Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Οι 3 στους 10 πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο

Αρχισε η αποστολή νέας παρτίδας 181.000 εκκαθαριστικών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το 27,1% των φορολογουμένων κλήθηκε να πληρώσει πρόσθετο φόρο 1.470 ευρώ

Το ένα στα τρία εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα «ραβασάκι της εφορίας» με το οποίο καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο. Αυτό προκύπτει από την εκκαθάριση των μισών περίπου φορολογικών δηλώσεων για τα προσωπικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2001 και δηλώθηκαν - εκκαθαρίστηκαν το 2002 από τη ΓΓΠΣ. Χτες, ανακοινώθηκε η αποστολή της 6ης - κατά σειρά - παρτίδας άλλων 281.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, αρκετές δεκάδες χιλιάδες των οποίων θα είναι χρεωστικά και οι παραλήπτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Σ' αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι από τις 2,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής και έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1.470 ευρώ κατά μέσο όρο. Αντίθετα, οι τυχεροί, που έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα πάρουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου περίπου 410 ευρώ. Συγκεκριμένα από την εκκαθάριση του 2,2 εκατ. δηλώσεων:

  • Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετους φόρους ύψους 888,4 εκατ. ευρώ, έναντι 306,8 εκατ. που θα επιστρέψει στους δικαιούχους. Ετσι στο δημόσιο ταμείο θα εισρεύσουν επιπλέον 581,6 εκατ. ευρώ κυρίως από τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους που πληρώνουν τη μεγαλύτερη μάζα του φόρου εισοδήματος.
  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 27,1% του συνόλου και οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα πληρώσουν κατά μέσο όρο από 1.467 ευρώ.
  • Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 33,7% και ο φόρος που θα επιστραφεί κατά μέσο όρο είναι 407 ευρώ.
  • Τέλος τα μηδενικά εκκαθαριστικά φτάνουν στο 39,1% του συνόλου των δηλώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ