ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Για Δήμο αγωνιστή, διεκδικητή

Ο Σταύρος Πολίτης υποψήφιος δήμαρχος

Ο Σταύρος Πολίτης
Ο Σταύρος Πολίτης
Με το στόχο να συμβάλλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα των δημοτών, η Δημοτική Κίνηση Νέας Χαλκηδόνας ανακοίνωσε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις επικείμενες εκλογές, τον Σταύρο Πολίτη.

Η παράταξη κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή του Στ. Πολίτη και έθεσε το στόχο της για τις εκλογές στη Ν. Χαλκηδόνα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα: Την ανάδειξη αγωνιστικών και διεκδικητικών τοπικών αρχών και όχι καλών διαχειριστών, υπαλλήλων και μεσιτών της κεντρικής εξουσίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ, το οποίο «αποτελεί σήμερα ένα πολύ σημαντικό μέσο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων (ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ.). Γι' αυτό και οι όροι "αυτοδιοίκηση", "αποκέντρωση", "περιφερειακή ανάπτυξη", πρέπει να κριθούν από όλους τους εργαζόμενους από το περιεχόμενο που έχουν και όχι από τα κερασάκια στην τούρτα των προγραμμάτων - που σίγουρα θα υπάρξουν τέτοια για να παγιδεύσουν τους ψηφοφόρους σε πλαστές και ψευδεπίγραφες απατηλές υποσχέσεις».

Σχολιάζοντας τη στάση της δημοτικής αρχής σε μία σειρά σοβαρών προβλημάτων του δήμου, όπως η έλλειψη χώρων άθλησης, η ρύπανση του Ποδονίφτη, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό - ο Στ. Πολίτης, υπογράμμισε: «Η σημερινή Δημοτική Αρχή και αυτοί που τη στηρίζουν δεν είναι σε θέση να αντιπαλέψουν την υπάρχουσα κατάσταση. Δημιούργησε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό μέσα από τη λογική του "δούναι και λαβείν", τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η κατεύθυνση για ό,τι γίνεται στην πόλη μας είναι ο δημότης να πληρώνει».

Καταλήγοντας, ο Στ. Πολίτης κάλεσε όλους τους δημότες να συσπειρωθούν στη Δημοτική Κίνηση Νέας Χαλκηδόνας, «για να παλέψουμε για μια διεκδικητική ΤΑ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στη μετατροπή του θεσμού σε μηχανισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής».

ΣΠΑΡΤΗ
Ο Γιάννης Χίος υποψήφιος δήμαρχος

Υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης ανακηρύχτηκε ο Γιάννης Χίος σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Την υποστήριξή τους στον υποψήφιο εξέφρασαν η Δημοτική Κοινωνική Κίνηση (ΔΗΚΚΙ) και η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), σχηματίζοντας την παράταξη Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣΥ). Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δ. Λεβεντάκης, γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης και ο Αρ. Κουρεμπής, γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΔΗΚΚΙ.

Ο Γιάννης Χίος, μιλώντας στη συγκέντρωση, σημείωσε πως «στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές δεν κρίνεται μόνο το ζήτημα της καλής διαχείρισης στο δήμο ή ποια πρόσωπα θα εκλεγούν, αλλά, κυρίως, ποιες πολιτικές θα επικροτηθούν ή θα αποδοκιμαστούν». Και συνέχισε: «Τα μηνύματα από τον κόσμο είναι αισιόδοξα και είναι και στο χέρι μας, ώστε αυτά να εκφραστούν και στην κάλπη».

«Καλούμε σε συστράτευση και πλατιά συμπαράταξη όλους όσοι επιθυμούν ένα δήμο που αγωνίζεται και διεκδικεί αυτό που ανήκει στη Σπάρτη, όλον εκείνο τον κόσμο που μάχεται για τα μεγάλα προβλήματα» αναφέρει η Διακήρυξη της ΔΑΣΥ και συνεχίζει: «Οι διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας προτιμήσεις δεν αποτελούν εμπόδιο σε αυτή τη Συμπαράταξη».

Το κείμενο της Διακήρυξης της παράταξης έχουν μέχρι στιγμής, υπογράψει δεκάδες δημότες και προσωπικότητες της Σπάρτης.

Ο Γιάννης Χίος, γεννήθηκε το 1931 στη Σπάρτη. Είναι συνταξιούχος και έχει να επιδείξει σημαντική συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, το 1973, απ' το οποίο αποχώρησε το 1985, διαφωνώντας με την αλλαγή πολιτικής. Ηταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 1982, το 1986 (με το συνδυασμό της Αριστεράς) και το 1989 του ενιαίου τότε ΣΥΝ.

Ερώτηση:

Γιατί πρέπει να καταδικαστούν και στους δύο γύρους των εκλογών οι συνδυασμοί που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Απάντηση:

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές βεβαίως δε θα αναδείξουν κυβέρνηση, αλλά σ' αυτές κρίνονται οι τοπικές αρχές και οι πολιτικές των διαφόρων κομμάτων και των συνδυασμών που συγκροτούν και στηρίζουν. Και κρίνονται είτε από τη σκοπιά των συμφερόντων της άρχουσας τάξης ή από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με το ΣΥΝ για να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από το λαό.

Η ΝΔ επίσης θεωρεί αυτές τις εκλογές πρόκριμα για την ανάδειξή της στην κυβερνητική εξουσία.

Ταυτόχρονα και τα δυο αυτά κόμματα θέλουν να αναδείξουν τις δικές τους δυνάμεις στις τοπικές αρχές, για να ενισχυθεί η πολιτική του κεφαλαίου που και τα δυο υπηρετούν, αλλά και επειδή οι τοπικές αρχές, ως θεσμοί του κράτους, γίνονται ένας από τους καλύτερους μοχλούς για την προώθηση και επιβολή της.

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν εντελώς αντίθετα συμφέροντα, επομένως αντικειμενικά έχουν και εντελώς αντίθετες επιδιώξεις. Μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν σ' αυτές τις εκλογές την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, άρα να καταδικάσουν και τα δυο κόμματα του κατεστημένου και τους συνδυασμούς που αυτά στηρίζουν. Και ταυτόχρονα να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί του.

Εχει σημασία να εκφραστεί η καταδίκη και των δύο για τον αντιλαϊκό ρόλο τους συνολικά, αλλά και στις εξελίξεις στην ΤΑ και τη χρησιμοποίησή της για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η καταδίκη πρέπει να εκφραστεί και στους δύο γύρους των εκλογών. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά τα κριτήρια στο δεύτερο γύρο. Η ενίσχυση των συνδυασμών των δύο κομμάτων στο δεύτερο γύρο θα χρησιμοποιηθεί ως ανοχή ή και στήριξη της πολιτικής τους, επομένως δε θα εκφραστεί αποφασιστικά η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν και οι δύο.

Η καταδίκη και στο δεύτερο γύρο αντιμετωπίζει το κάλπικο δίλημμα «δεξιά - αντιδεξιά» και τις παραλλαγές του, διευκολύνει τον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική τους, διευκολύνει τους αγώνες ενάντιά τους.

Ενισχύει ακόμη πιο πολύ την αγωνιστική συμπαράταξη όσων αντιστέκονται στην πολιτική της ΕΕ, στους «εκσυγχρονισμούς» και αναδιαρθρώσεις που πλήττουν την πλειοψηφία του λαού, ιδιαίτερα την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δίνει ώθηση στη συσπείρωση λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν την πολιτική που επιδεινώνει το βιοτικό τους επίπεδο και περιορίζει δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Δημιουργεί μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή των επιλογών της ΕΕ, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα σχέδια της νέας τάξης.

Η καταδίκη και στο δεύτερο γύρο και των δύο, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο θα αναδειχτεί πλειοψηφία, θα τους δυσκολεύει στην επιβολή μέσω των τοπικών αρχών της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό βεβαίως με την ανάπτυξη των αγώνων.

Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα τοπικά όργανα, και μάλιστα όταν αυτή έχει ευρύτερες διαστάσεις και μαζικό χαρακτήρα, συμβάλλει να βάζουν φρένο σε αντιλαϊκά σχέδια, να αναστέλλουν, έστω προσωρινά, αντιλαϊκές επιλογές, να αποσπούν κάποιες παραχωρήσεις. Θα δυναμώσει το γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού. Θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που προωθούνται η κοινή δράση και αλληλεγγύη των αγωνιστικών τοπικών αρχών με αγωνιστικά ταξικά κοινωνικά κινήματα, με το κίνημα των γυναικών, της νεολαίας, το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό.

Εκδηλώσεις νομαρχιακών παρατάξεων
  • ΛΕΣΒΟΣ

Σε πλατιά, ενωτική συγκέντρωση, καλεί η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Λέσβου, τους κατοίκους του νησιού, για την παρουσίαση των θέσεων τής παράταξης και τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού συνδυασμού, σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

  • ΒΟΙΩΤΙΑ

Σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Βοιωτίας την Κυριακή 9 του Ιούνη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», στη Λιβαδειά, θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη Βοιωτίας.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ»
Καταδικάζει την αστυνομοκρατία

Η «Δημοτική Συμπαράταξη Γαλατσίου», με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Ασφή, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει τις μεθόδους αστυνομοκρατίας, καταστολής, για την επιβολή των αντεργατικών επιλογών και μέτρων κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, που εφαρμόστηκαν, πλήρως, στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Μάη.

«Είναι μια άλλη απόδειξη ότι θα έχουμε και νέα κατασταλτικά μέτρα, ακόμα μεγαλύτερη βία σε ό,τι, οργανωμένα, αντιστέκεται στις αντεργατικές αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η παράταξη στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, των λαϊκών τους ελευθεριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ