ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
Σε 1 δευτερόλεπτο!

Ο,τι είδους όπλο είχαν το χρησιμοποίησαν, στις αναμετρήσεις τους το 1947, το 1965 και το 1972. Ινδία και Πακιστάν έχυσαν ποταμούς αίματος σε αυτούς τους τρεις πολέμους. Ανάμεσα στους πολέμους, ουδέποτε επικράτησε η ειρήνη. Μόνο εχθροπραξίες γύρω από το διαμφισβητούμενο Κασμίρ και προετοιμασίες για την επόμενη αναμέτρηση.

Σήμερα οι δύο αντίπαλοι βαδίζουν και πάλι στα βήματα που ακολούθησαν εδώ και 55 χρόνια, επιδεικνύοντας ξανά το σύνολο του οπλισμού τους. Αυτή ίσως είναι η μόνη διαφορά. Τώρα, σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς των Αμερικανών ειδικών, ένας πόλεμος σε απόλυτη κλιμάκωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν σημαίνει ανταλλαγή πυρηνικών χτυπημάτων και το θάνατο -- μέσα στο πρώτο δευτερόλεπτο του πολέμου -- περισσοτέρων των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων! Αλλοι τόσοι και περισσότεροι υπολογίζονται οι νεκροί των επόμενων ημερών, βδομάδων και ετών, που θα σβήσουν από τη ραδιενέργεια.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να χρησιμοποιήσει όπλα που μπορούν να προκαλέσουν τέτοια καταστροφή, και περιμένουν από τους δύο αντίπαλους στη Νότια Ασία να ισορροπήσουν στον τρόμο. Αλλοι, περισσότερο «υποψιασμένοι», όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για παράδειγμα, καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή. Ολοι μαζί φαίνεται να περιεργάζονται το πυρηνικό κουτί της Πανδώρας σε μια περιοχή όπου εξελίσσεται το γεωπολιτικό παιχνίδι του 21ου αιώνα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Eurokinissi

«ΑΥΤΗ είναι συσπείρωση», θαύμασε ο πρωθυπουργός, βλέποντας τα εκθέματα του «πήλινου στρατού» χτες στην Κίνα. Πράγματι, εξαιρετική η «συσπείρωση». Εκείνος, ο τρίτος από αριστερά, ο ...Παπαδόπουλος είναι;

Η «συνέπεια» των ασφα ... ληστών!

Δήλωση 1η: «Πρώτη ενέργειά μας όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου». Δήλωση 2η: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι στο σύνολό του απαράδεκτο. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε συζήτηση». Δήλωση 3η: «(Το Ασφαλιστικό) απομυζά τους απόμαχους της εργασίας, προβλέπει μόνον έναν ωμά εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων». Δήλωση 4η: «Είναι εντελώς τυφλό. Δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα δομικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως τα αποθεματικά και η περιουσία των Ταμείων».

***

Μοιάζουν χτεσινές. Κι όμως, έχουν περάσει από τότε 10 ολόκληρα χρόνια. Ηταν 30 Αυγούστου του 1992, όταν ο Αντρέας Παπανδρέου, πρόεδρος του (αντιπολιτευόμενου τότε) ΠΑΣΟΚ, έδινε τις παραπάνω υποσχέσεις στους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός του. Ετσι υποδέχτηκε τότε το (αντιπολιτευόμενο) ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό. Σήμερα, εκείνος ο νόμος της ΝΔ, γνωστός και ως «νόμος Σιούφα», που φυσικά κάθε άλλο παρά καταργήθηκε, συντηρείται και επεκτείνεται! Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πατά το (κυβερνητικό πια) ΠΑΣΟΚ για να διαλύσει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση. Και κάτι ακόμα: Μεταξύ των «κατηγόρων» στη Βουλή, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του νομοσχεδίου της ΝΔ, ήταν ο κ. Σημίτης...

***

Αξίζει να κάνουμε μνεία μιας ακόμα φράσης. Προσέξτε: «Είναι ένας σκληρός μύθος ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να είναι σκληρός και αυτό όχι τώρα, αλλά από τότε που υπάρχει οργάνωση της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο της γενιάς μας, της περιούσιας γενιάς μόνο δείγμα γραφής ο εκσυγχρονισμός, αλλά από τότε που υπάρχει άνθρωπος. Αν θέλουμε να μεταφερθούμε στη ζούγκλα, τότε βεβαίως μπορούμε να σκληραίνουμε κάθε φορά την αντιμετώπιση των ανθρώπων, των πολιτών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων».

Αυτά έλεγε το 1992 στη Βουλή ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το «νομοσχέδιο Σιούφα». Μόνο που τότε στο τιμόνι του «εκσυγχρονισμού» ήταν η ΝΔ...


Από «θρίαμβο» σε «θρίαμβο»

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από λεονταρισμούς και παλινωδίες, αναζητά τρόπους για να συμφωνήσει με τις αμερικανικές υποδείξεις για τον ευρωστρατό. Ηδη, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβουλεύεται στη Μαδρίτη τα προσφερόμενα -- από την ισπανική προεδρία -- προσχήματα για την επερχόμενη υπαναχώρηση.

Λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας «συντονίστηκαν» για να μοιράσουν, τουλάχιστον μεταξύ τους, το κόστος των επιλογών, συμφωνώντας να περιορίσουν τις δημόσιες «διαφωνίες» τους. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός «ενημέρωσε» τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητώντας συναίνεση. Μάλιστα, αμέσως μετά, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στα κόμματα το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με την κρυφή ελπίδα να βρει εκ των υστέρων συνενόχους.

Αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης περιγράφουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Οσο για την Αγκυρα, χτες, συνέχισε να υπενθυμίζει τα «προβλήματα» στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αν προστεθεί σε όλα αυτά και το Κυπριακό -- που υποτίθεται ότι θα οδηγούνταν σε «θρίαμβο» -- το 2002 μάλλον θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση του Κ. Σημίτη ότι θα είναι «έτος εξωτερικής πολιτικής».

1821. H μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία στις 6 και 7 του Ιούνη 1821 και η νίκη των Τούρκων σήμανε το άδοξο τέλος της εκστρατείας του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

1909 Επιτυχής απεργία των τροχιοδρομικών της Αθήνας με αίτημα 10ωρη εργάσιμη μέρα.

1933 Γίνεται απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν 106 πατριώτες στο Κούρνοβο. Λίγες μέρες πριν, τη νύχτα της 1 προς τη 2 Ιούνη, ένα τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ Ρούμελης, ανατίναξε τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου την ώρα που περνούσε ιταλική αμαξοστοιχία γεμάτη στρατό και υλικά. Σκοτώθηκαν 550 - 600 Ιταλοί φασίστες και η συγκοινωνία διακόπηκε για αρκετές μέρες.

1944 Εκτελέστηκε ο Κώστας Χατζήμαλης, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1908 στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας.

Φίγκο, χάσαμε...

ΝΑ ΔΙΑΛΫΘΕΙ το ΚΕΠ και τότε ας έρθει ο Αβραμόπουλος, είπε προχτές ο κ. Καραμανλής. Τόσο καλή ιδέα γιατί να μην την επεκτείνουμε; Τώρα που οι δημοσκοπήσεις αποφαίνονται υπέρ μιας κυβέρνησης της ΝΔ με υπουργούς του... ΠΑΣΟΚ, ας διαλυθούν όλοι! Και ας φτιάξουν ένα νέο κόμμα: Το ΝΔΠΑΣΟΚΕΠ!

***

ΚΑΙ Ο κ.Κωνσταντόπουλος; Ψυχραιμία. Κι αν δεν τον προσλάβουν σαν «αριστερό» υπουργό, πάντα θα υπάρχει θέση νομικού συμβούλου στις επιχειρήσεις του «νέου» κόμματος...

***

ΤΙΜΗΘΗΚΕ δεόντως η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα συνεχίζει να είναι η τελευταία πόλη στην Ευρώπη σε πράσινο. Μόλις 2,55τ.μ. πρασίνου αναλογούν ανά κάτοικο όταν στο τελευταίο Παρίσι αναλογούσαν 8,54τ.μ.. Μετά από 7 χρόνια Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πάλι καλά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ