Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Καθυστερούν τα έργα αξιοποίησής του

Συγκεκριμένα μέτρα ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για την αξιοποίηση του φράγματος του Σμοκόβου - πολλά έργα του οποίου καθυστερούν αδικαιολόγητα σε όλα τα επίπεδα - ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης των κατοίκων της περιοχής, ζητούν με τρεις Ερωτήσεις τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με την πρώτη Ερώτηση που απευθύνεται στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι το έργο του Σμοκόβου, έργο ζωής - διανομαρχιακά και διαπεριφερειακά - με αδικαιολόγητη καθυστέρηση 20 ετών επιτέλους τελειώνει ως προς το κύριο μέρος του, που είναι το φράγμα. Τα αναφερόμενα ως έργα Συγκροτήματος Σμοκόβου, έχουν ως κύριο και τελικό σκοπό την άρδευση 250.000 στρεμμάτων περίπου, τα οποία βρίσκονται κυρίως στη θεσσαλική πεδιάδα. Εκτός από τα 5.800 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπάρχουσα εργολαβία του έργου με κλειστό κύκλωμα, υπολείπονται άλλα 12.000 στρέμματα άρδευσης με κλειστό κύκλωμα της ίδιας μελέτης, που έγινε με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα οποία όμως δεν υπάρχει πίστωση. Επιπλέον, μένουν απέξω και από τον ολικό σχεδιασμό άρδευσης των 250.000 στρεμμάτων η περιοχή των Δήμων Σοφάδων, Καlλιφονίου, Μενελαΐδας και Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ταμεσίου(Αναβρα). Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τέτοια μεγάλα έργα θα έπρεπε να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο, αφού δεν ολοκληρώνεται ως προς τη σύγχρονη υποδομή και την τεχνολογία άρδευσης με κλειστό κύκλωμα, θα λειτουργήσει σε βάρος των αγροτών. Συγκεκριμένα, από 3-4 χιλιάδες δρχ. ανά στρέμμα που είναι σήμερα το κόστος των γεωτρήσεων προς τη ΔΕΗ, θα φτάνει σε καύσιμα τις 15-20.000 δρχ., χώρια οι απώλειες νερού που θα υπάρχουν στο κύκλωμα με τα χωμάτινα αυλάκια. Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν ερωτώντας: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο άρδευσης για τα υπόλοιπα 12.000 στρέμματα της υπάρχουσας μελέτης με κλειστό κύκλωμα; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άρδευση των υπολοίπων 230.000 στρεμμάτων, που είναι ο κύριος στόχος του φράγματος; Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να συμπεριληφθούν και οι προαναφερόμενες περιοχές στο αρδευτικό πρόγραμμα;
  • Με τη δεύτερη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση των παράπλευρων έργων του φράγματος Σμοκόβου, καθώς, όπως επισημαίνουν: Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα έργα στο οδικό κύκλωμα της Λίμνης και υπολείπονται 9 χλμ. κατασκευής. Δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαλλοτριώσεις των 20 στρεμμάτων που απαιτούνται για τον αγωγό εξόδου. Ενώ το έργο του φράγματος είναι έτοιμο για την πλήρωση του ταμιευτήρα, καθυστερεί - και θα είναι σε βάρος της λειτουργίας του έργου - η δημιουργία φορέα διαχείρισής του. Δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ).
  • Με την τρίτη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι είκοσι χρόνια τώρα οι 8 δήμοι (με πάνω από 30 Δημοτικά Διαμερίσματα) της ανατολικής περιοχής του Νομού Καρδίτσας περιμένουν την αποπεράτωση του έργου για να επιλύσουν από αυτό το πρόβλημα της υδροδότησής τους, καθώς το νερό που πίνουν τώρα είναι επικίνδυνο (σε 16 πρώην Κοινότητες βρέθηκαν νιτρικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια). Ωστόσο, παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης, η οποία έχει ξεκινήσει από το Ειδικό Πρόγραμμα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Καρδίτσας για σύνδεση ύδρευσης του Συνδέσμου Υδρευσης Σμοκόβου από τη Λίμνη Σμοκόβου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν συγκεκριμένα αν υπάρχει προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για το συντονισμό της Ειδικής του υπηρεσίας (ΕΥΔΕ) Σμοκόβου με το Σύνδεσμο Υδρευσης Σμοκόβου με στόχο την κατασκευή της κατάλληλης υποδομής για την ύδρευση της περιοχής, γιατί καθυστερεί η μελέτη και πότε θα υλοποιηθεί το έργο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ