ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
Σελ. /72
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πανεργατική η απάντηση στις 18 Ιούνη

Στο Πεδίον του Αρεως θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

Το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική για όλους Κοινωνική Ασφάλιση, με μείωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των συντάξεων, για υγεία και πρόνοια, για μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση μισθών και μεροκάματων, προβάλλουν καθημερινά στις συζητήσεις που αναπτύσσονται στον ένα μετά τον άλλο τους χώρους δουλιάς οι εργαζόμενοι.

Απαντούν έτσι, με αιτήματα που βγαίνουν από τις ίδιες της ανάγκες τους, στην προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης που πασχίζει να τους πείσει πως πρέπει να δουλέψουν χωρίς δικαιώματα μέχρι θανάτου για να χαρίσουν κι άλλα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οργανώνουν, παράλληλα, τη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα γίνει την Τρίτη 18 Ιούνη σ' όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαν ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα συνολικής αντιπαράθεσης με το μαύρο μέτωπο μεγάλου κεφαλαίου, κυβέρνησης και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Χτες, μετά τον καθορισμό της απεργιακής ημερομηνίας από την ΑΔΕΔΥ, η διοίκηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε το συντονισμό της με τους εργαζόμενους του δημοσίου και την κοινή απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στο Πεδίον Αρεως, στις 10.30 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι καλούνται ανεξάρτητα της πολιτικής ή συνδικαλιστικής τους άποψης να διασφαλίσουν την ενότητά τους, να εντείνουν την αποφασιστικότητά τους και να συμμετάσχουν στην απεργία για ένα θέμα που αφορά όλους.

Ηδη τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ξεκινήσει μέσα στους τόπους δουλιάς να οργανώνουν και να προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας. Με συνεδριάσεις και συσκέψεις διοικήσεων σωματείων, γενικών συνελεύσεων, εργοστασιακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για μία προς μία τις πτυχές του νομοσχεδίου, να αποκαλυφθεί ο αντεργατικός χαρακτήρας των ανατροπών που προωθούνται.

Μ' όλες τους τις δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας όλοι όσοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Κάνουν καθαρό στην εργατική τάξη πως όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει ως θετικό το αντεργατικό έκτρωμα, το νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος της σύνταξης, η είσοδος ιδιωτών από την πίσω πόρτα για να καρπωθούν τα λεφτά των εργατών και το τσεκούρωμα της υγείας και πρόνοιας επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και όλων των ηλικιών.

Στα πλαίσια αυτά μέχρι σήμερα αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει: Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Την Παρασκευή συνεδριάζουν με θέμα τη συμμετοχή στην απεργία το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σάββατο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εγλειψαν το κόκαλο, ανέστειλαν την απεργία στις 11 του Ιούνη
  • Σταθεροί στο ρόλο του εγκάθετου οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ
  • ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν στην απεργία στις 18 του Ιούνη

Εκτός μάχης επιχειρούν να θέσουν τους ναυτεργάτες οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ώστε, έτσι, αποκομμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους της στεριάς, που ετοιμάζουν το νέο απεργιακό τους αγώνα, να «ξεγυμνωθούν» εύκολα από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ, πιστοί στον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό τους ρόλο, αποφάσισαν τελικά την αναστολή της 48ωρης απεργίας που οι ίδιοι είχαν κηρύξει για τις 11 του Ιούνη. Πρόσχημα γι' αυτή τους την απόφαση αποτέλεσε ένα άτυπο χαρτί που είχε φροντίσει να τους στείλει νωρίτερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, προκειμένου να τους προσφέρει το κατάλληλο άλλοθι, το οποίο αποτελεί ένα προσχέδιο προσθήκης στο εκτρωματικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Στο χαρτί αυτό αναφέρεται ότι από την 1η του Γενάρη 2003 αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις των ναυτεργατών στο 70% του μισθού, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το επίδομα Κυριακών, και ακόμα ότι η επικουρική σύνταξη αυξάνεται από 1% σε 1,5%.

Απόδειξη της «συμπαιγνίας» που έχει στηθεί σε βάρος των ναυτεργατών είναι ότι ενώ στην προσθήκη αναγράφονται τα ονόματα των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, από κάτω έχουν υπογράψει μόνο οι δύο τελευταίοι υπουργοί. Δηλαδή, η προσθήκη δε φέρει τη βασική υπογραφή, αυτή του Ν. Χριστοδουλάκη! Ακόμα απόδειξη είναι ότι το ΝΑΤ παραμένει στον αέρα αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως με μια απλή απόφαση της διοίκησής του θα μπορεί να ενταχθεί στο ΙΚΑ και να τεθούν αυτόματα σε ισχύ οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή κατήγγειλαν με έντονο τρόπο συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ-«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»- μέλη της Εκτελεστικής, οι οποίοι απαίτησαν όχι μόνο να γίνει η 48ωρη απεργία αλλά ο αγώνας να κλιμακωθεί συντονισμένα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας. Και αυτό γιατί από το νομοσχέδιο δεν εξαιρούνται τα θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, η προσθήκη δεν έχει κατατεθεί και ήδη έχουν περικοπεί από το ΝΑΤ 20,36 δισ. δραχμές.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης τα δύο αγωνιστικά σωματεία εξέδωσαν ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσουν τους ναυτεργάτες για τα «έργα» της πλειοψηφίας και στην οποία επισημαίνουν: «Ακόμα και αυτές οι υποσχέσεις των υπουργών Ναυτιλίας και Εργασίας είναι αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 3 και 18 του Απρίλη και στις 29 του Μάη, των πληρωμάτων του μηχανοστασίου και της αποφασιστικής μαχητικής συμμετοχής των ναυτεργατών και της συμπαράστασης των άλλων εργαζομένων».

Υπογραμμίζουν ακόμη: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των δύο σωματείων ότι η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-εφοπλιστών-συνολικά μεγάλου κεφαλαίου ενάντια σε θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τη συνειδητή στήριξη των κυβερνητικών-εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ, που υπονομεύουν δικαιώματα και τον αγώνα του κλάδου μας. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση του αγώνα στις 18 του Ιούνη 2002 σε συντονισμό και κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους».

Συνάντηση συναλλαγής και αποπροσανατολισμού

Με τον υπουργό Εργασίας συναντήθηκε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Για «συνάντηση - συναλλαγή που προσφέρει στήριγμα στην απομονωμένη από το σύνολο των συνδικάτων και εργαζομένων κυβέρνηση και υπονομεύει τους αγώνες», κάνει λόγο η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφερόμενη στη χτεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Εργασίας. Πρόκειται για μια κίνηση την οποία κατήγγειλε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αφού και αυταπάτες σπέρνει στους εκπαιδευτικούς για δήθεν θετικές ρυθμίσεις και ρίχνει «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης που θέλει να απομονώσει κατηγορίες εργαζομένων και να περάσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρέμβαση) προχώρησαν σε μια πρωτοφανή αποπροσανατολιστική και διασπαστική ενέργεια δύο μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου». Η χτεσινή συνάντηση έρχεται μετά και την τροπολογία που απέστειλε στην ΟΛΜΕ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας πριν τα 35 χρόνια εργασίας, να εξαγοράσουν μέχρι και 5 χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται, όπως επισημαίνει και η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, για μία ρύθμιση αποπροσανατολισμού που δεν αναιρεί το σύνολο του αντεργατικού χαρακτήρα των μέτρων ούτε απαντά στο αίτημα για συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

«Σε μία περίοδο που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων και το πλατύτερο μέτωπο στον αγώνα για να μην ψηφιστούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ προχωρά σε διάλογο με την κυβέρνηση, ένα διάλογο που σηματοδοτεί αποδοχή του νομοσχεδίου - τερατούργημα και καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες για δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις στους εκπαιδευτικούς», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να μην ψηφιστεί το τερατούργημα.

Δε θα κινηθούν τα μπλε λεωφορεία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της 18ης Ιούνη, αποφάσισαν σε χτεσινή τους γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ). Ως εκ τούτου, τη μέρα αυτή θα παραμείνουν ακίνητα τα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ