ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στη Σεβίλλη

Με την έναρξη χτες το βράδυ του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Μαδρίτη και με τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που άρχισε χτες το μεσημέρι, επίσης, στη Μαδρίτη, η -- καθολικώς απεργούσα -- Ισπανία εισήλθε από χτες, σταδιακά, στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν στη Σεβίλλη σήμερα το μεσημέρι και όχι το πρωί όπως συνηθίζεται. Και αυτό διότι -- έστω και αν κανείς δεν το ομολογεί δημοσίως -- ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών για να μπορέσει να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αγγλίας με τη Βραζιλία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το Μουντιάλ του 2002 αναμένεται να συγκεντρώσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον όλων όσοι βρίσκονται στη Σεβίλλη, ενώ η ισπανική προεδρία έχει δεσμευτεί ότι δε θα γίνουν ενημερώσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, που θα μεταδοθούν από μεγάλες οθόνες και στην αίθουσα Τύπου.

Ενα άλλο πρόβλημα που υπάρχει επίσης στη Σεβίλλη είναι οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες χτες και προχτές προσέγγισαν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σε ό,τι αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης είναι, ως γνωστόν, η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των Συμβουλίων, η υιοθέτηση των βασικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής της ΕΕ (υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ΕΚΟΦΙΝ), το ζήτημα της διεύρυνσης και, τέλος, το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού.

Σε ό,τι αφορά στη λαθρομετανάστευση οι «15» προσανατολίζονται στη λήψη πρόσθετων μέτρων επιτήρησης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ διίστανται οι απόψεις τους στο θέμα της επιβολής ή μη κυρώσεων κατά των τρίτων χωρών που δε συνεργάζονται με τις κοινοτικές χώρες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι «15» ενδέχεται να καταλήξουν σε αυτή την επιλογή, ως έσχατη όμως λύση.

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του ΕΚΟΦΙΝ.

Σχετικά με τη διεύρυνση, η συζήτηση θα είναι περιορισμένη, αφού οι «15» αποφάσισαν να αναβάλουν για το φθινόπωρο τη συζήτηση για το κόστος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μετά τη διεύρυνση.

Τέλος, στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού η ισπανική προεδρία δήλωνε και χτες από τη Σεβίλλη αισιόδοξη, χωρίς όμως ουδείς αξιωματούχος της να είναι σε θέση να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υποστηρικτής του «φρούριου»

Αναφανδόν υπέρ των αστυνομικού χαρακτήρα μέτρων που προωθεί η ΕΕ κατά των μεταναστών τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, ενώ, ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τις «εθνικές θέσεις» για Κυπριακό και ευρωστρατό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής των «15» στη Σεβίλλη, υπογράμμισε την ανάγκη διατύπωσης και υλοποίησης μιας «κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής». Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούμενος γεωγραφικούς λόγους αλλά και μαζική εισροή «λαθρομεταναστών» στη χώρα μας, είπε ότι υποστηρίζει «τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων» καθώς και μιας «ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής» επειδή «έχουμε τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα». Κατά τα λοιπά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με μόνη «προϋπόθεση» την ένταξη της Κύπρου στο «πρώτο κύμα» και ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ για τον ευρωστρατό είπε ότι «έθεσε τα ελληνικά επιχειρήματα και τις ελληνικές θέσεις», ότι δηλαδή το κείμενο της Αγκυρας «πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει καίρια εθνικά συμφέροντα».

Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ ήταν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χ. Μαρία Αθνάρ, ο Ιταλός Σ. Μπερλουσκόνι, ο Πορτογάλος Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφκανγκ Σιούσελ, καθώς και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Γερμανίας, Εντμουντ Στόιμπερ.

Εκπληξη για ευρωστρατό

Την έκπληξή του για το γεγονός ότι έμαθε από τον Χ. Μ. Αθνάρ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του κειμένου της Αγκυρας», εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό. «Ο κ. Σημίτης παρά τη ρητή του δέσμευση προς εμέ δε μας γνωστοποίησε και δε μας κοινοποίησε» αυτές τις προτάσεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιφυλάχτηκε να πει περισσότερα και απείλησε ότι «θα τα πούμε στην Αθήνα». Ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Αθνάρ να τροποποιηθεί το κείμενο της Αγκυρας ειδικά στα άρθρα 2 και 12. Οπως είπε ο Κ. Καραμανλής, το άρθρο 2 προβλέπει ότι ο ευρωστρατός ουδέποτε και σε καμία κρίση δεν μπορεί να στραφεί κατά της Τουρκίας και αφήνει ακάλυπτη την Ελλάδα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, ενώ το άρθρο 12 προβλέπει ότι η Τουρκία -- χώρα μη μέλος της ΕΕ -- θα έχει ουσιαστικό λόγο ακόμα σε αυτόνομες δράσεις του ευρωστρατού σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η Κύπρος. Δηλαδή, κατέληξε, με άλλα λόγια βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Ο κ.Χάντινγκτον και οι «χρηματοδότες» του

Οι απόψεις του Χάντινγκτον δεν είναι άγνωστες. Το καινούριο είναι ότι γι' αυτές τις γνωστές και μισοκαλυμμένες ρατσιστικές απόψεις του κ. καθηγητή του Χάρβαρντ, άνοιξε τις πύλες του το Μέγαρο Μουσικής. Η «είδηση» είναι ότι πλέον η καθεστηκυία τάξη της χώρας μας αποτελεί και επισήμως το χρηματοδότη και τον «τηλεβόα» για τη διάδοσή τους. Το γεγονός ότι ο εκλεκτός επισκέπτης ήταν προσκεκλημένος του ιδρύματος Κόκκαλη δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

***

Ηδη από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο του βιβλίου του («Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης»), ο Χάντινγκτον είναι σαφής: «Σε αυτό τον καινούριο κόσμο --γράφει-- οι σημαντικότερες και πιο επικίνδυνες συγκρούσεις δε θα είναι μεταξύ κοινωνικών τάξεων, πλούσιων και φτωχών... αλλά μεταξύ λαών που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτιστικές οντότητες». Και αμέσως μετά: «Για σαράντα πέντε χρόνια το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν η κεντρική διαχωριστική γραμμή της Ευρώπης. Αυτή η γραμμή... είναι τώρα η γραμμή οπού χωρίζει τους λαούς της δυτικής χριστιανοσύνης, από τη μια μεριά, από τους μουσουλμανικούς και ορθόδοξους λαούς, από την άλλη»...

Προφανώς αυτή η τελευταία επισήμανση του κυρίου Χάντινγκτον, ότι δηλαδή οι ορθόδοξοι αποτελούν «μέρος του προβλήματος» και συγκαταλέγονται στην αντίπερα όχθη της χριστιανοσύνης, κοντύτερα δηλαδή στους μουσουλμάνους παρά στους καθολικούς, εμάς μπορεί να μην μας ενοχλεί --ένεκα του ότι έχουμε αποτινάξει κάθε προσέγγιση πολιτική ή πολιτισμική που ανάγεται στις παρενέργειες που γεννά το «όπιο του λαού»-- αλλά η απορία για τους ευσεβείς μας ταγούς παραμένει: Πώς διέφυγε από τους φωστήρες του «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» τούτο το «τούβλο»; Εκτός αν έχουμε κι εδώ μια ακόμα εκδοχή του κοσμοπολίτικου «εκσυγχρονισμού», ο οποίος διέπεται από την αιώνια αρχή: «Οταν μας φτύνουμε κάνουμε ότι βρέχει»...

***

Κατά την εδώ έλευσή του ο κύριος Χάντινγκτον δε μάσησε τα λόγια του. Αφ' ενός διακήρυξε στους ακροατές του ότι στις μέρες μας «υπερέχουν τα πολιτιστικά από τα ιδεολογικά στοιχεία». Οι θαυμαστές του έχουν μείνει ακόμα με ανοιχτό το στόμα από το εμβριθές της ανάλυσης... Φυσικά, τους διαφεύγει ότι σε κάθε ζιγκ - ζαγκ της ιστορίας, οι «από πάνω» ποντάροντας είτε στην ήττα του εργατικού κινήματος είτε στις αδυναμίες του, εφεύρισκαν συνήθως διάφορα εθνολογικά, πολιτιστικά και γενικώς «εξωταξικά» χαρακτηριστικά, για να βάζουν τους εργάτες να σκοτώνουν τους εργάτες και τους λαούς να ξεπαστρεύουν λαούς, από την εποχή των Βησιγότθων μέχρι και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Συνεχίζοντας, ο κύριος Χάντινγκτον υποστήριξε ότι ο νέος αιώνας είναι ο αιώνας των τοπικών συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμικών κοινωνιών, κάτι που προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ισλαμικές... Πιθανώς κατά την άποψή του ο εθνικοαπελευθερωτικός άνεμος κατά της αποικιοκρατίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις χώρες της Αφρικής θα οφειλόταν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν μαύροι... Στην ανάλυσή του, φυσικά, δεν υπάρχει χώρος ούτε για πετρέλαια, ούτε για γεωστρατηγικά περάσματα, ούτε για κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων στη «σκακιέρα της Ευρασίας» (κατά Μπρζεζίνσκι) που να εξηγούν τη «γεωγραφία» των συγκεκριμένων τοπικών συγκρούσεων.

Εκεί, δε, που «έλαμψε» η σοφία του κύριου καθηγητή ήταν με τη διαπίστωση πως «η συνεργασία μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πολιτισμούς και συστήματα αξιών και ιδιαίτερα με τις ισλαμικές χώρες θα δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο». Αλήθεια όλοι αυτοί που προ καιρού διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους για τη δήλωση του Μπερλουσκόνι πως το Ισλάμ είναι ένας υποδεέστερος πολιτισμός έναντι του Δυτικού, δε διακρίνουν καμία (φασίζουσα) ομοιότητα;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ