ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Φάρος» αποκάλυψης των κοινωνικών αιτιών

Αντιπαράθεση απόψεων σε επιστημονική ημερίδα του Κέντρου Πρόληψης στο νησί

Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση στη Σάμο
Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση στη Σάμο
Η εξάπλωση των χρηστών ναρκωτικών ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία, η πολυτοξικομανία, ο εννιαπλασιασμός των θανάτων και, ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια, αναλογικά με το πρόβλημα, αναγκαίων κέντρων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, αλλά και γνώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου από τον ιατρικό κόσμο, είναι τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Σάμου «Φάρος» (8/6) στην αίθουσα του Δήμου Βαθέος με θέμα «Η ουσιοεξάρτηση και η αντιμετώπισή της στο χώρο της Υγείας».

Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που χτυπά ανελέητα τους νέους μας, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, διχάζει τον επιστημονικό κόσμο, καθώς προβάλλονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις: Η μία άποψη, όπως διαφάνηκε και στην ημερίδα, ήταν εκείνη της Αννας Κοκκέβη, προέδρου του ΟΚΑΝΑ, που αντιμετωπίζει, εν πολλοίς, τον χρήστη ως άρρωστο βιολογικά και θεωρεί ότι μία μορφή θεραπείας είναι το υποκατάστατο της ηρωίνης, η μεθαδόνη. «Ετσι μειώνεται η διακίνηση και βελτιώνονται οι οικογενειακές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η άλλη άποψη ήταν εκείνη της Κατερίνας Μάτσα, ψυχιάτρου, επιστημονικής υπευθύνου του «18 Ανω», η οποία ανέλυσε τα αίτια της τοξικομανίας ως κοινωνικού φαινομένου: «Γίνεσαι τοξικομανής, γιατί δεν έχεις ισχυρά κίνητρα προς άλλη κατεύθυνση, προσπαθώντας να καλύψεις το ιδεολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό κενό. Η ευαλωτότητα των παιδιών μας δεν είναι βιολογικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό φαινόμενο». Μεταφέροντας την τεράστια εμπειρία της από το χώρο των χρηστών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι τοξικομανείς, γιατί δεν έχουν κοινωνικές σχέσεις, έχουν αποανθρωποποιηθεί, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται στην πολυτοξικομανία.

Τη θέση της Κατερίνας Μάτσα ήρθε να επιβεβαιώσει με στατιστικά στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος Τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ, όπου, σύμφωνα με την αποτίμηση του έργου των θεραπευτικών κοινοτήτων «στεγνών» προγραμμάτων, το 77% των χρηστών που ολοκλήρωσαν την ενός έτους θεραπεία δεν ξαναέκανε χρήση ηρωίνης.

Μηδαμινά είναι τα αποτελέσματα τριτογενούς πρόληψης της τάξης του 15-20% με μεθαδόνη στα 6 κέντρα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Αγγελο Κουκλινό, ψυχίατρο, υπεύθυνο μονάδας κοινωνικής επανένταξης του ΟΚΑΝΑ, με δεδομένο ότι έχουν εξαντληθεί οι άλλες μορφές θεραπείας.

Στην πρόληψη με έντυπο υλικό, στη θεραπεία, στον περιορισμό της διάθεσης, στη συνεργασία με κέντρα πρόληψης και κοινότητες, τονίζοντας την ανεπάρκεια θέσεων θεραπείας στο Στρατό, αναφέρθηκε ο Παντελής Λαζαρίδης, ψυχίατρος, επίατρος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Την ημερίδα χαιρέτισε η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, η οποία αναφέρθηκε στο «Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εξάρτησης υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού με συστράτευση κοινωνίας - πολιτείας».

Στο ζωντανό, δημιουργικό διάλογο που ακολούθησε με τους παρευρισκόμενους, παρ' όλο το προχωρημένο της ώρας, επισημάνθηκε η στάση του γιατρού εφημερίας απέναντι σε έναν τοξικομανή, όπου η άποψη της Κ. Μάτσα είναι η μη συνταγογράφηση φαρμάκου ως προσωρινής λύσης.

Τέλος, όλοι παραδέχτηκαν την αξία των «στεγνών προγραμμάτων» και την άμεση ανάγκη δημιουργίας κέντρων πρόληψης, απεξάρτησης σε κάθε νομό.


Μαργαρίτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΧΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τους συνέλαβαν γιατί κρέμασαν πανό!

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία τρία μέλη της Κίνησης Πολιτών Δήμου Λαχανά για ανάρτηση πανό, με τα οποία προαναγγελλόταν συναυλία διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης της νέας χωματερής του νομού Θεσσαλονίκης στην περιοχή τους.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 22 Ιούνη, στις 8 το απόγευμα, στη Θέση «Μαυρορράχη 2», όπου ο δήμαρχος έχει συμφωνήσει να αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Η απόφαση του δημάρχου έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής Λαγκαδά, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Κίνηση Πολιτών. Εδώ και αρκετές μέρες, μέλη της είχαν ζητήσει από το Δήμο την άδεια να διοργανώσουν την εκδήλωση, όπως και να «σηκώσουν» πανό για να την προπαγανδίσουν. Ο Δήμος «κώφευσε» στο αίτημά τους, δηλώνοντας αναρμοδιότητα κι όταν τελικά οι διοργανωτές ανήρτησαν πανό σε διάφορα σημεία του Δήμου, περιπολικά της Αστυνομίας άρχισαν να αναζητούν «τους δράστες». Τελικά, το απόγευμα του Σαββάτου όργανα της Αστυνομίας εντόπισαν τον υπεύθυνο της Κίνησης Πολιτών Τάσο Χαριτωνίδη, με δύο ακόμη μέλη που επέβαιναν σε ΙΧ, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα όπου τους υποβλήθηκε μήνυση για παράνομη ανάρτηση πανό! Την ίδια ώρα, συνεργεία του Δήμου άρχισαν το «ξήλωμα» των πανό που καλούσαν τον κόσμο στη συναυλία διαμαρτυρίας.

Τη συμπαράστασή του στους συλληφθέντες εξέφρασε μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος νομού Λαγκαδά και άλλοι φορείς της περιοχής που μιλούνε για καθαρά πράξη τρομοκράτησης των κατοίκων που αγωνίζονται κατά της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τις Διοικητικές Επιτροπές όλων των Παραρτημάτων της Αττικής, να παραβρεθούν σε σύσκεψη, με θέμα την ανάλυση των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, που θα γίνει την Πέμπτη 13-6-02 από τις 9 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην πλατεία Κάνιγγος (Βερανζέρου 1).
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ», την Πέμπτη 13-6-02 στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Σωματείου των Λογιστών (Κάνιγγος 27, Αθήνα), καλεί όλους τους δικαιούχους αποζημίωσης για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να λάβουν μέρος στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί για να συζητηθούν θέματα που τους αφορούν.
  • To Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 16-6-02 στις 11 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της νικηφόρας ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ στα Κανελλάκια Γορτυνίας, ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

-Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τα Κανελλάκια, που αναχωρεί στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 010 82.34.296 και 010 88.13.368.

  • Ο Δήμος Κορινθίων και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις του Νομού Κορινθίας ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, την Κυριακή 16-6-02 στις 10.30 π.μ., στο χώρο του μνημείου (στου Νέγρη), διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμή των εκτελεσμένων πατριωτών στο περιβόλι Νέγρη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί διήμερη εκδρομή - προσκύνημα στις 15 και 16 Ιουνίου 2002, στην Πελοπόννησο (Τρίπολη, Σπάρτη, Διρός, Καλαμάτα). Για τα μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ η εκδρομή είναι δωρεάν. Πληροφορίες τηλ.: 010 32.49.037. Πούλμαν αναχωρεί το Σάββατο (15-6) στις 7.15 π.μ., από την οδό Αθηνάς εμπρός από το Δημαρχείο της Αθήνας.
Εκδήλωση κατά της εξάρτησης

Η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ οργανώνει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2002 και ώρα 7.30 μ.μ. στην παραλία Μπάτη, με θέμα «Ναρκωτικά και εφηβεία». Ομιλητές θα είναι από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και τη Θεραπευτική Κοινότητα «18 ΑΝΩ».

Θ' ακολουθήσει ζωντανό ραδιοφωνικό δρώμενο από την Ομάδα Επανένταξης του «18 Ανω» και καλλιτεχνικό ερασιτεχνικό πρόγραμμα.

Στρατιώτες συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών

Τέσσερις στρατιώτες συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την Ασφάλεια Καστοριάς και τις τοπικές στρατιωτικές υπηρεσίες, με την κατηγορία ότι παραλάμβαναν ποσότητες χασίς από Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών και τις διακινούσαν μέσω του στρατιωτικού φυλακίου που υπηρετούσαν. Στο φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής υπηρετούσαν και συνελήφθησαν οι Γ. Μαυρομάτης, Σ. Διρχαλίδης και Γ. Βρυώνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι στρατιώτες ομολόγησαν τις λεπτομέρειες της συναλλαγής που πραγματοποιούσαν με τους Αλβανούς εμπόρους. Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον 20χρονο στρατιώτη Χ. Διρχαλίδη - ξάδελφο του προαναφερόμενου - ο οποίος υπηρετεί στο στρατιωτικό φυλάκιο Αγίας Παρασκευής Φλώρινας. Μαζί του πιάστηκε και ο 20χρονος σερβιτόρος Γ. Σαχινίδης, κάτοικος Πτολεμαΐδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ