα ιδιαίτερο προνομιακό περιβάλλον γι' αυτές, το οποίο κρύβει πολλές παγίδες για τους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι:

- «Τα προβλεπόμενα από το φορολογικό νόμο κίνητρα και οι φορολογικές απαλλαγές για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις ισχύουν και για την ασφάλιση στα επαγγελματικά ταμεία».

- Η ένταξη ενός εργαζόμενου σε αυτά είναι προαιρετική από τη μια, αλλά, σύμφωνα με την παραπάνω ρύθμιση, συνοδεύεται από πρόσθετες ελαφρύνσεις, δηλαδή η κυβέρνηση σπρώχνει τους εργαζόμενους να καταφύγουν στα ιδιωτικά ταμεία.

- Η λειτουργία αυτών των ταμείων είναι κεφαλαιοποιητική, με λίγα λόγια οι παροχές προς τον ασφαλισμένο θα εξαρτώνται από τις αποδόσεις των επενδύσεων αυτών των ταμείων.

- Οι αποδόσεις αυτές εξαρτώνται από την πορεία των χρηματαγορών, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο το 70% των αποθεματικών τους υποχρεωτικά επενδύεται σε μετοχές, μεταβιβάσιμα αξιόγραφα, άρα οι εγγυήσεις είναι εξαιρετικά αδύναμες.

- Τα χρήματα των εργαζομένων κινδυνεύουν επιπρόσθετα, καθώς οι «επενδύσεις» μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, π.χ. Αργεντινή, με ευνόητες συνέπειες.

- Δίνεται η δυνατότητα να επενδύεται έως 5% των αποθεματικών σε «χρηματοοικονομικά μέσα» της επιχείρησης ή του κλάδου ή των κλάδων που συμμετέχουν στα ταμεία. Ετσι, οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται, συνδέοντας την τύχη των εισφορών τους με την τύχη της επιχείρησης, μένοντας εκτεθειμένοι σε ποικίλες πιέσεις των εργοδοτών για «εργασιακή ειρήνη», περιορισμό των διεκδικήσεών τους και αποδοχή αυθαιρεσιών. Ακόμα χειρότερα, οι εργαζόμενοι ως μέτοχοι σ' αυτά τα ταμεία, οδηγούνται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μ' όποιον συνάδελφό τους τους πει το αφεντικό ότι απειλεί το ταμείο.

Στο εξωτερικό η εμπειρία από τη λειτουργία αυτών των ταμείων είναι ενδεικτική για το τι μέλλει γενέσθαι. Κατ' αρχάς, παρά τις πάμπολλες ανασφάλειες που γεννά το καθεστώς λειτουργίας τους για τους εργαζόμενους, υπήρξε ενδιαφέρον από αυτούς να ασφαλιστούν σε επαγγελματικά ταμεία, λόγω των υποσχέσεων για μεγάλες παροχές. Σκοπός όμως ήταν η συγκέντρωση κεφαλαίων για τη στήριξη των χρηματαγορών. Τα κεφάλαια αυτά, προερχόμενα από τους εργαζόμενους, εντάχθηκαν στον «κύκλο του χρήματος». Τα ταμεία βρέθηκαν σε δεινή θέση όταν μετά το στάδιο των μαζικών εισροών (εισφορές) έφτασαν στο σημείο των μαζικών εκροών, προκειμένου να δώσουν στους ασφαλισμένους όσα υποσχέθηκαν.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «εγγυητής» των χρημάτων των εργαζομένων είναι ο εργοδότης, ο οποίος ελέγχει τα ταμεία και διαχειρίζεται τα αποθεματικά είτε απευθείας, είτε με τη βοήθεια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών και όχι μόνο: «Επιτρέπεται η ενοποίηση ή η διάσπαση αυτών ή η σύσταση ομοσπονδιών και ενώσεων με άλλα επαγγελματικά ταμεία», επισημαίνεται σε ένα σημείο, ενώ σε άλλο σημειώνεται ότι δημιουργείται στο υπουργείο «Τμήμα Διεθνούς Παρακολούθησης», το οποίο θα ασχολείται με «την εναρμόνιση με τους κανόνες και τη συμμετοχή στη διαδικασία συντονισμού της νομοθεσίας των κρατών μελών (ΕΕ), για τη συμπληρωματική ασφάλιση (...) και τη σύγκλιση των συστημάτων αυτών».

Εκτός των άλλων η λειτουργία των «επαγγελματικών ταμείων» συνδέεται άρρηκτα με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που μειώνουν την κύρια σύνταξη και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, εξαναγκάζοντας τον ασφαλισμένο να αναζητήσει απεγνωσμένα πρόσθετες εξασφαλίσεις και ουσιαστικά να καταβάλει πρόσθετη εισφορά σε καθεστώς ισοπεδωμένων αποδοχών.

«ΡΗΤΡΑ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Απαγορεύει τις διεκδικήσεις!

Και τα Βαρέα υπονομεύονται

Με το άρθρο 4 υποτίθεται ότι η κυβέρνηση καθορίζει τους όρους χρηματοδότησης του «ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Στην πραγματικότητα, επιβάλλει την παραγραφή των 28 τρισεκατομμυρίων προς το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Νομιμοποιεί τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και στραγγαλίζει εκ των προτέρων το νέο Ταμείο.

Το χρηματοδοτικό πακέτο είναι κομμένο και ραμμένο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα με ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Το 1% του ΑΕΠ, για τα επόμενα 30 χρόνια, όχι μόνο δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες του συστήματος, αλλά ούτε και σ' αυτές τις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους κράτους προς τους ασφαλισμένους. Το ΙΚΑ, μόνο για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής για το 2003, θα πληρώσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση θα αποδώσει 470 δισ. δραχμές, ουσιαστικά δε θα δώσει ούτε μια δραχμή ως συνεισφορά για τις συντάξεις των εργαζομένων, πολύ περισσότερο για τη διαμόρφωση αποθεματικού, που θα εξυπηρετεί τα αυξημένα ελλείμματα στο μέλλον.

Αν κάτι είναι συγκεκριμένο στο άρθρο, αυτό είναι η «ρήτρα», που απαγορεύει κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων για βελτίωση των συντάξεων και των παροχών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Δεν καλύπτονται επιπλέον ελλείμματα, που δημιουργούνται από αποφάσεις του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι οποίες κινούνται εκτός των ορίων της προγραμματισμένης αύξησης των συντάξεων...».

Με το ίδιο άρθρο, υπονομεύονται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η παράγραφος 6 του άρθρου προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας «συνιστάται ειδική επιστημονική επιτροπή για τον επανακαθορισμό των επαγγελμάτων και των εργασιών που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ». Μόνο κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί η υπόσχεση ότι ο αποχαρακτηρισμός δε θα αφορά τους εργαζόμενους, που άρχισαν να εργάζονται μέχρι το τέλος του 2004. Είναι δυνατόν ένα επάγγελμα ή ειδικότητα που θα βγει από τα ΒΑΕ, να έχει εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων». Στον ίδιο χώρο να εργάζονται εργαζόμενοι που για τους μισούς θα ισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και για τους άλλους μισούς δε θα ισχύουν. Είναι φανερό ότι η «εξαίρεση» αυτή μπαίνει μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει τους ήδη εργαζόμενους. Να καθησυχάσει δυναμικά τμήματα εργαζομένων για να μην αντιδράσουν. Γιατί η διάταξη, αργά ή γρήγορα, θα γενικευτεί σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς χρονικό περιορισμό. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει την αρχή και «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»!

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τους έπιασαν «στα πράσα» να συζητούν για σπάσιμο της απεργίας

Στο «φουλ» δουλεύουν κυβερνητικοί - εφοπλιστικοί μηχανισμοί για να «μαντρώσουν» τους ναυτεργάτες προκειμένου να παραδώσουν αμαχητί το οικοδόμημα των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων που έχουν χτίσει με ιδρώτα και αίμα μέσα στα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών και βεβαίως να «ξεχάσουν» την άγρια επίθεση που δέχτηκαν στις 29 του μήνα στο λιμάνι του Πειραιά από τους βατραχανθρώπους του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη. Χτες το πρωί οι πρόεδροι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Τούσσας και Ι. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, «εισβάλλοντας» στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, «τσάκωσαν στα πράσα» τους συνδικαλιστές της νόθας πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας να συνεδριάζουν εν κρυπτώ για το πώς θα μεθοδεύσουν την αναστολή της 48ωρης απεργίας που οι ίδιοι κήρυξαν για τις 11 του Ιούνη!

Η «εισβολή» έγινε στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν οι συνδικαλιστές των δύο αγωνιστικών ναυτεργατικών σωματείων για να μεταφέρουν την εντολή των ναυτεργατών, οι οποίοι απαιτούν από την «πλειοψηφία» να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για τη λήψη των απαραίτητων οργανωτικών μέτρων για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας.

Τα μέλη της ...«παρασυναγωγής» αποτελούσαν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιάρχων Ευαγ. Κούζιλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αν. Νταλακογιώργος, ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Γ. Ζαχαράτος και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης των Καμαρότων Κ. Κοβαίος. Οι εν λόγω συνδικαλιστές δεν αρνήθηκαν ότι το θέμα της ...«συνεδρίασής» τους ήταν η αναστολή της απεργίας και αυτό όταν το εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, από το οποίο δεν εξαιρούνται ούτε οι ναυτεργάτες, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή! Μάλιστα δε σταμάτησαν εκεί. Οι βρώμικες κινήσεις τους συνεχίστηκαν, καθώς την «παρασυναγωγή» ακολούθησε... «επίσκεψή» τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας! Την «επίσκεψη» αυτή μας επιβεβαίωσε και ο Ι. Χαλάς. Το πρόσχημα που ανέφερε ήταν ότι αυτή έγινε για να ζητήσουν «κάποιο χαρτί που να αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού θα κατοχυρωθούν νομοθετικά»... Ομως, κατά τον Χαλά, έφυγαν άπραγοι, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «δεν είδαμε κανέναν».

Προετοιμάζουν την απεργία

Ετοιμοι να ριχτούν στη νέα μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους στις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν. Ετσι και στη νέα πανελλαδική απεργία, που αποφασίστηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν μαζικά, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά «τσιράκια» της ότι θα εντείνουν τον αγώνα για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στη Λάρισα, ενόψει της νέας απεργίας, συνεδριάζει σήμερα στις 8 μ.μ. η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συμμετείχε ταξικά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν.

Σήμερα, επίσης, στις 6.30 μ.μ. συνεδριάζει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ στις 7 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας συγκαλεί ευρεία σύσκεψη. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας επισημαίνει: «Τώρα που η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ έχει μείνει μόνη στον "κοινωνικό διάλογο" και κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση, που οργανώνει από τώρα απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σαμποτάρει τη νέα απεργία που αποφάσισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τώρα χρειάζεται να μπούμε αποφασιστικά στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες - συμβιβασμένες ηγεσίες, οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων».

Αποφάσεις για τη νέα απεργία αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

  • Να πάρουν μαζικά μέρος στους αγώνες που θα ακολουθήσουν, με απαρχή την 24ωρη πανεργατική απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΥΠΑ.
  • Τη συμμετοχή των σιδηροδρομικών στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), παρά τις μεθοδεύσεις της ΠΑΣΚ να αποτρέψει με κάθε τρόπο την αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση με την απεργία

Ανακοίνωση για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

«Η κυβέρνηση, ως απόλυτο ενεργούμενο του κεφαλαίου, κατέθεσε νύχτα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ασφάλιση των εργαζομένων με βάση το οποίο:

  • Θίγονται καίρια όλοι, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες.
  • Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας, από το 80% του τελευταίου μισθού που ίσχυε σήμερα, οι συντάξεις μειώνονται κατά 30% έως και 40%.
  • Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κόβονται. Καταργείται η 35ετία και γίνεται 37ετία.
  • Επιβάλλονται αμέσως σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους νέες ασφαλιστικές εισφορές κατά 12.000 δραχμές μηνιαίως.
  • Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 65ου έτους.
  • Θίγονται καίρια τα επικουρικά ταμεία και οδηγούνται σε διάλυση προς όφελος των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ιδιωτική ασφάλιση) που δημιουργεί το νομοσχέδιο.
  • Αποχαρακτηρίζει τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αυτό το νομοσχέδιο, που απαξιώνει σοβαρά την τιμή της εργατικής δύναμης και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, θα αποτελέσει την αιχμή της σύγκρουσης της εργατικής τάξης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης για νέα δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Ολοι στην 24ωρη Πανελλαδική - Πανεργατική Απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομοθετείστε εσείς, κι εμείς...

«Πλάτη» για να περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προσφέρει για άλλη μια φορά η ΝΔ. Η κριτική της περιορίζεται σε φράσεις του στιλ «πρόκειται για νομοσχέδιο "κουρελού"», από το συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Κακλαμάνη, που απροκάλυπτα στηρίζει «κριτικά» τα επιχειρήματα Ρέππα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «υπόσχεται, σε αντίθεση με τις κυνικές προτάσεις Γιαννίτση, μελλοντικές μικροπαροχές, χωρίς να απαντά στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει».

Κατά τη ΝΔ η κυβέρνηση απλά «κουκουλώνει το πρόβλημα ελπίζοντας, όχι στην επιβίωσή της, αλλά στον περιορισμό της σίγουρης εκλογικής τους ήττας». Τσιμουδιά για την αρπαγή των 28 τρισ., για τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, για το πετσόκομμα των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας κ.ά. Η ΝΔ με κόπο συγκρατεί τους πανηγυρισμούς της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετεί σήμερα ό,τι η ίδια δεν τόλμησε το '92.

ΔΗΚΚΙ
Αντιλαϊκό και αντεργατικό το νομοσχέδιο

«Δέσμια της επιλογής της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο ανατρέπει κυριολεκτικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης». Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Μαζικών Κινημάτων του ΔΗΚΚΙ, και, παράλληλα, καλεί «τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγωνιστική αντίσταση», καθώς και «ολόκληρο τον ελληνικό λαό να αντιδράσει, συμμετέχοντας στην απεργία».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε σχετική δήλωσή του, ανέφερε: «Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι σαφώς αντιλαϊκό και αντεργατικό». Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, «με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με τη βοήθεια κάποιων κυβερνητικών συνδικαλιστών, προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για άλλη μια φορά».

  • Ανακοίνωση, που εστιάζει τις αντιρρήσεις κύρια στα της χρηματοδότησης, εκδόθηκε και από το ΣΥΝ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ