ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε στις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας η «Αγωνιστική Συσπείρωση», που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δυνάμεών της ήταν ν' αυξήσει κατά δύο τις έδρες της στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Οι εκλογές έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε, αφού με δικαστική απόφαση είχαν κριθεί παράνομες οι αρχαιρεσίες του Μάρτη του 2000, όπου, μετά από καταγγελίες, διαπιστώθηκε η παράνομη συμμετοχή ορισμένων σωματείων. Οι παρανομίες αυτές έγιναν με ευθύνη της ΠΑΣΚΕΒΕ, η οποία επιχείρησε να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι οι πρακτικές αυτές καταδικάστηκαν τότε και από τους ΕΒΕ, αλλά και από τη Δικαιοσύνη, ήταν και πάλι παρούσες στις προχτεσινές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, σε 188 ψηφίσαντες (έγκυρα 188) έλαβαν: ΠΑΣΚΕΒΕ 18 έδρες (είχε 19), «Αγωνιστική Συσπείρωση» ΔΗΚΕΒΕ 13 έδρες (είχε 11), ΔΑΚΜΜΕ 12 (είχε 12), ΑΣΕΒΕ 5 (είχε 4), «Αδέσμευτη Ανανεωτική Κίνηση» 2 έδρες (είχε 4) και «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση ΕΒΕ» 1 έδρα (συμμετείχε πρώτη φορά σε εκλογές).

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Οι 3 στους 10 πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο

Αρχισε η αποστολή νέας παρτίδας 181.000 εκκαθαριστικών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το 27,1% των φορολογουμένων κλήθηκε να πληρώσει πρόσθετο φόρο 1.470 ευρώ

Το ένα στα τρία εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα «ραβασάκι της εφορίας» με το οποίο καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο. Αυτό προκύπτει από την εκκαθάριση των μισών περίπου φορολογικών δηλώσεων για τα προσωπικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2001 και δηλώθηκαν - εκκαθαρίστηκαν το 2002 από τη ΓΓΠΣ. Χτες, ανακοινώθηκε η αποστολή της 6ης - κατά σειρά - παρτίδας άλλων 281.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, αρκετές δεκάδες χιλιάδες των οποίων θα είναι χρεωστικά και οι παραλήπτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Σ' αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι από τις 2,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής και έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1.470 ευρώ κατά μέσο όρο. Αντίθετα, οι τυχεροί, που έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα πάρουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου περίπου 410 ευρώ. Συγκεκριμένα από την εκκαθάριση του 2,2 εκατ. δηλώσεων:

  • Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετους φόρους ύψους 888,4 εκατ. ευρώ, έναντι 306,8 εκατ. που θα επιστρέψει στους δικαιούχους. Ετσι στο δημόσιο ταμείο θα εισρεύσουν επιπλέον 581,6 εκατ. ευρώ κυρίως από τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους που πληρώνουν τη μεγαλύτερη μάζα του φόρου εισοδήματος.
  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 27,1% του συνόλου και οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα πληρώσουν κατά μέσο όρο από 1.467 ευρώ.
  • Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 33,7% και ο φόρος που θα επιστραφεί κατά μέσο όρο είναι 407 ευρώ.
  • Τέλος τα μηδενικά εκκαθαριστικά φτάνουν στο 39,1% του συνόλου των δηλώσεων.
Δικαστική παρέμβαση για τα τραπεζικά δάνεια

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η προσοχή των ενδιαφερομένων

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου όσον αφορά τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων από ελληνικές τράπεζες προς τρίτους, ιδίως με χρήση πιστωτικών καρτών, με όρους που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου ως προς το ύψος του επιτοκίου, ή με άλλους όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί.

Στα πλαίσια της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος, θα εξεταστεί η βασιμότητα των σχετικών καταγγελιών που διατυπώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της Ενωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως τοκογλυφία, αισχροκέρδεια κ.ά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή στις «σειρήνες» των τραπεζών για το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που υποτίθεται πως «προσφέρονται» από τους τραπεζίτες. Τα καταναλωτικά δάνεια, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έχουν επιτόκια υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού και καλό θα είναι οι καταναλωτές να προγραμματίζουν τις αγορές τους με βάση το εισόδημά τους, ώστε να αποφεύγουν τον τραπεζικό δανεισμό που είναι σαν να υποθηκεύουν το αυριανό τους αβέβαιο εισόδημα. «Τα δάνεια αυτά εύκολα παίρνονται, αλλά πολύ δύσκολα εξοφλούνται», σημειώνουν οι ειδικοί που παρουσιάζουν και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια αυτά.

Επιπλέον, κατά τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων δανείων δε διευκρινίζονται πάντα και με σαφήνεια οι επιβαρύνσεις, ενώ συχνά δεν αναγράφεται και το συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης. Η ΕΚΠΟΙΖΩ με πρόσφατες ανακοινώσεις της συνιστούσε στους καταναλωτές, εφόσον αναγκαστούν να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, να μη συναινούν στην κάθε είδους χρήση ή επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα» στις διαφημίσεις καταναλωτικής πίστης που συχνά είναι παραπλανητικές και ελλιπείς κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει από την κυβέρνηση να παρέμβει για την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με μια σειρά όρους που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις δανείων και κρίθηκαν καταχρηστικοί μετά από συλλογική αγωγή της Ενωσης.

Καταργούνται εισφορές του ΕΛΓΑ

Ο τρόπος και η διαδικασία διαγραφής των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που καταβάλλουν οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και παραγωγοί θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων καθορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση των «συναρμόδιων» υπουργείων Οικονομίας - Οικονομικών και Γεωργίας. Στη ρύθμιση υπάγονται μόνο όσοι (φυσικά πρόσωπα, εταιρίες, συνεταιρισμοί) αναπτύσσουν όλα τα στάδια της παραγωγής σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δε θα επιστραφούν στους δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί είχαν προσφύγει και δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η οι καλλιέργειες σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» δεν εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της παραγωγής τους.

ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται πάμπολλοι αγρότες της Θράκης των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, προσφάτως, από χαλαζόπτωση που έπληξε την ακριτική αυτή περιοχή. Το όλο πρόβλημα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, καλώντας τον υπουργό Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων αγροτών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται πως η χαλαζόπτωση που έπληξε τη Θράκη προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες και έφερε σε απόγνωση όλους τους μικρομεσαίους αγρότες. Κι ακολούθως επισημαίνονται τα παρακάτω: «Ακόμα και αν δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δε θα μπορέσουν να αποτρέψουν την οικονομική χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές και οι τιμές αποζημίωσης είναι πολύ μικρές ειδικά στις καλλιέργειες που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια όπως ο καπνός. Αυτό γίνεται γιατί οι τιμές αποζημίωσης υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές, αφαιρουμένων των εξόδων συγκομιδής, μεταφοράς και των ημερομισθίων, που όμως δεν έγιναν, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι καλλιέργειες. Ετσι, οι καλλιεργητές των περιοχών αυτών θα μείνουν άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα ανεργίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας, πέρα από την καταβολή των αποζημιώσεων, τι ενέργειες θα κάνει για να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα ημερομίσθια αυτών των αγροτών και να αποτρέψει την ερήμωση ορεινών και παραμεθόριων χωριών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ