ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Προσβλητικός ο εντοπισμός των χρηστών
  • «Τοξικολογικές εξετάσεις», προανήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου για την καταγραφή του προβλήματος
  • Μέσα σε τρία χρόνια, 3.500 νεοσύλλεκτοι δήλωσαν χρήστες και ζήτησαν αναβολή, ενώ 1.130 συνελήφθησαν εντός στρατοπέδων για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών

Σε μια προσβολή για τους στρατευμένους φαίνεται να καταλήγει το περίφημο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών, καθώς η εφαρμογή του στο στρατό θα περιλαμβάνει μέχρι και τοξικολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό των χρηστών στρατιωτών. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις αυτές γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση του στρατευμένου, τότε αποτελούν ευθεία προσβολή της προσωπικότητας και προσβολή των προσωπικών δεδομένων των στρατευμένων.

Το μέτρο αυτό θ' αρχίσει σε ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την υφυπουργό Υγείας Ελπίδα Τσουρή και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αννα Κοκκέβη. «Προωθείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση», είπε ο Γ. Παπαντωνίου, που περιλαμβάνει «εντοπισμό των χρηστών που υπηρετούν με τη χρήση τοξικολογικών εξετάσεων, μέτρο που έχει δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του διεθνώς, δηλαδή, νέες μέθοδοι εντοπισμού χρηστών για να έχουμε καλύτερη εικόνα του προβλήματος».

Γενικώς, τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας περισσότερο αποσκοπούν στην καταγραφή και τον «εντοπισμό» των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό, όμως, που λείπει, δεν είναι η καταγραφή του προβλήματος. Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπαντωνίου αποκαλύπτουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Κατ' αρχήν το πρόβλημα στο Στρατό εμφανίζεται ως αιτία αναβολής στράτευσης. Ετσι, την τελευταία τριετία, 3.500 στρατεύσιμοι παρουσιάστηκαν στις επιτροπές απαλλαγών και παραδέχτηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών. Απ' αυτούς, το 65% έλαβε αναβολή από 6 μήνες έως 2 χρόνια, με σκοπό την αναζήτηση θεραπείας, το 11% υπηρέτησαν ως βοηθητικοί και το 24% κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και έλαβαν οριστική απαλλαγή. Παράλληλα, ένας αριθμός στρατευσίμων, που δε δήλωσαν χρήστες κατά την κατάταξη, «εντοπίστηκαν» στη διάρκεια της θητείας τους. Ετσι, την τριετία 1998-2000, συνελήφθησαν από όργανα του στρατού 1.130 στρατεύσιμοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών. Απ' αυτούς, το 94% ήταν οπλίτες, ενώ η κύρια ουσία, σε ποσοστό 70%, ήταν το χασίς.

Της συνέντευξης προηγήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ναρκωτικών ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Ανάμεσα στα άλλα, το μνημόνιο προβλέπει: Οργάνωση προγραμμάτων, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στελεχών. Συνεργασία των αρμοδίων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΟΚΑΝΑ, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος. Διευκολύνεται η πρόσβαση του ΟΚΑΝΑ στις μονάδες, με στόχο οι χρήστες να προωθούνται στα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα.

Πληθαίνουν τα μάτια του «Μεγάλου Αδελφού»

Τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι ειδικές ηλεκτρονικές τεχνικές συσκευές για τη βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ σε λεωφορειολωρίδες, ανακοίνωσε χτες η διεύθυνση Τροχαίας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό τυπικά γιατί επί της ουσίας πρόκειται για τα «μάτια» του «Μεγάλου Αδελφού», που θα χρησιμεύουν για την παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας και πρωτίστως των λαϊκών κινητοποιήσεων. Τα περί ΚΟΚ είναι μόνο για τους αφελείς. Συγκεκριμένα για να έχουμε και τα δικά μας μάτια ανοιχτά, στην Αθήνα κάμερες θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία:

Στην οδό Πατησίων 63, έντεκα μέτρα μετά τον πρώτο παράδρομο, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Ιουλιανού και Ηπείρου, στην κατεύθυνση προς κέντρο. Στον ίδιο δρόμο, στον αριθμό 91, δέκα μέτρα πριν τη στάση των λεωφορείων, στο τμήμα μεταξύ Δεριγνύ και Χέυδεν, στην κατεύθυνση προς κέντρο. Επίσης στον αριθμό 131-129, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ιθάκης και Πιπίνου, στην κατεύθυνση προς κέντρο.

Σε πέντε σημεία της λεωφόρου Βασ. Σοφίας: Στον αριθμό 4-6, πέντε μέτρα μετά το περίπτερο, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ηρ. Αττικής και Ρηγίλλης, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια. Σε τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Κερασούντος και Καρτάλη, στον αριθμό 94 και 25 μέτρα μετά την Κερασούντος στην κατεύθυνση προς περιφέρεια. Σε τμήμα της μεταξύ των οδών Γενναδίου και Μαρασλή, πέντε μέτρα μετά τη διάβαση πεζών, στην κατεύθυνση προς κέντρο. Σε τμήμα της μεταξύ των οδών Πλουτάρχου και Δημητρίου και στη μεσοτοιχία της βρετανικής πρεσβείας και της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, στην κατεύθυνση προς κέντρο. Μεταξύ των οδών Ηροδότου και Δούκα, μετά τη στάση των λεωφορείων, στην κατεύθυνση προς κέντρο.

Σε δυο σημεία της λεωφόρου Μεσογείων και συγκεκριμένα 50 μέτρα μετά την οδό Δημοκρατίας, μετά τη διάβαση πεζών και μετά τη Β' είσοδο του ΥΕΘΑ και πέντε μέτρα μετά την πληροφοριακή πινακίδα λεωφοριολωρίδας, στην κατεύθυνση προς κέντρο.

Στην λεωφόρο Κηφισίας μεταξύ των οδών Κορινθίας και Αρκαδίας, τέσσερα μέτρα μετά το περίπτερο με κατεύθυνση προς Κηφισιά και στον αριθμό 71, μεταξύ των οδών Λακωνίας και Αχαΐας, πέντε μέτρα μετά τη στάση των λεωφορείων με κατεύθυνση προς κέντρο.

Σε τρία σημεία της Σταδίου: Στον αριθμό 31, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Πεσμαζόγλου και Δραγατσανίου, στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Λαδά και έναντι της Ομήρου, πέντε μέτρα μετά την έναρξη της λεωφορειολωρίδας. Στο μεταξύ των οδών Αμερικής και έναντι της Βουκουρεστίου τμήμα αυτής.

Στο Χαλάνδρι, στη λεωφόρο Μεσογείων 375Α και 30 μέτρα μετά την οδό Σουλίου, στην κατεύθυνση προς κέντρο και 35 μέτρα μετά την είσοδο του νομισματοκοπείου μετά τη στάση των λεωφορείων, στην κατεύθυνση προς κέντρο.

Απροσπέλαστη η Αναγνωστοπούλου λόγω... πρωθυπουργού

Μετά το... άβατο της Ηρώδου Αττικού όπου βρίσκεται η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, τώρα γίνεται απροσπέλαστη και η οδός Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δ. Αϊβατζίδης πυροβόλησε κατά της κατοικίας του πρωθυπουργού, είχε ως «αποτέλεσμα» τον αποκλεισμό του δρόμου μεταξύ των οδών Ηρακλείτου και Ξάνθου από χτες τα ξημερώματα. Θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων, εκτός από τα αυτοκίνητα των κατοίκων και τα οχήματα ανεφοδιασμού, που, όμως, θα εφοδιαστούν με κάρτες. Οσον αφορά τους πεζούς, η διέλευσή τους θα είναι επιτρεπτή, αλλά θα ελέγχονται οι... τυχόν ύποπτοι.

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
«Λουκέτο» πριν το ξεπούλημα

«Λουκέτο» στον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοφτό - Καλάβρυτα έβαλε η κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Το κλείσιμο της γραμμής του οδοντωτού σιδηροδρόμου στα Καλάβρυτα, λόγω έλλειψης τροχαίου υλικού, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της πολιτικής εγκατάλειψης και απαξίωσης που εφάρμοσε σκόπιμα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, ακριβώς για να περάσουν στα χέρια ιδιωτών, γραμμές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι επίσης το τρενάκι του Πηλίου και η γραμμή του Νέστου.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον τροχαίο υλικό (έξι κινητήριες μονάδες) της γραμμής Διακοφτού - Καλαβρύτων, χρονολογείται από τα μέσα της 10ετίας του 1950. Και αν λειτουργούσε μέχρι τώρα ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στην ικανότητα των τεχνιτών του ΟΣΕ να επισκευάζουν και να συντηρούν υλικό 50 χρόνων! Ολα αυτά βέβαια, τα γνωρίζουν πολύ καλά, χρόνια τώρα, η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ, αλλά και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (ελέγχεται από την ΠΑΣΚ), χωρίς, ωστόσο, να γίνει η παραμικρή ενέργεια για να παραμείνει σε λειτουργία η γραμμή.

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις κερδοφόρες γραμμές του ΟΣΕ, αλλά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, ότι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει ξανά από το πρώτο δίμηνο του 2004, ανακαινισμένος, πλήρως αναμορφωμένος και με σύγχρονο τροχαίο υλικό (τέσσερα μεγαλύτερα τρένα), είναι αυταπόδεικτο ότι ένα ακόμα έργο, αφού χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό, θα παραδοθεί για εκμετάλλευση στους ιδιώτες «με το κλειδί στο χέρι» και μάλιστα παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων, που στην Ελλάδα αναμένεται να συρρεύσει πλήθος τουριστών.

Με δήλωσή του ο Π. Παναγούλιας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και στέλεχος της ΔΕΣΚ, καταγγέλλει ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για τη διακοπή των δρομολογίων του οδοντωτού σιδηροδρόμου, είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΣΕ. Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και με αγώνα να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα του δικτύου στους ιδιώτες, αξιώνοντας παράλληλα τον εκσυγχρονισμό και την αγορά τροχαίου υλικού. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού μαζί με τους εργαζόμενους, θα βρεθούν τα στελέχη της ΔΕΣΚ, καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στο Π. Φάληρο

Η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ οργανώνει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Σάββατο 15 Ιούνη 2002 και ώρα 7.30 μ.μ. στην παραλία Μπάτη, με θέμα «Ναρκωτικά και εφηβεία». Ομιλητές θα είναι από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και τη Θεραπευτική Κοινότητα «18 ΑΝΩ».

Θ' ακολουθήσει ζωντανό ραδιοφωνικό δρώμενο από την Ομάδα Επανένταξης του «18 Ανω» και καλλιτεχνικό ερασιτεχνικό πρόγραμμα.

Κρατούμενοι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών

Οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών αποτελούν το 41% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είπε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε συνέντευξή του στο «Φλας».

Σε σύνολο 8.380 κρατουμένων ο αριθμός των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών ανέρχεται σε 3.415.

ΟΤΕ
Αλλο 8% στους ιδιώτες

Συνεχίζεται κομμάτι κομμάτι το ξεπούλημα του χρυσοφόρου ΟΤΕ στους ιδιώτες, με την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει επιπλέον 8% από τις μετοχές του Οργανισμού, μέσω του Χρηματιστηρίου.

Με επιστολή της προς το ΧΑΑ η κυβέρνηση, γνωστοποιεί την πώληση - από σήμερα μέχρι και τις 13 Ιούλη του 2002 - μετοχών του ΟΤΕ, που αντιστοιχούν στο 8% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Η πώληση του 8% αντιστοιχεί σε 40.320.000 μετοχές, που θα διατεθούν με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή στους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι με την πώληση του 8% των μετοχών του ΟΤΕ, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, μειώνεται στο 34%, από 42% που είναι σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει όλες τις μετοχές του ΟΤΕ και να διατηρήσει μόνο μια, τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή», η οποία θα εξασφάλιζε στο ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα άσκησης βέτο. Το σχέδιο αυτό «πάγωσε» προσωρινά, λόγω σχετικής απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ