ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζικά, δυναμικά, για άλλη μια φορά!

Από την κατάληψη του ΙΚΑ στη Λάρισα

Ημερήσιος Κήρυκας

Από την κατάληψη του ΙΚΑ στη Λάρισα
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή 24ωρη απεργία στη Θεσσαλία. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε πολλά εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους έφτασαν στο 100% - στη Λάρισα η βιομηχανική περιοχή «νέκρωσε» - ενώ μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής και σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Μάλιστα, οι απεργοί της Λάρισας προχώρησαν σε αποκλεισμό του υποκαταστήματος του ΙΚΑ.

Συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά και σ' αυτή τη μεγάλη μάχη, οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την ταξική τους πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Διαμήνυσαν, δε, στους ξεπουλημένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να τους ανεχτούν και να τους επιτρέψουν να παζαρεύουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, αλλά με πρωτοπόρες τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα.

Λάρισα

Με καθολική συμμετοχή σε πολλά εργοστάσια κι άλλους χώρους δουλιάς έγινε και η χτεσινή απεργία στη Λάρισα. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους και κατέληξε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Εκεί οι απεργοί βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των ξεπουλημένων κυβερνητικών συνδικαλιστών και σε ιδιαίτερα μαχητικό κλίμα προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου.

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε χτες και στην Ελασσόνα, ενώ οι απεργοί των Φαρσάλων κατέβηκαν με πούλμαν στην Αθήνα και συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση, στο Πεδίον του Αρεως.

Βόλος

Στο Βόλο, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία με ικανοποιητικά ποσοστά. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε αρκετά εργοστάσια - «ΒΙΣ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΓΑΛΑΝΟΣ», «ΒΙΟΣΩΛ» - έφτασαν στο 100%, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Αλμυρό.

Καρδίτσα - Τρίκαλα

Μαχητικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας ανταποκρινόμενοι στα κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Καρδίτσα έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Και στα Τρίκαλα πολλοί εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» τους στην απεργία και στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ενα με τους εργαζόμενους

Αυτή τη φορά η συμμετοχή τους δεν ήταν «πυροσβεστική». Οι πυροσβέστες της Αττικής βροντοφώναξαν «κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» και ενώθηκαν με τους χιλιάδες απεργούς της Αθήνας στη χτεσινή κινητοποίηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτοί δε θα είναι απέναντι αλλά μαζί με τους εργαζόμενους γιατί είναι ένα μ' αυτούς.

Παράδειγμα προς μίμηση

Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης στη Λάρισα - όπως, άλλωστε, και των άλλων τριών που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αιχμή το «ασφαλιστικό» - αναδεικνύει, εν πρώτοις, τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων, με στόχο την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας. Δείχνει, όμως, αυτή η επιτυχία και το πώς πρέπει να οργανώνεται και να δρα το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να κινητοποιεί αγωνιστικά τις πλατιές μάζες των εργαζομένων.

Διότι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απεργία πέτυχε σε μια περιοχή, όπως η Λάρισα, όπου δρα ένα ταξικό Εργατικό Κέντρο, το οποίο συντασσόμενο με το ΠΑΜΕ, οργανώνει και συντονίζει επιτυχώς τους αγώνες της εργατικής τάξης στην περιοχή του.

Κι είναι η συνεχής, υπομονετική και επίμονη δουλιά «μυρμηγκιού» του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - στο τελευταίο διάστημα στελέχη του περιόδευσαν πολλές φορές σ' όλα τα εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους, οργάνωσαν εκατοντάδες συσκέψεις, συγκεντρώσεις ενημέρωσης και προετοιμασίες, μοίρασαν χιλιάδες προκηρύξεις κι άλλο έντυπο υλικό - που συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή προετοιμασία και οργάνωση των απεργιών και των άλλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων της περιοχής.

Απ' αυτή την άποψη, λοιπόν, η δράση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή που πολλοί επιχειρούν να «περάσουν» τη λογική και την πρακτική της μοιρολατρίας, της απαισιοδοξίας, του συμβιβασμού και της παραίτησης...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Θα μείνει στα χαρτιά»

«Θα μείνει στα χαρτιά»! Μυριόστομο το μήνυμα απόρριψης του ασφαλιστικού εξαμβλώματος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και καταδίκης συνολικά της αντεργατικής πολιτικής, συντάραξε από άκρη σ' άκρη τον Πειραιά, καθώς το βροντοφώναζαν τα στόματα των χιλιάδων εργατών στεριάς και θάλασσας που βρέθηκαν χτες το πρωί στους δρόμους του πρώτου λιμανιού συγκροτώντας μία ογκώδη διαδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η χτεσινή μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του Πειραιά με τις ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, του ΠΑΜΕ, στην πρώτη γραμμή, αποτελεί επάξια συνέχεια της απεργίας που έδωσαν στις 29 Μάη, όταν με την ταξική αλληλεγγύη και την αυτοθυσία τους απέναντι στις δυνάμεις καταστολής που ματοκύλισαν το λιμάνι, γκρέμισαν τη βιτρίνα της κυβέρνησης. Το χτεσινό μαζικό απεργιακό «παρών» στους δρόμους του λιμανιού ήρθε να δώσει το σύνθημα της κλιμάκωσης των αγώνων για τη μετωπική σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική.

Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη νέκρωσε, τα γιαπιά ερήμωσαν. Καπνεργοστάσια, εργοστάσια σαπουνοποιίας, ελαιουργίας, μηχανουργεία, τσαγκαράδικα, μεταλλουργικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Ερημο έμεινε και το πολυκατάστημα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ. Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ του Πειραιά. Τη δική τους σφραγίδα και σ' αυτή την απεργιακή μάχη έβαλαν οι ναυτεργάτες. Οι απεργοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα συναντήθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου στο σταθμό του Ηλεκτρικού. Στις 11 οι απεργοί ξεκίνησαν μία ογκώδη μαχητική πορεία, με επικεφαλής τους ναυτεργάτες και πρώτο πανό αυτό των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ομως τον τόνο στην πορεία έδινε η ζωντάνια των νέων εργαζόμενων του Πειραιά, των φοιτητών και σπουδαστών, που είχαν συγκροτήσει ένα ισχυρό μπλοκ. Συμπαραταγμένοι με τους απεργούς ήταν και οι συνταξιούχοι. «Βροχή» έπεφταν τα συνθήματα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Ανωμερίτη. Οι απεργοί συνέχισαν την κινητοποίησή τους στο λιμάνι ενισχύοντας τις ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στα καράβια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ