ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2002
Σελ. /104
Χαστούκι στην κυβέρνηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει μια ιδιαίτερη σημασία η χτεσινή απόρριψη της αγωγής της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών του Ιδρύματος, η οποία ήθελε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών. Πέρα απ' τη δικαίωση των γιατρών σε πρωτόδικο επίπεδο, η απόρριψη αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση που χρησιμοποιούσε το καρότο της απροκάλυπτης κοροϊδίας και το δικαστικό μαστίγιο για να κρατά σε ομηρία 5.500 εργαζόμενους χωρίς καμιά συνταξιοδοτική και υγειονομική κάλυψη παρότι δουλεύουν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν έγινε γνωστό και αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της διοίκησης του ΙΚΑ: Αν δηλαδή θα δεχτεί την απόφαση ή θα καταφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, επιμένοντας στην προώθηση της εξοργιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μόνο δύο...

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι είναι η δεύτερη φορά, τα τελευταία χρόνια, που εκδίδεται -σε πρωτόδικο επίπεδο- μια θετική απόφαση για απεργία των εργαζομένων. Η προηγούμενη απόφαση ήταν -πριν έξι μήνες- για την απεργία των τεχνικών της «Ολυμπιακής», που σε πρώτο επίπεδο κρίθηκε νόμιμη, αλλά παράνομη στο Εφετείο. Κι ενώ το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων όταν απεργούν είναι πασιφανές εντούτοις η ευθυγράμμιση των δικαστών με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης ή της εργοδοσίας έχει οδηγήσει το κοινό αίσθημα να δέχεται ως μεγάλη ή... περίεργη είδηση μια θετική, υπέρ των εργαζομένων, δικαστική απόφαση - ενώ θα 'πρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Ανακατατάξεις με...

Το τελευταίο διάστημα διάφορα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε ανακατατατάξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις διάφορες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουν κατηγορηθεί, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τις προνομιακές σχέσεις που διατηρούσαν με τον όμιλο Κόκκαλη. Οχι, βέβαια, ότι η ΝΔ είναι αθώα του αίματος. Την ολιγαρχία του πλούτου εκπροσωπεί κι αυτή.

Το τελευταίο διάστημα όμως, είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας περί τον πρωθυπουργό να ξαναμοιράσει το «παιγνίδι» ανάμεσα στις ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας, με την προσθήκη αυτή τη φορά ενός νέου ισχυρού παίκτη. Του ομίλου Λάτση. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο όμιλος Λάτση, είναι ο μεγάλος ευνοούμενος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι στιγμής: του έδωσαν την Τράπεζα Κρήτης, ενώ η παραχώρηση του «φιλέτου» των ΕΛ.ΠΕ είναι ζήτημα χρόνου. Εκτος αυτού η Eurobank συμμετέχει προνομιακά σε όλες τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων του υπουργείου Οικονομικών, στις «τιτλοποιήσεις» και στις εκδόσεις προμετόχων, όπου οι προμήθειες είναι προκλητικές.

... γενικότερη σημασία

Χθες, με τη συνοδεία των κ. Νανόπουλου και Καραμούζη, στελεχών της «Eurobank», o νέος διοικητής του τραπεζικού κολοσσού «Deutshebank», Ιωσήφ Ακερμαν, επισκέφτηκε τον κ. Χριστοδουλάκη και συζητούσαν μεταξύ τους περισσότερο από μια ώρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η γερμανική τράπεζα συμμετέχει με 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Eurobank».

Τι συζητούσαν, άραγε, τόση ώρα; Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη προς τους δημοσιογράφους ήταν μάλλον στη λογική «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Γεγονός είναι ότι ο κ. Χριστοδουλάκης έχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με τον όμιλο Λάτση, τα στελέχη του οποίου μπαινοβγαίνουν με άνεση στο υπουργείο Οικονομίας. Σχέσεις οι οποίες δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από άλλους ενδιαφερόμενους... Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τις από ραδιοφώνου προειδοποιήσεις Κακαουνάκη (το... γραφείο Τύπου του Κόκκαλη) «αν νόμιζες Χριστοδουλάκη ότι θα σε σώσει ο Λάτσης, είσαι βαθιά νυχτωμένος...». Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική...

Τα τηλεοπτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ θυσιάζονται στο βωμό της τηλεθέασης και του κέρδους. Σαφές το συμπέρασμα του εποπτικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ για την κατάσταση στα ΜΜΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα (όχι φυσικά στη «δημοσιότητα» των καναλιών που τέτοιες εκτιμήσεις δεν τις θεωρούν ειδήσεις ή, τουλάχιστον, δημοσιεύσιμες ειδήσεις...).

Ολοι το ξέρουμε, βέβαια, στον ένα ή άλλο βαθμό. Θέματα που έχουν εθνική, οικονομική η κοινωνική σημασία «χάνονται» και προβάλλονται οι διάφορες «ροζ ιστορίες» ή οι... ειδήσεις από το Χόλιγουντ.

Από την άλλη, έχουμε... χορτάσει από εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Πράξεις χρειαζόμαστε, ουσιαστική παρέμβαση χρειαζόμαστε, διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων χρειαζόμαστε. Αλλά, αυτοί που έχουν χρέος να το κάνουν, μένουν απαθείς και αδιάφοροι.

Αλλωστε, με τον τελευταίο νόμο περί βασικού μετόχου φρόντισαν να καλύψουν οι κυβερνώντες και οικονομικο-τεχνικά την όλη κατάσταση και κανένα πρόβλημα δεν έχουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών και των ΜΜΕ να συνεχίσουν να ευτελίζουν τα πάντα.

ANOIXTO ακόμα και το θέμα νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να προσληφθούν έκτακτοι στο δημόσιο! Οχι ότι το δημόσιο δεν έχει ανάγκες. Οχι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες, αλλά όταν είναι κοντά οι δημοτικές εκλογές, το πράγμα παίρνει... άλλη διάσταση!

Και, βέβαια, εμείς δεν έχουμε την παραμικρή υποψία, ότι οι αγαπητοί εκσυγχρονιστές θα μπορούσαν έστω να διανοηθούν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία προκειμένου να την εκμεταλλευτούν για προεκλογικούς σκοπούς. Αλλα λέμε τώρα... μήπως βρεθεί κάποιος κακοπροαίρετος...

ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ Σημίτη - Παπαδόπουλου συνεχίζεται. Θα μιλήσουν ή δε θα μιλήσουν; Θα συναντηθούν ή δε θα συναντηθούν; Μάλλον με ίντριγκα μοιάζει η υπόθεση κι όχι με πολιτική επιλογή.

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντως γιατί να τον εξωθήσει σε παραίτηση ο Κ. Σημίτης; Μήπως τα σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία έχουν τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα τον χρειαστεί για πολλά χρόνια; Δε νομίζουμε...

Πάνω απ'όλα το ΝΑΤΟ

Τον παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό, το στρατό επιβολής της «νέας τάξης» σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, συγκροτούν με γοργά βήματα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και, ταυτόχρονα, καταλύουν οποιοδήποτε υπόλειμμα εθνικής κυριαρχίας. Η εαρινή σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που χτες ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο ότι όλοι και όλα υποτάσσονται στην επιβολή της νεοταξικής κυριαρχίας, που στην παρούσα φάση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την «αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Η Εθνική Αμυνα, πλέον, ως έννοια και ως περιεχόμενο, όχι απλά υποτάσσεται στις ιμπεριαλιστικές προτεραιότητες αλλά καταλύεται. Το αντιτρομοκρατικό αμόκ των Αμερικανών διαπερνά πια και το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών και γίνεται «εθνική ιδέα». Ετσι και οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα για όλες τις αναγκαίες, σε αυτή την κατεύθυνση, αναδιαρθρώσεις.

Και οι Αμερικανοί δε ζητάνε λίγα από τους συμμάχους τους. Τα θέλουν όλα. Κατέθεσαν στο ΝΑΤΟικό συμβούλιο και ένα πακέτο προτάσεων-απαιτήσεων, για τα οποία, τυπικά, η απόφαση θα ληφθεί μεν το Νοέμβρη στην Πράγα αλλά η υλοποίησή τους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ζητούν: Μια νέα «διακλαδική συμφωνία εξοπλισμών», που θα υποτάσσει το σύνολο των «εθνικών» εξοπλισμών κάθε κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ στα παγκόσμια στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όσον αφορά στα βιολογικά και χημικά όπλα, που φαίνεται ότι δεν ελέγχονται πλήρως από αυτούς. Ενα μη επακριβώς καθορισμένο «πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων», που θα «δεσμεύουν» πολιτικά ολόκληρο το ΝΑΤΟ και θα επιτρέπουν στρατιωτικές επιχειρήσεις «όπου και όταν χρειάζεται». Και, τέλος, ζητούν μια «εσωτερική μεταρρύθμιση», με στόχο την κατάργηση του «βέτο», για μια «διευρυμένη συμμαχία», με «ευέλικτη οργάνωση».

Ακρως αποκαλυπτικά και τα όσα είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε μεν ότι «μακάρι το ΝΑΤΟ να εξασφάλιζε την ασφάλεια της χώρας», αλλά παρ' όλα αυτά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρως εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ γιατί πάνω απ' όλα είναι το ιμπεριαλιστικό συμφέρον.

Η αναθεώρηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, της δομής του ΝΑΤΟ «συμβαδίζει με αντίστοιχες αμυντικές αναθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ». Για να προσθέσει χωρίς δισταγμό: «Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη δική της αμυντική στρατηγική αναθεώρηση (...) τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης, βάσει της οποίας προχωρεί η διακλαδικότητα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αντίστοιχη διαδικασία προωθεί και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στην προοπτική της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κινδύνου της διεθνούς τρομοκρατίας».

Τα λόγια του Γ. Παπαντωνίου τα λένε όλα. Δε χρειάζονται σχολιασμό. Αυτή λοιπόν είναι η «εθνική άμυνα» το έτος 2002.

Αντιφάσεις...

Στη διάρκεια της εκδίκασης της αγωγής της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών του Ιδρύματος, ο Γ. Χαϊκάλης, παραστάτης δικηγόρος των γιατρών, ρώτησε την υποδιοικητή Εύη Χατζηανδρέου τι δουλιά κάνει ο διοικητής του ασφαλιστικού Οργανισμού, Μ. Νεκτάριος και πήρε την απάντηση πως είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Και πώς ο Μ. Νεκτάριος ως πανεπιστημιακός απεργεί, ενώ ως διοικητής του Ιδρύματος ζητά να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των γιατρών; ρώτησε ο δικηγόρος και ξεσηκώθηκε σάλος στην αίθουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ