Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνος κερδισμένος το μεγάλο κεφάλαιο

Τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Την επί της ουσίας συμφωνία της με τα αντιασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε η ΝΔ, υπερασπιζόμενη τους δικούς της αντιασφαλιστικούς νόμους

Στην ταξική στρατηγική ενίσχυσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων κινείται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες επί της αρχής του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης για το νομοσχέδιο, τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας --όπως αναφέρει και η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου-- για το διαχωρισμό των δημοσίων υπαλλήλων μετά το 2008, ενώ για το ΚΚΕ δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στο συζητούμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τις προτάσεις Γιαννίτση και αποκαλύπτοντας την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε δηλώσεις βουλευτών του --ακόμα και του Α. Παπανδρέου-- σύμφωνα με τις οποίες θα καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ κάτι που ουδέποτε έγινε.

Οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, είπε, συνιστούν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που δεν μπορεί να κρυφτεί από δήθεν προοδευτικά λόγια και κινούνται στη λογική της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Αλλωστε, τόνισε, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ που συνιστούν μείωση των συντάξεων και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μήτρα δε όλων αυτών ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσοι την ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) δεν μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Η κυβέρνηση είπε βιάζεται να κλείσει το θέμα, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου δεν κρύβεται πίσω από τις απάτες του δήθεν κοινωνικού διαλόγου με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Α. Τζέκης είπε ότι βασίζονται στους νόμους της ΝΔ και όχι μόνο γενικεύει το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια αλλά το αυξάνει και στα 67, ενώ το όριο των 37 ετών εργασία χωρίς διακοπή οδηγεί σε «δυσθεώρητα» ύψη την ηλικία συνταξιοδότησης. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε, δεν αγγίζουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, αλλά συνέχεια φέρνουν ρυθμίσεις για την απαλλαγή τους. Κατήγγειλε ότι με άλλοθι την τεχνολογία επιδιώκεται το χτύπημα των βαρέων επαγγελμάτων, ενώ η περίφημη ενοποίηση των Ταμείων γίνεται με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω. Επισήμανε ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη λειτουργία των «επαγγελματικών ταμείων» και έτσι τα αποθεματικά τους θα ληστευτούν από τις ιδιωτικές εταιρίες, όπως ληστεύτηκαν από τον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του εργατικού κινήματος ζήτησε σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες (55-50 αντίστοιχα για τα βαρέα), 240.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες Ασφάλισης, μείωση εισφορών των εργαζομένων (στην κατεύθυνση κατάργησης) και αύξηση των εργοδοτικών και ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας έκανε μια θεωρητική παρουσίαση του νομοσχεδίου και συγκρίνοντάς το με τις προτάσεις της ΝΔ είπε ότι το δικό του είναι «καλύτερο». Ισχυρίστηκε ότι τίθενται ενιαίοι κανόνες για όλους τους μισθωτούς και είπε προκλητικά ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Δείχνοντας την ενόχλησή του από τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα είπε ότι αυτές προέρχονται «από ετερόκλητες δυνάμεις με μόνο σκοπό την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση». Εκθείασε δε το στημένο διάλογο που προηγήθηκε, λέγοντας ότι ήταν «ανοιχτός και ουσιαστικός».

Χωρίς να αμφισβητεί την ουσία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων η ΝΔ διά των εκπροσώπων της υπερασπίστηκε τις δικές της επιλογές του 1990-93 που επίσης ήταν αντιασφαλιστικές. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αναβάλλει τα αναγκαία μέτρα, γνωρίζοντας ότι η αναβολή αυτή σημαίνει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο επόμενο διάστημα». Ο δε εισηγητής του ΣΥΝ εστίασε την κριτική του στην τριμερή χρηματοδότηση και είπε ότι η προωθούμενη από την κυβέρνηση χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ επί της αρχής και η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα επί των άρθρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ