ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2002
Σελ. /104
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Και ναι και όχι η πρόταση του εισηγητή για την TVX

Ο Π.Ν. Φλώρος πρότεινε να γίνουν εν μέρει δεκτές οι προσφυγές, αλλά με επιφυλάξεις. Πάντως, πρότεινε να ακυρωθεί η μελέτη επίπτωσης της εκμετάλλευσης, καθώς και η απόφαση για επέκταση της υπόγειας εκμετάλλευσης κάτω από τη Στρατονίκη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας δόθηκε άλλη μια μάχη χτες, αυτή τη φορά δικαστική, για να μην επεκταθούν οι εγκαταστάσεις της πολυεθνικής «TVX Hellas» στη Χαλκιδική.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν προσφυγές κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Ακάνθου Σταγείρων Χαλκιδικής, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση των αποφάσεων της Πολιτείας για επέκταση των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των «Μαύρων Πέτρων» της εταιρίας TVX.

Ο σύμβουλος επικρατείας Π.Ν. Φλώρος πρότεινε να γίνουν εν μέρει δεκτές οι προσφυγές των κατοίκων, αλλά με επιφυλάξεις. Ειδικότερα, πρότεινε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για τη μελέτη επίπτωσης της εκμετάλλευσης του μεταλλείου, καθώς και η απόφαση για επέκταση της υπόγειας εκμετάλλευσής του κάτω από τη Στρατονίκη Χαλκιδικής.

Ο εισηγητής επισήμανε ότι πριν από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων έπρεπε να είχε προηγηθεί με νέα απόφαση της Πολιτείας η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που θα έπαιρναν υπόψη τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης.

Ωστόσο, ο σύμβουλος επικρατείας απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατοίκων για κινδύνους στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον από τη λειτουργία της TVX στη συγκεκριμένη περιοχή και ανέφερε ότι δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί για εξάντληση των υδάτινων πόρων.

Στο μεταξύ, εκτός από τους νομικούς εκπροσώπους των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Πολιτισμού, Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της πολυεθνικής TVX, στην Ολομέλεια του δικαστηρίου εκπροσωπήθηκε και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, καθώς και η ΓΣΕΕ που στο όνομα της απασχόλησης τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης των μεταλλείων, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του νομικού εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, ο οποίος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η διοίκηση της Συνομοσπονδίας ομόφωνα αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση στο δικαστήριο, όταν μέλη της με δηλώσεις έχουν ταχθεί όχι μόνο κατά της επέκτασης της TVX, αλλά γενικότερα υπέρ του κλεισίματός της.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις της η ΔΑΣ

Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών της σημείωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ΔΑΣ πήρε 485 ψήφους (από 394 που είχε πάρει το 2000) και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, εκλέγοντας 4 έδρες στο ΔΣ (από 3 που είχε).

Μείωση των δυνάμεών τους είχαν σ' αυτές τις εκλογές και η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΑΚΕ πήρε 761 ψήφους (από 787 στις περασμένες εκλογές) και εξέλεξε 6 έδρες, όσες είχε και προηγούμενα, και η ΠΑΣΚΕ 303 ψήφους (από 360 που είχε στις περασμένες εκλογές) και εξέλεξε 2 έδρες (από 3 που είχε). Η παράταξη ΑΝΕΚΕ - ΕΝΙΑΙΟ πήρε 184 ψήφους και εξέλεξε μία έδρα ενώ η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πήρε 7 ψήφους και δεν εξέλεξε καμία έδρα.

Σε ανακοίνωσή της για τα εκλογικά αποτελέσματα η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτή και τονίζει: «Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με την ενημέρωση των συναδέλφων, την ενεργοποίηση όλων μέσα από τις επιτροπές χώρου δουλιάς, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός Αγωνιστικού Μετώπου όλων των εργαζομένων... θα αγωνιστεί για την καλυτέρευση της ζωής όλων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ