Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τώρα στο στόχαστρο νέας πολυεθνικής

Η TVX πέρασε στα χέρια της «Kinross»

Από προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης
Από προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων της Στρατονίκης
Η «αποικία» της Χαλκιδικής αλλάζει ιδιοκτήτη. Οι τεράστιες εκτάσεις που έχει βάλει στο χέρι η πολυεθνική TVX Gold με την εγκληματική σύμβαση ξεπουλήματος που ψήφισαν στη Βουλή όλα τα κόμματα -- πλην ΚΚΕ -- περνάνε στα χέρια ενός πολυεθνικού κολοσσού, της «Kinross». Η εταιρία αυτή, μετά τη διαδικασία απορρόφησης της TVX και της «Echo Bay Mines», θα αναδειχτεί σε 7η μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα της μεταλλουργίας χρυσού.

Η συμφωνία συγχώνευσης (ύψους 1,7 δισ. δολαρίων) ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Καναδά και θα ολοκληρωθεί με την έγκρισή της από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιριών μέσα στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η νέα ιδιοκτήτρια είναι αποφασισμένη να βάλει στο χέρι τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής και για την επίτευξη του στόχου της προσβλέπει στη συνεργασία της με την κυβέρνηση, η οποία χρόνια τώρα, βέβαια, έχει αποδείξει ότι υπηρετεί καλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών.

Με τον αέρα, λοιπόν, αυτής της σιγουριάς, ο R. Buchan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Kinross», εμφανίζεται να έχει δηλώσει στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι «σε κάθε περίπτωση το πρότζεκτ της TVX στις Μαύρες Πέτρες θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».

Την ίδια ώρα, λοιπόν, τα μηχανήματα της TVX συνεχίζουν να σκάβουν κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης προκειμένου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να πάρουν το πολύτιμο κοίτασμα. Και οι ρυθμοί δουλιάς εντατικοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την πρόταση του ΣτΕ για ακύρωση των αποφάσεων της πολιτείας που έδωσαν την άδεια επέκτασης της υπόγειας εκμετάλλευσης κάτω από τη Στρατονίκη.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Στρατονίκης ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Πλέον εκτός από τους ήχους των φουρνέλων, ακούνε και τους ήχους των μηχανημάτων. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι εξορυκτικές εργασίες πλησιάζουν ολοένα και πιο επικίνδυνα στον οικισμό και ο κίνδυνος κατάρρευσης γίνεται πιο απειλητικός.

Διευκρινίζουμε ότι οι εργασίες ξεκινάνε από το κατώτατο σημείο εξόρυξης και, με τη μέθοδο της δημιουργίας πατωμάτων, εξελίσσονται σταδιακά προς την επιφάνεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ