Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Προσβλητικός ο εντοπισμός των χρηστών
  • «Τοξικολογικές εξετάσεις», προανήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου για την καταγραφή του προβλήματος
  • Μέσα σε τρία χρόνια, 3.500 νεοσύλλεκτοι δήλωσαν χρήστες και ζήτησαν αναβολή, ενώ 1.130 συνελήφθησαν εντός στρατοπέδων για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών

Σε μια προσβολή για τους στρατευμένους φαίνεται να καταλήγει το περίφημο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών, καθώς η εφαρμογή του στο στρατό θα περιλαμβάνει μέχρι και τοξικολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό των χρηστών στρατιωτών. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις αυτές γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση του στρατευμένου, τότε αποτελούν ευθεία προσβολή της προσωπικότητας και προσβολή των προσωπικών δεδομένων των στρατευμένων.

Το μέτρο αυτό θ' αρχίσει σε ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την υφυπουργό Υγείας Ελπίδα Τσουρή και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αννα Κοκκέβη. «Προωθείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση», είπε ο Γ. Παπαντωνίου, που περιλαμβάνει «εντοπισμό των χρηστών που υπηρετούν με τη χρήση τοξικολογικών εξετάσεων, μέτρο που έχει δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του διεθνώς, δηλαδή, νέες μέθοδοι εντοπισμού χρηστών για να έχουμε καλύτερη εικόνα του προβλήματος».

Γενικώς, τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας περισσότερο αποσκοπούν στην καταγραφή και τον «εντοπισμό» των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό, όμως, που λείπει, δεν είναι η καταγραφή του προβλήματος. Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπαντωνίου αποκαλύπτουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Κατ' αρχήν το πρόβλημα στο Στρατό εμφανίζεται ως αιτία αναβολής στράτευσης. Ετσι, την τελευταία τριετία, 3.500 στρατεύσιμοι παρουσιάστηκαν στις επιτροπές απαλλαγών και παραδέχτηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών. Απ' αυτούς, το 65% έλαβε αναβολή από 6 μήνες έως 2 χρόνια, με σκοπό την αναζήτηση θεραπείας, το 11% υπηρέτησαν ως βοηθητικοί και το 24% κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και έλαβαν οριστική απαλλαγή. Παράλληλα, ένας αριθμός στρατευσίμων, που δε δήλωσαν χρήστες κατά την κατάταξη, «εντοπίστηκαν» στη διάρκεια της θητείας τους. Ετσι, την τριετία 1998-2000, συνελήφθησαν από όργανα του στρατού 1.130 στρατεύσιμοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών. Απ' αυτούς, το 94% ήταν οπλίτες, ενώ η κύρια ουσία, σε ποσοστό 70%, ήταν το χασίς.

Της συνέντευξης προηγήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ναρκωτικών ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Ανάμεσα στα άλλα, το μνημόνιο προβλέπει: Οργάνωση προγραμμάτων, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στελεχών. Συνεργασία των αρμοδίων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΟΚΑΝΑ, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος. Διευκολύνεται η πρόσβαση του ΟΚΑΝΑ στις μονάδες, με στόχο οι χρήστες να προωθούνται στα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονάδες υποκατάστασης στις αυλές των νοσοκομείων!(2011-02-19 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιείται η χορήγηση υποκατάστατων(2009-07-24 00:00:00.0)
Ενα ακόμα βήμα προς το μισθοφορικό στρατό(2008-04-30 00:00:00.0)
Προτεραιότητα στα υποκατάστατα(2002-01-26 00:00:00.0)
Και γυναίκες θα υπηρετούν στα πολεμικά πλοία(1999-04-15 00:00:00.0)
Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών(1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ