Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Πριν το ψηφίσουν το έκαναν ακόμα χειρότερο!

Διατάξεις, που χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τμήματα εργαζομένων ότι δε θίγονται, αφαιρέθηκαν τελικά

Σε «διορθώσεις» επί του Σχεδίου Νόμου προχώρησε χτες η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο, ότι, στην πρεμούρα της να προωθήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, «μπάλωσε και έραψε», όπως - όπως, τα νέα αντεργατικά μέτρα πάνω στο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα της περασμένης δεκαετίας. Και διορθωμένο» όμως, το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το παραμικρό από τη βασική του φιλοσοφία, δεν αφαιρεί ούτε μία από τις διατάξεις, που περιγράφουν τις βαθιές ανατροπές και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, το σχέδιο νόμου «επί των διορθώσεων», γίνεται ακόμα χειρότερο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5, το οποίο αναφέρεται στην ένταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, των κύριων ταμείων σύνταξης στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ενώ η προς τα κάτω «ενοποίηση» θα άρχιζε μετά την 1/1/2008, τώρα αυτή επιταχύνεται και θα γίνει «έως 1/1/2008». Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι, οι υποσχέσεις ότι θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα, για «ομαλή» ένταξη των Ταμείων στο νέο υποβαθμισμένο καθεστώς, αποδεικνύονται και αυτές ψεύτικες. Τα Ταμεία, που άμεσα η κυβέρνηση θα στριμώξει στο ΙΚΑ -ΤΕΑΜ, είναι τα κάτωθι: ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΣΠΗΣΑΠ, ΤΣΠ - ΕΤΕ, ΤΣΠ - ΑΤΕ, ΤΑΠ - ΙΛΤ, ΤΑΠ - ΕΤΒΑ, ΤΣΑΠΓΣΟ και ΤΑΠΑΕ - ΕΘΝΙΚΗ. Προσωρινά εξαιρείται απ' αυτήν τη διάταξη το ΤΣΠ - ΤΕ, της Τράπεζας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει εκτός απεργιακού μετώπου τους εργαζόμενους του κρίσιμου αυτού χώρου.

Στο ίδιο άρθρο (παρ. 12), η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εργοδότες από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισφοράς - όπως αρχικά προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου - δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στη βιωσιμότητα του φορέα που θα ενταχθούν τα παραπάνω Ταμεία (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ), αλλά και προδιαγράφοντας για όλους τους εργαζόμενους συντάξεις ανάλογες με τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Ταυτόχρονα, καταργεί και τη διάταξη που υπήρχε (άρθρο 5, παρ. 13), για κάλυψη των ελλειμμάτων των ανωτέρω Ταμείων και μετά την ένταξή τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Πράγμα, που σημαίνει ότι απαλλάσσει τους εργοδότες αυτών των Ταμείων από εισφορές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ετησίως. Αποδυναμώνει και με αυτόν τον τρόπο το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ενώ η διάταξη ότι με υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζεται η χρονική διάρκεια αυτής της υποχρέωσης των εργοδοτών, μπήκε απλώς για να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Ακόμα και αυτή η διάταξη που προέβλεπε - όπως το έκανε - για ΒΑΕ στο Δημόσιο και αυτή αποσύρθηκε (άρθρο 4, παρ. 6). Δε φτάνει που η κυβέρνηση χρόνια αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου, τώρα, ακόμα και η πρόβλεψη για ΒΑΕ στο Δημόσιο για τους εργαζόμενους που πρωτομπαίνουν μετά την 1/1/2005, και αυτή αποσύρεται. Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω είχαν αξία για την κυβέρνηση, μόνο για όσες ώρες η ομάδα Πολυζωγόπουλου θα τα αξιοποιούσε για να βγάλει τα φιλοκυβερνητικά της μανιφέστα.

Στη σκοπιμότητα ήταν υποταγμένη και η διάταξη (άρθρο 2, παρ. 2), που προέβλεπε το συνυπολογισμό στην 37ετία, του χρόνου εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες. Και αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. «Είχε ζωή», μόλις μερικά εικοσιτετράωρα. Τόσο άντεξε σε «φιλεργατικότητα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα, αν μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς ενδοιασμούς στη χειροτέρευση ενός, ήδη, βαθιά αντιδραστικού και αντεργατικού νομοσχεδίου, γίνεται φανερό, τι θα γίνει εάν ψηφιστεί ο νόμος, ο οποίος - μεταξύ άλλων - για κρίσιμα ασφαλιστικά ζητήματα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ν' αλλάζει τα πράγματα κατά το δοκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ