ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Απεργούν σήμερα σ' όλα τα εργοτάξια

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση στις πύλες των εργοταξίων του Ολυμπιακού Χωριού - όπου βρήκε τραγικό θάνατο πριν τρεις μέρες ένας ακόμα, 45χρονος, εργάτης - για να σταματήσουν οι εργάτες να πληρώνουν με το αίμα τους την πλουτοκρατία, έχει προκηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό - που θρηνούν μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών τρεις νεκρούς και μετρούν δέκα σοβαρά τραυματισμένους - συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων, δηλώνουν αποφασισμένοι να επιβάλουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κάνουν καθαρό ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν με ανθρώπινες ζωές τα πλάνα της επιχείρησης «2004».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δεύτερη μέρα της απεργίας τους

Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 9.30 το πρωί στη Σίνα 16

Σημαντική για την κατεύθυνση και τη συνέχιση του αγώνα θα είναι η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων, στις 9.30 το πρωί στη Σίνα 16, κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ. Χτες, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, κυρίως όμως στις τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος, με την Εθνική να πρωτοστατεί σημειώνοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ επιμένει στη συνολική στήριξη του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με την εξαίρεση από αυτό των... τραπεζοϋπαλλήλων. Η τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού υπονομεύει ουσιαστικά τον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου και προκαλεί ακόμη περισσότερο, καθώς η ΟΤΟΕ εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί μια ακόμη αρνητική συνέπεια, την οποία αμφισβητούσε μέχρι τώρα: Το νομοσχέδιο, εκτός των άλλων, μειώνει και τις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων που είναι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ο πραγματικός ρόλος της πλειοψηφίας, η οποία στη βάση του «κοινωνικού διαλόγου» στήριξε τις προπαγανδιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης και κράτησε τον κλάδο σε «αγωνιστική αδράνεια», μακριά από τον κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η ΟΤΟΕ έκανε λόγο για «συμφωνίες» σχετικά με το Ασφαλιστικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους και τελικά καμία δέσμευση δεν έγινε πράξη. Το «έργο» όμως έχει ξαναπαιχτεί και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και όσοι συμπορεύονται μαζί τους δηλώνουν σήμερα δήθεν εξαπατημένοι.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της ΟΤΟΕ είναι η δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων για επικουρική σύνταξη, μετατροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ των συμπληρωματικών Ταμείων τους και από την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων εξαρτούν την αποδοχή της ένταξης των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, ότι το αίτημα πρέπει να είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριξαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 18 του Ιούνη, ενώ κατήγγειλαν την τακτική της πλειοψηφίας. Τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης απευθύνονται στους εργαζόμενους με αυτές τις θέσεις προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη πίεση από τη βάση για τη συνέχιση του αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και στις μέχρι τώρα ρυθμίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγώνας ενάντια σε μια πολιτική που παραμένει καταστροφική

O αγώνας συνεχίζεται! Αυτό διαμηνύουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εργοδοτικές Ενώσεις και οι επαγγελματικοί φορείς, επιστρέφοντας, ταυτόχρονα, το «κόκαλο» που τους πέταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες των μέτρων για την ...ενίσχυση, τάχα, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο Δήμος Περάματος, υπογραμμίζουν ότι το ζητούμενο, που είναι «δουλιά για όλους!», παραμένει, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά «να δώσει δουλιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Αυτήν την πολιτική την υλοποιούν μόνο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά». Το δελτίο Τύπου των φορέων δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, στους ναυτιλιακούς συντάκτες και έρχεται να δώσει την κατάλληλη απάντηση στις υπουργικές δηλώσεις ότι «πρόκειται για δέσμη συγκεκριμένων επεξεργασμένων μέτρων, για την οποία όλοι οι φορείς έκαναν θετικές δηλώσεις»!

Αλλωστε, απόδειξη των κυβερνητικών προθέσεων για τη Ζώνη αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο Γ. Ανωμερίτης αρνήθηκε να απαντήσει, αν θα εκτελεστεί στη Ζώνη το πρόγραμμα κατασκευής 8 επιβατηγών πλοίων, που αποφασίστηκε από κοινού με το υπουργείο Αιγαίου για την εξυπηρέτηση των δευτερευουσών ακτοπλοϊκών γραμμών. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν μπορώ να το πω δεδομένων των κοινοτικών κανονισμών»!

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου των φορέων της Ζώνης, εξακολουθεί επίμονα να εφαρμόζει «την πολιτική αποκλεισμού και εξόντωσης της Ζώνης, που έχει συμφωνήσει με τα μεγάλα συμφέροντα». Αυτήν την πολιτική καλούνται «να αντιπαλέψουν - συνεχίζει - οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι βιοτέχνες και οι άλλοι κλάδοι (λάντζες, ρυμουλκά, εφοδιαστές), που εξαρτάται η επιβίωσή τους από την αναπτυξιακή πορεία της Ζώνης, που παραμένει το ζητούμενο».

Οι φορείς κάνουν σαφές ότι: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί απαιτώντας: Να δώσουν δουλιά στη Ζώνη. Να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υποδομών (όπως εγκατάσταση νέων δεξαμενών, δημιουργία σύγχρονων δικτύων και εγκαταστάσεων). Αυτή η πολιτική περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα, που θα έχει τις αναγκαίες αρμοδιότητες και θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Ζώνης». Απαιτούν, ακόμα, να ικανοποιηθούν τα δίκαια συνταξιοδοτικά αιτήματα των εργατοτεχνιτών, να καλυφθούν οι άνεργοι με επιδότηση που θα διαρκέσει μέχρι να βρουν δουλιά, την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων. Καλούν «όλους να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης του εξωραϊσμού των προβλημάτων και διαιώνισης της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζεται χρόνια τώρα».

Εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας

Εκδήλωση - πολιτική συγκέντρωση, με θέμα: «Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ. Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση - Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργανώνει για την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιούνη 2002, ώρα 7 μ.μ στη Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Ενισχύστε με την ψήφο σας την αγωνιστική συσπείρωση, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ», καλεί τους εργαζόμενους, ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας. Παράλληλα, τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 Ιούνη 2002, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Χαμηλές αμοιβές και υπολειτουργία

Με το 0,5% του ΑΕΠ, το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χρηματοδοτείται η έρευνα στη χώρα μας, ενώ οι εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στο δημόσιο τομέα. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί των εργαστηρίων. Στα τεχνικά εργαστήρια του «Δημοκρίτου», τη δουλιά επωμίζονται 1 -2 άτομα, με συνέπεια την υπολειτουργία των εργαστηρίων και αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα των εργαζομένων, που ακούστηκαν στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), που έγινε χτες. Μιας Ομοσπονδίας, που αποτελείται από τους συλλόγους των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο Αστεροσκοπείο, στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

ΕΓΝΑΤΙΑ
Με το κόλπο της υπεργολαβίας μειώνουν μισθούς και μέτρα ασφαλείας

Δίνοντας χαμηλότερους μισθούς στους εργάτες (που στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί), χωρίς να τους ασφαλίζει και χωρίς να τους παρέχει κανένα μέτρο ασφαλείας, ανέλαβε κομμάτι της Εγνατίας Οδού (περιοχή Μετσόβου) ο υπεργολάβος Α. Μπότσης.

Το κομμάτι που ανέλαβε ο Α. Μπότσης μέχρι τώρα ανήκε στην κοινοπραξία «Μοχλός», η οποία μέχρι στιγμής έχει απολύσει 15 - 20 εργάτες και ετοιμάζεται να απολύσει και άλλους με την αιτιολογία ότι έδωσε το έργο υπεργολαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ