ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΜΕΝΙΔΙ
Δυναμική αντίδραση στις απαλλοτριώσεις

Απέκλεισαν τις γραμμές του ΟΣΕ. Θύματα του υπέργειου προαστιακού 248 σπίτια και πολλά δέντρα

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων Μενιδίου
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων Μενιδίου
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής οι κάτοικοι του Μενιδίου κλείνοντας για λίγη ώρα τις γραμμές του τρένου στο ύψος της περιοχής Κόκκινου Μύλου. Απαίτησή τους είναι να μην απαλλοτριωθούν οι 248 ιδιοκτησίες εξαιτίας της διάνοιξης των γραμμών για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου. Ζητούν να γίνει υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου και να ενημερωθούν για τα ακριβή έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο χώρο.

Η Ζαμπία Κατσαδενδράκη, μέλος της διοίκησης της Επιτροπής Αγώνα, σημείωσε στη διάρκεια της συγκέντρωσης πως μια τέτοια προοπτική θα σημάνει την οριστική «ταφόπλακα» της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», χαιρετίζοντας την κινητοποίηση τόνισε: «Η "Συμπαράταξη" υποστηρίζει το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου. Εξ αρχής, όμως, σημειώναμε την ανάγκη να παρθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων και οι μελέτες για την υπογειοποίηση». Ο ΟΣΕ, συνέχισε, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν χρήματα, τα οποία, όμως, είναι ανάγκη να εξασφαλίσει εφόσον πρόκειται για έργο υποδομής για τα επόμενα 50 ή 80 χρόνια, και όχι για τις 20 μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Θάνος Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου» (ΠΑΣΥΜ), σημείωσε πως με το συγκεκριμένο έργο «θα θησαυρίσουν κάποιοι σε βάρος μας» και συμπλήρωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Τέλος, την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Κώστας Μούρτης, υποψήφιος δήμαρχος, με τη «Συνεργασία - Αλλαγή», Αγ. Αναργύρων, ενώ παραβρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος της ΠΑΣΥΜ, Βασίλης Τοπαλιανίδης. Εκεί ήταν και ο δήμαρχος Μενιδίου, Δ. Παπανίκας, που αντιμετώπισε τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων για όσα δεν έκανε για να αποτρέψει αυτό το έργο.

Να σημειωθεί, ότι μετά το τέλος της κινητοποίησης, όπως μας κατήγγειλε ο Θ. Τραβασάρος, αστυνομικοί συνέλαβαν και οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έναν απ' τους συγκεντρωμένους κατοίκους, με το αιτιολογικό της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οταν ο Θ. Τραβασάρος πήγε στο Τμήμα για να διαμαρτυρηθεί, αστυνομικοί απείλησαν και τον ίδιο με σύλληψη, λέγοντας πως θα έρθουν σε επαφή με τον εισαγγελέα προκειμένου να στηρίξουν κατηγορία. Τελικά, μετά από λίγη ώρα ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.

Οπως κατήγγειλε στο «Ρ» ο δημοτικός σύμβουλος, από τη συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς προέκυψε πως έχουν τα στοιχεία των περισσοτέρων κατοίκων που διαμαρτύρονται για τον προαστιακό και θα τα παραδώσουν στον ΟΣΕ για να προχωρήσει σε μηνύσεις!

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας ο Λουκάς Λιάκος

Ο Λουκάς Λιάκος
Ο Λουκάς Λιάκος
Σε μαζική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Φίλιππος» της Λιβαδειάς έγινε την Κυριακή στις 11 το πρωί η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) για το νομό Βοιωτίας, Λουκά Λιάκου.

Στο προεδρείο της συγκέντρωσης παρακάθησαν οι: Μάκης Ντουρντουρέκας, δικηγόρος, Γιώργος Λάππας, καρδιολόγος, Παν. Αρβανίτης, δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς, και Γιάννα Καραμπάτσου από το ΔΗΚΚΙ.

Την παρουσίαση της πρότασης έκανε εκ μέρους της γραμματείας της ΝΑΣ η Βάσω Γκιόκα, παιδίατρος από τη Θήβα.

Ο υποψήφιος νομάρχης Λουκάς Λιάκος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις βασικές προγραμματικές διακηρύξεις της παράταξης, στη βάση των προβλημάτων του λαού της Βοιωτίας, ενώ επισήμανε ότι είναι ανοιχτή να συζητηθεί, να συμπληρωθεί με βάση τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των φορέων και όσων θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει ρότα και ο νομός Βοιωτίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Δημ. Ψαρράς εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ο Αλέξανδρος Γιώτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, εκπρόσωπος της ΚΝΕ, κ.ά.

Παρευρέθηκαν ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λ. Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Μπακόλας, μέλος του ΓΠ Στερεάς του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και της Δημ. Περιφ. Ενωσης, ο δήμαρχος Χαιρώνειας Ν. Παπαγγελής, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας Ταξ. Γαλανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λιβαδειάς Π. Αρβανίτης, Α. Ρούσσαρης, Η. Γκριτζάπης, Γ. Ντουρντουρέκας (πρώην αντιδήμαρχος), Ε. Καντά (πρ. δημ. σύμβουλος), Γ. Ζυγούρης δημ. σύμβουλος Ορχομενού, Π. Στάθης (Θεσπιών), Μπ. Κατσούλας (Αλιάρτου), Σ. Παντίσκας (Διστόμου), Γ. Ανδρίτσος (Ακραιφνίου), και άλλοι.

ΠΕΡΑΜΑ
Δεν πιάνουν τα «πράσινα» τερτίπια

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Ο λόγος για τους εγκάθετους που θέλει η κυβέρνηση να τοποθετήσει στο Δήμο Περάματος, επιδιώκοντας να αποκλείσει τον καταξιωμένο δήμαρχο Γ. Πατσιλινάκο. Ετσι, οι απόντες από κάθε διεκδικητικό αγώνα του Δήμου και της Δημοτική Αρχής, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον. Σε μια πόλη με χιλιάδες ανέργους, ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος δήμαρχος διοργάνωσε εκδήλωση για τον ...εθελοντισμό. Παρά όμως τις χιλιάδες πολυτελείς αφίσες που «έπνιξαν» την πόλη, ο περαμιώτικος λαός τού γύρισε επιδεικτικά την πλάτη.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τα ονόματα της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών εν αγνοία τους. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της «Αθήνα 2004» σε σχετικό έγγραφο του δημάρχου. «Σε καμία επίσημη ή ανεπίσημη καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή ενέχεται η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 στην εκδήλωση "ΠΕΡΑΜΑ 2004: Οι ενεργοί πολίτες ως Εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Προς τούτο κάθε σύνδεση της ΑΘΗΝΑ 2004 με την προαναφερθείσα εκδήλωση είναι κατά παράβαση ηθικών και νομικών κανόνων».

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Γ. Πατσιλινάκος, αφού επισημαίνει ότι με λαθροχειρίες επιχειρείται εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Αγώνων για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπών, τονίζει: «Γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ιδέας του εθελοντισμού. Το να υποβαθμίζεται η έννοια αυτή κάτω από μικροπαραταξιακές ομηρίες στην πόλη της ανεργίας και των έντονων κοινωνικών αγώνων αποτελεί πράξη διχασμού, πέρα ως πέρα αντίθετης με το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Το Πέραμα δεν μπορεί να ανεχθεί σωτήρες που με τις πλάτες οικονομικών και πολιτικών μηχανισμών επιδιώκουν να υποκλέψουν την ψήφο του Περαμιώτη, αποσπώντας τον από το μόνο δρόμο που του έχει απομείνει: την εθελοντική του προσφορά στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του για μια καλύτερη πόλη ενάντια σε όλα εκείνα τα συμφέροντα που προσπαθούν να ρίξουν τους εργαζόμενους στο λήθαργο και την αδράνεια, μετατρέποντας (όπως π.χ. ο ΟΛΠ επιδιώκει) το Πέραμα σε ένα γκέτο ανέργων».

Συγκέντρωση αύριο στον Ταύρο

Η παράταξη, «Δημοκρατική Συνεργασία Αλλαγή» Ταύρου, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, την Τετάρτη 12 του Ιούνη και ώρα 7.30 μμ, στις γραμμές του τρένου, στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Κωνσταντινουπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ