ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προκλητικά αισχρή εμφάνιση Πολυζωγόπουλου στη Βουλή

Μόνος αυτός και οι βιομήχανοι υποστήριξαν το κυβερνητικό έκτρωμα που τινάζει στον αέρα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα

«Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ψηφιστεί τώρα!», «η ΓΣΕΕ δε ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου», οι φράσεις αυτές ανήκουν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και ειπώθηκαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενός νομοσχεδίου που έτυχε της υποστήριξης και του εκπροσώπου του ΣΕΒ, που τοποθετήθηκε επίσης χτες.

Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, θέτοντας τον εαυτό του σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, «προσπέρασε» ακόμα και αυτή την απόφαση της διοίκησης της τριτοβάθμιας οργάνωσης που αντιτίθεται στο νομοθέτημα. Επικαλούμενος παλιότερη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, όπου η ΠΑΣΚΕ είχε πλειοψηφία, υποστήριξε ότι... εκπροσωπεί την πλειοψηφία της και ότι «στη ΓΣΕΕ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», αναφερόμενος απαξιωτικά σε «μια απόφαση της διοικήσεως με βάση την οποία διενεργείται στις 18 μια απεργία»! Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε ένταση στην αίθουσα, αφού αντέδρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης απαίτησε από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο να μεταφέρει στην αίθουσα τις θέσεις και τις αποφάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι «δε χρειαζόμαστε παπαγαλάκια», καθώς και ότι «η ΓΣΕΕ έχει καταστατικό», οπότε «δεν μπορείτε να μην εκφράζετε εδώ την άποψη της πλειοψηφίας». Χωρίς να απαντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συνέχισε τους... διθυράμβους για το νομοθέτημα, λέγοντας πως «λύνει προβλήματα ασφαλισμένων, δεν επιβαρύνεται ούτε ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ», ότι «τα όρια ηλικίας δεν αλλάζουν προς το χειρότερο» και πως «οι παραμετρικές αλλαγές λύνουν ουσιαστικά προβλήματα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε πως «θεωρώ ότι με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται μια προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ παράλληλα «διαμορφώνονται προϋποθέσεις για να αίρονται κοινωνικές αδικίες». Επίσης υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγούν σε «ένα σύστημα βιώσιμο» και μια «προσπάθεια οικονομικής υποστήριξης του ΙΚΑ», τονίζοντας ότι «σας καλώ εκ μέρους της ΓΣΕΕ να το υποστηρίξετε». Συνεχίζοντας την άκρατη στήριξη του νομοθετήματος, σημείωσε ότι «οι αλλαγές στον τομέα των επαγγελματικών συμβολαίων είναι μια τομή στο θέμα της ασφάλισης», παρατηρώντας απλά πως «το ζήτημα των επικουρικών ταμείων δε συζητήθηκε επαρκώς». Επιχειρώντας δε να συνεισφέρει στον... προβληματισμό της κυβέρνησης, ζήτησε «να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου υπηρεσίας για όσους νέους ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά» και να «να περιοριστεί η εν λευκώ εξουσιοδότηση για να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταιρών».

Αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος στις ερωτήσεις που δέχτηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτηση του Αντώνη Σκυλλάκου σχετικά με το αν «συμφωνείτε να μειωθούν οι συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών;», απάντησε ότι «φυσικά και δε συμφωνώ να μειωθούν οι συντάξεις ΔΕΚΟ και Τραπεζών», όμως πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου «βελτιώνουν τις θέσεις των ασφαλισμένων» και «επομένως το ισοζύγιο είναι θετικό, άρα θετική η άποψη για την ψήφιση»!!! Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο αν άλλαξε η θέση της ΓΣΕΕ για σύνταξη ίση με το 80% των αποδοχών, λέγοντας ότι «δεν εμπεριέχεται σε αυτό το νομοσχέδιο», ενώ σε παρόμοια ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, σημείωσε για τη ΓΣΕΕ ότι «το αίτημα ήταν και είναι το 80%, δεν μπορώ όμως να μη χαρακτηρίσω το 70% θετικό». Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ίδιου βουλευτή, δήλωσε επίσης για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ότι «δεν υποστηρίζω να φύγουμε από τα 4.500 ένσημα και να πάμε στα 4.050»!!!

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ προκάλεσε την αντίδραση και του Διαμαντή Μαυροδόγλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, ο οποίος στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι «υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου ο Χρ. Πολυζωγόπουλος», έτσι ώστε «ο πρόεδρος έρχεται να αθετήσει μια απόφαση οργάνου που είναι συνολική από τη Γενική Συνομοσπονδία» αναφερόμενος στη θέση για σύνταξη ίση με το 80% ή τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη.

Παράλληλα, ο Δ. Μαυροδόγλου τόνισε πως «με βάση τα στοιχεία της ΕΕ οι συνταξιούχοι παίρνουν το 51,4% του μέσου όρου των Ευρωπαίων συνταξιούχων», ενώ με το νομοσχέδιο «διαγράφονται και παραγράφονται τεράστια χρέη κράτους και εργοδοσίας προς το ΙΚΑ». «Τι κάνουμε;» αναρωτήθηκε «σφίγγουμε όσο μπορούμε την κάνουλα για να έχουμε πλεονάσματα;». Επίσης τόνισε πως «το 80% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν συντάξεις από 65 έως 128 χιλιάδες» και με τις ενοποιήσεις των ταμείων που προβλέπονται «η κατάσταση στην περίθαλψη θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο». Αναφερόμενος στα ταμεία, ο Δ. Μαυροδόγλου επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο βάζει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων» και «ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση», τονίζοντας πως «είναι πλήγμα που εμείς ως συνταξιούχοι δεν μπορούμε να το δεχτούμε», μια και «τα ποσά της χρηματοδότησης είναι ελάχιστα για να καλύψουν τα προβλήματα του ΙΚΑ». Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς δε θα συμφωνήσουμε, θα βρεθούμε στους δρόμους φωνάζοντας "δώστε πίσω τα κλεμμένα"» εξηγώντας ότι αναφέρεται σε «όχι μόνο αυτά που έκλεψαν από το ΙΚΑ, πάνω από 20 τρισεκατομμύρια, αλλά και τα κλεμμένα με τους νόμους της ΝΔ». Τέλος τόνισε πως «διεκδικούμε συντάξεις που να διασφαλίζουν μια ανθρώπινη ζωή και διαβίωση».

Χειρότερα και από τη ΝΔ!

Την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στο νομοθέτημα εξέφρασε χτες και ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρου, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις του είναι επαχθέστερες και από αυτές των νόμων της ΝΔ το 1993. Οπως επισήμανε, «αν στη ρύθμιση της ΝΔ είχαμε μια κατηγοριοποίηση με βάση το χρόνο πρόσληψης, τώρα έχουμε μια εμβάθυνση αυτής της πολιτικής» αφού «μιλάμε για κατηγοριοποιήσεις σε πολύ δυσμενή κατεύθυνση».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε πως «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπαίνουν σε μια περιπέτεια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους στο μέλλον» και ότι «υπάρχει ριζική διαφωνία για την πολιτική που εισάγει το νομοσχέδιο για το ποσοστό αναπλήρωσης», η οποία «δεν επιτρέπει σε κανέναν εργαζόμενο που πιστεύει ότι η σύνταξη πρέπει να είναι ένα τμήμα του μισθού να το στηρίξει». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «έχουμε εξισώσει με πιο σκληρό τρόπο τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα στα όρια ηλικίας» και κατάγγειλε ότι «τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ στο δημόσιο». Θύμισε τέλος ότι «η κατώτερη σύνταξη στο δημόσιο τομέα προσδιορίζεται στις 65.000 δραχμές».

Ικανοποίηση από βιομήχανους

Περισσότερες φοροελαφρύνσεις στους βιομήχανους ζήτησε χτες ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Γιάννης Δρεπανιώτης, δηλώνοντας όμως ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί πως το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, ο ΣΕΒ «συμφωνεί με τη χρηματοδότηση του συστήματος σε μόνιμη βάση» και «θεωρεί θετική την κατεύθυνση των παραμετρικών ρυθμίσεων». Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις σε πιο αντεργατική κατεύθυνση, σημείωσε ότι «εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος» και «τίθεται θέμα βιωσιμότητας». Τέλος παρατήρησε ότι «δεν παρέχονται επαρκή φορολογικά κίνητρα» για τα επαγγελματικά ταμεία, ζητώντας «απαλλαγή φόρων σε επενδύσεις» και «να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις με κάτω από 100 άτομα ομαδικών ασφαλιστήριων» στον ιδιωτικό τομέα. Σε λογικές στήριξης του νομοθετήματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Γιάννης Μότσος, μιλώντας για ανάγκη πιο τολμηρών επιλογών.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Πριν το ψηφίσουν το έκαναν ακόμα χειρότερο!

Διατάξεις, που χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τμήματα εργαζομένων ότι δε θίγονται, αφαιρέθηκαν τελικά

Σε «διορθώσεις» επί του Σχεδίου Νόμου προχώρησε χτες η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο, ότι, στην πρεμούρα της να προωθήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, «μπάλωσε και έραψε», όπως - όπως, τα νέα αντεργατικά μέτρα πάνω στο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα της περασμένης δεκαετίας. Και διορθωμένο» όμως, το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το παραμικρό από τη βασική του φιλοσοφία, δεν αφαιρεί ούτε μία από τις διατάξεις, που περιγράφουν τις βαθιές ανατροπές και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, το σχέδιο νόμου «επί των διορθώσεων», γίνεται ακόμα χειρότερο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5, το οποίο αναφέρεται στην ένταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, των κύριων ταμείων σύνταξης στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ενώ η προς τα κάτω «ενοποίηση» θα άρχιζε μετά την 1/1/2008, τώρα αυτή επιταχύνεται και θα γίνει «έως 1/1/2008». Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι, οι υποσχέσεις ότι θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα, για «ομαλή» ένταξη των Ταμείων στο νέο υποβαθμισμένο καθεστώς, αποδεικνύονται και αυτές ψεύτικες. Τα Ταμεία, που άμεσα η κυβέρνηση θα στριμώξει στο ΙΚΑ -ΤΕΑΜ, είναι τα κάτωθι: ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΣΠΗΣΑΠ, ΤΣΠ - ΕΤΕ, ΤΣΠ - ΑΤΕ, ΤΑΠ - ΙΛΤ, ΤΑΠ - ΕΤΒΑ, ΤΣΑΠΓΣΟ και ΤΑΠΑΕ - ΕΘΝΙΚΗ. Προσωρινά εξαιρείται απ' αυτήν τη διάταξη το ΤΣΠ - ΤΕ, της Τράπεζας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει εκτός απεργιακού μετώπου τους εργαζόμενους του κρίσιμου αυτού χώρου.

Στο ίδιο άρθρο (παρ. 12), η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εργοδότες από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισφοράς - όπως αρχικά προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου - δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στη βιωσιμότητα του φορέα που θα ενταχθούν τα παραπάνω Ταμεία (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ), αλλά και προδιαγράφοντας για όλους τους εργαζόμενους συντάξεις ανάλογες με τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Ταυτόχρονα, καταργεί και τη διάταξη που υπήρχε (άρθρο 5, παρ. 13), για κάλυψη των ελλειμμάτων των ανωτέρω Ταμείων και μετά την ένταξή τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Πράγμα, που σημαίνει ότι απαλλάσσει τους εργοδότες αυτών των Ταμείων από εισφορές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ετησίως. Αποδυναμώνει και με αυτόν τον τρόπο το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ενώ η διάταξη ότι με υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζεται η χρονική διάρκεια αυτής της υποχρέωσης των εργοδοτών, μπήκε απλώς για να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Ακόμα και αυτή η διάταξη που προέβλεπε - όπως το έκανε - για ΒΑΕ στο Δημόσιο και αυτή αποσύρθηκε (άρθρο 4, παρ. 6). Δε φτάνει που η κυβέρνηση χρόνια αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου, τώρα, ακόμα και η πρόβλεψη για ΒΑΕ στο Δημόσιο για τους εργαζόμενους που πρωτομπαίνουν μετά την 1/1/2005, και αυτή αποσύρεται. Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω είχαν αξία για την κυβέρνηση, μόνο για όσες ώρες η ομάδα Πολυζωγόπουλου θα τα αξιοποιούσε για να βγάλει τα φιλοκυβερνητικά της μανιφέστα.

Στη σκοπιμότητα ήταν υποταγμένη και η διάταξη (άρθρο 2, παρ. 2), που προέβλεπε το συνυπολογισμό στην 37ετία, του χρόνου εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες. Και αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. «Είχε ζωή», μόλις μερικά εικοσιτετράωρα. Τόσο άντεξε σε «φιλεργατικότητα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα, αν μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς ενδοιασμούς στη χειροτέρευση ενός, ήδη, βαθιά αντιδραστικού και αντεργατικού νομοσχεδίου, γίνεται φανερό, τι θα γίνει εάν ψηφιστεί ο νόμος, ο οποίος - μεταξύ άλλων - για κρίσιμα ασφαλιστικά ζητήματα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ν' αλλάζει τα πράγματα κατά το δοκούν.

Μόνος κερδισμένος το μεγάλο κεφάλαιο

Τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Την επί της ουσίας συμφωνία της με τα αντιασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε η ΝΔ, υπερασπιζόμενη τους δικούς της αντιασφαλιστικούς νόμους

Στην ταξική στρατηγική ενίσχυσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων κινείται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες επί της αρχής του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης για το νομοσχέδιο, τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας --όπως αναφέρει και η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου-- για το διαχωρισμό των δημοσίων υπαλλήλων μετά το 2008, ενώ για το ΚΚΕ δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στο συζητούμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τις προτάσεις Γιαννίτση και αποκαλύπτοντας την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε δηλώσεις βουλευτών του --ακόμα και του Α. Παπανδρέου-- σύμφωνα με τις οποίες θα καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ κάτι που ουδέποτε έγινε.

Οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, είπε, συνιστούν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που δεν μπορεί να κρυφτεί από δήθεν προοδευτικά λόγια και κινούνται στη λογική της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Αλλωστε, τόνισε, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ που συνιστούν μείωση των συντάξεων και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μήτρα δε όλων αυτών ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσοι την ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) δεν μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Η κυβέρνηση είπε βιάζεται να κλείσει το θέμα, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου δεν κρύβεται πίσω από τις απάτες του δήθεν κοινωνικού διαλόγου με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Α. Τζέκης είπε ότι βασίζονται στους νόμους της ΝΔ και όχι μόνο γενικεύει το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια αλλά το αυξάνει και στα 67, ενώ το όριο των 37 ετών εργασία χωρίς διακοπή οδηγεί σε «δυσθεώρητα» ύψη την ηλικία συνταξιοδότησης. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε, δεν αγγίζουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, αλλά συνέχεια φέρνουν ρυθμίσεις για την απαλλαγή τους. Κατήγγειλε ότι με άλλοθι την τεχνολογία επιδιώκεται το χτύπημα των βαρέων επαγγελμάτων, ενώ η περίφημη ενοποίηση των Ταμείων γίνεται με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω. Επισήμανε ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη λειτουργία των «επαγγελματικών ταμείων» και έτσι τα αποθεματικά τους θα ληστευτούν από τις ιδιωτικές εταιρίες, όπως ληστεύτηκαν από τον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του εργατικού κινήματος ζήτησε σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες (55-50 αντίστοιχα για τα βαρέα), 240.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες Ασφάλισης, μείωση εισφορών των εργαζομένων (στην κατεύθυνση κατάργησης) και αύξηση των εργοδοτικών και ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας έκανε μια θεωρητική παρουσίαση του νομοσχεδίου και συγκρίνοντάς το με τις προτάσεις της ΝΔ είπε ότι το δικό του είναι «καλύτερο». Ισχυρίστηκε ότι τίθενται ενιαίοι κανόνες για όλους τους μισθωτούς και είπε προκλητικά ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Δείχνοντας την ενόχλησή του από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα είπε ότι αυτές προέρχονται «από ετερόκλητες δυνάμεις με μόνο σκοπό την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση». Εκθείασε δε το στημένο διάλογο που προηγήθηκε, λέγοντας ότι ήταν «ανοιχτός και ουσιαστικός».

Χωρίς να αμφισβητεί την ουσία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων η ΝΔ διά των εκπροσώπων της υπερασπίστηκε τις δικές της επιλογές του 1990-93 που επίσης ήταν αντιασφαλιστικές. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αναβάλλει τα αναγκαία μέτρα, γνωρίζοντας ότι η αναβολή αυτή σημαίνει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο επόμενο διάστημα». Ο δε εισηγητής του ΣΥΝ εστίασε την κριτική του στην τριμερή χρηματοδότηση και είπε ότι η προωθούμενη από την κυβέρνηση χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ επί της αρχής και η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα επί των άρθρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ