ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υψώνουν τείχη για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

Μέτρα εξειδίκευσης των αποφάσεων της ΕΕ για το «ευρωπαϊκό φρούριο» πήρε η κυβέρνηση. Χιλιάδες πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες στη Θράκη

Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Φωτογραφίες Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

Την πολιτική των κλειστών συνόρων και της «απώθησης» όσων έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, αποδιωγμένοι από τις χώρες της πείνας και των πολέμων, εφαρμόζει πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη, η κυβερνητική επιτροπή, έσπευσε να εξειδικεύσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 15 της ΕΕ στη Σεβίλλη για τα «κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα» και αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα: Πρόσληψη 1.000 συνοροφυλάκων (οι μισοί για την... Αττική), ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ., νέο επιχειρησιακό σχέδιο Αστυνομίας και Στρατού στον Εβρο, ένταση των μέτρων στα θαλάσσια σύνορα. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία (το γνωστό «πρωτόκολλο επαναπροώθησης»), θα εφαρμοστούν νέοι τρόποι «επαναπροώθησης» των προσφύγων κατευθείαν στη χώρα τους. Στόχος, η «ελεγχόμενη μετανάστευση», δηλαδή μπαίνουν μόνο όσοι εξυπηρετούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό την οικονομική ολιγαρχία.

Ανθρωποι που ο ιμπεριαλισμός, το σύστημα που υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση, τους έχει φέρει σε μια δραματική κατάσταση, κυνηγημένοι από την πείνα και τους πολέμους, ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή σε σαπιοκάραβα ή ναρκοπέδια, θα έχουν στο εξής απέναντί τους κάννες όπλων. «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοιχτών συνόρων... Αποφασίστηκε να ληφθούν παραπέρα μέτρα απώθησης άλλων λαθρομεταναστών, οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν στην πατρίδα μας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη. Και όταν δημοσιογράφος παρατήρησε ότι αυτό σημαίνει πως Στρατός και Αστυνομία «... ή θα πυροβολούν, ή θα βουλιάζουν τις βάρκες», ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε αόριστα, «υπάρχει τρόπος για την αποτροπή».

Στα μέτρα απώθησης θα συμμετέχει και η Τουρκία, αφού υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών». Το θέμα απασχόλησε τους Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ στην πρόσφατη συνάντησή τους, αφού συζήτησαν την ανάγκη συνεδρίασης της επιτροπής που προβλέπει η συμφωνία. Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλους αυτούς που βαπτίζονται «λαθρομετανάστες» υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες για τους οποίους «απώθηση» σημαίνει φυλακή ή θάνατος, φαίνεται ότι ουδόλως ενδιαφέρει την υποταγμένη στη Νέα Τάξη ελληνική κυβέρνηση.

Χιλιάδες κρατούμενοι στη Θράκη

Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, χώρες που δέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επίθεση του ιμπεριαλισμού. Χώρες που ο πλούτος τους καταληστεύεται από τους ιμπεριαλιστές και σε κάποιες από αυτές τα καθεστώτα στρατιωτικά, φασιστικά... Λαοί που σπρώχνονται στη μετανάστευση και την προσφυγιά. Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν μαζευτεί το τελευταίο διάστημα στη Θράκη. Περνούν τον Εβρο κατά κύματα καθημερινά, αναζητούν βοήθεια. Αντί βοήθειας, η κυβέρνηση τους στοιβάζει σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια, αποθήκες, εργοστάσια. Στους νομούς Εβρου και Ροδόπης η κατάσταση είναι εκρηκτική. Δεν υπάρχει καμιά υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών και οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων υπηρεσιών δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, ούτε καν για να ανακουφίσουν την κατάσταση.

Στους νομούς Εβρου και Ροδόπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω 2.700 πρόσφυγες. Προχτές Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Αγγελο Τζέκη, και τους γραμματείς των ΝΕ Εβρου και Ροδόπης του Κόμματος, Δαμιανό Κουκοράβα και Νίκο Φακιρίδη, επισκέφτηκε χώρους κράτησης μεταναστών στους δύο νομούς, συνομίλησε μαζί τους, καθώς και με τους συνοροφύλακες που τους φρουρούν, ενώ είχε επαφές με δημάρχους της περιοχής.

Οι εικόνες σκληρές και δραματικές: Σε τρεις αίθουσες παλιών αποθηκών ενός αγροτικού συνεταιρισμού, δίπλα ακριβώς στο σταθμό του τρένου του χωριού Βέννα της Ροδόπης, κρατούνται 391 άνθρωποι. Ο χώρος που τους αναλογεί είναι 1,5 τετραγωνικό μέτρο στον καθένα. Δεν έχουν στρώματα, δεν μπορούν να κοιμηθούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν για λίγο στον καθαρό αέρα.

Σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού στο Σουφλί, είναι άλλοι 242. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ένα μωράκι μόλις τριών μηνών! Το κτίριο παλιό και βρώμικο. Τριγύρω λιμνάζουν νερά και μαζεύονται έντομα. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι έχουν αρρώστους.

Στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου κρατούνται ήδη δύο μήνες και δεν ξέρουν για πόσο ακόμα άλλοι 69. Το παλιό Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης ξανάνοιξε εδώ και δύο βδομάδες για να «φιλοξενήσει» άλλους 54. Και ο κατάλογος των ακατάλληλων χώρων, που μετατρέπονται σε τέτοιου είδους ιδιότυπες φυλακές, δε σταματάει εδώ.

Η κραυγή αγωνίας όλων αυτών των ανθρώπων δε χώρεσε στα «έγκριτα μέσα» που «φροντίζουν» για την «αντικειμενική» μας ενημέρωση. Οι πρόσφυγες έγιναν θέμα στα κανάλια, ότι δήθεν προκάλεσαν φασαρίες επειδή άνοιξαν την πόρτα του κρατητηρίου στις Σάπες, εκεί που καίγονταν στους 40 βαθμούς Κελσίου και προχώρησαν μέχρι το ποτάμι να βρουν λίγη δροσιά.

Η έκταση του προβλήματος αποσιωπιέται, ενώ έντεχνα διαστρεβλώνονται τα γεγονότα για να πυροδοτήσουν ρατσισμό και ξενοφοβία. Γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολο να περάσει η πολιτική βίαιης επαναπροώθησης και δημιουργίας σώματος «Ευρωπαίων ράμπο» για τη φύλαξη των συνόρων.

Πατριδογνωμόνιο
Οι μελανοχίτωνες του εκσυγχρονισμού

Σύντροφοι προσοχή. Οι ναζί και οι φασίστες ξανάρχονται. Είναι ήδη εδώ με το προσωπείο του σύγχρονου πολιτικού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Με άλλα μοντέρνα μέσα επιβολής και φόνου. Με την ίδια «τελική λύση» ως στόχο. Σε λίγο καιρό θα χτυπάει το τηλέφωνο στο σπίτι του αντιστεκόμενου και μια φωνή θα τον καλεί να παραδώσει το παιδί, την ψυχή ή τη ζωή του στον κοντινότερο σταθμό εξόντωσης. Με το νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του αφεντικού - δυνάστη. Με τα όργανα της τάξης εφοδιασμένα κι εξοπλισμένα με τα τελειότερα μηχανήματα παρακολούθησης και βασανισμού. Με τη μετατροπή κάθε σπιτιού, σχολείου, εργοστασίου και αγρού σε ξερονήσι απομόνωσης και παραγεμισμένο με τα ψευδοεπικοινωνιακά σκατά του μπιγκμπραδερισμού. Αν το Μέτωπο δεν πήξει γρήγορα και καλά, αν δε συγκροτήσουμε άμεσα ομάδες στήριξης, ενίσχυσης και υπεράσπισης των πρώτων θυμάτων - μαρτύρων της Νέας Τάξης, αν δεν κινητοποιήσουμε σε κοινή δράση όλους, όσοι δεν είναι κομμουνιστές, αλλά πιστεύουν και αντέχουν τη ριζοσπαστική δραστική παρέμβαση στα κοινά, η λαίλαπα της χυδαίας νομιμότητας των επικυρίαρχων θα μετράει νεκρούς σε επίσημα πανηγύρια.

ΑΡΕΙΟΣ Πάγος στο Δίστομο

Οι αποφάσεις 36 και 37/2002 του Αρείου Πάγου δημοσιεύτηκαν χτες και με τρόπο που να μην τις πάρει χαμπάρι κανείς. Ακυρώνουν, σύντροφοι, τη γενναία απόφαση του ΑΠ του 2000 που έλεγε ότι για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια. Τότε τα θύματα του Διστόμου είχαν χαμογελάσει στους τάφους τους μετά 50 χρόνια.

Από χτες, με τις νέες αρειοπαγίτικες αποφάσεις, για να προσφύγει κανείς εναντίον του γερμανικού Δημοσίου και να κατασχέσει περιουσιακά του στοιχεία θα χρειάζεται την άδεια του Φίλιππου Πετσάλνικου, δηλαδή του υπουργού Δικαιοσύνης. Και το Ανώτατο Δικαστήριό μας αποφάνθηκε ότι αυτό είναι συνταγματικό, σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ!!! Κοντολογίς, οριστική «ταφόπλακα» μπήκε στα δικαιώματα των θυμάτων του ναζισμού. Οριστική; Μόνο αν δεν ανατρέψουμε την αντιλαϊκή, αντιπατριωτική πολιτική που επιβάλλει τέτοιες ...νομιμότητες.

Ο υπουργός ως ...στρατηγός

Οι δηλώσεις του Ανωμερίτη ότι η επιστράτευση των ναυτεργατών που ισχύει και για τους νεοεισερχόμενους θα διατηρηθεί μέχρις ότου «υπογραφεί εργασιακή ειρήνη», μαζί με τις διαταγές για καλοκουρεμένους δασκάλους και μαθητές μάς πάει πίσω στα χρόνια του Μακαρέζου, «νόμιμα και με την ψήφο του λαού» θα λένε οι υπουργοί ως στρατηγοί μεταμφιεσμένοι σε κουστουμαρισμένους μελανοχίτωνες του εκσυγχρονισμού.

Σύντροφοι, η διαφορά από τα ξερονήσια του τότε και του τώρα είναι μόνο μία. Τώρα βρίσκονται παντού. Σε λίγο θα βάλουν διόδια για να βγαίνεις απ' το σπίτι εκτός κι αν σε παραλαμβάνει ο δουλέμπορας για προσωρινή εργασία όπου του πουν να σε πάει. ΠΑΜΕ κόντρα σ' αυτούς τους φασιστικούς «θεσμούς» όσο είναι καιρός. Για να μείνει ο λαός λεύτερος και ζωντανός. Εμείς και τα όνειρά μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

11η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεανικό στρατηγείο ειρήνης στον Τύρναβο

Ραντεβού το επόμενο Σαββατοκύριακο 6-7 Ιούλη με κατασκήνωση στο Στόμιο Λάρισας και διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του θανάτου

Δέκα χρόνια τώρα η ΚΝΕ, συνδυάζοντας την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό με την εκδρομή, στήνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλη την Ελλάδα τα «στρατηγεία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης». Φέτος λοιπόν ο θεσμός των αντιιμπεριαλιστικών νεανικών συναντήσεων στις 6 και 7 Ιούλη κλείνει τα 11 χρόνια του και βάζει στο στόχαστρό του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, ενώ η κατασκήνωση ειρήνης θα στηθεί και πάλι στην παραλία του Στομίου, στη Λάρισα. Για να δοθεί ποι δυναμική νεανική αγωνιστική απάντηση:

  • Στον ιμπεριαλισμό που οξύνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη μέχρι την Κούβα και την Κολομβία, που εντάσσει στον «άξονα του κακού» όλους όσοι αντιστέκονται στα φονικά σχέδιά του.
  • Στην κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα στις δολοφονικές «επεμβάσεις», την ίδια στιγμή που με την ευλογία της ΝΔ και των παρατρεχάμενών της αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας και στρέφει το βλέμμα στον «εσωτερικό εχθρό» (πρόσφατα έντυσε στο χακί τους ναυτεργάτες και προωθεί τον επεμβατικό ευρωστρατό).

Η ΚΝΕ καλεί τις νέες και τους νέους να διαδηλώσουν στο στρατηγείο του Τυρνάβου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να απαιτήσουν πραγματική ειρήνη κι όχι καταδυνάστευση των λαών από τον ιμπεριαλισμό. Θα είμαστε όλοι και πάλι εκεί.

Συγκέντρωση στο «Φαιστός - Παλλάς» αύριο

Αύριο Δευτέρα, 1η του Ιούλη, στις 9 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί το επιβατηγό πλοίο «Φαιστός - Παλλάς» (λιμάνι Πειραιά, Ακτή Αγίου Διονυσίου), όπου θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία.

Πάτρα

Στην Πάτρα θα περιοδεύσει την Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Επίσκεψη και ομιλία στο εργοτάξιο CARREFOUR στις 10.30 πμ

- Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) στις 12.30 μ.μ.

- Συνάντηση με το σωματείο και τους ναυτεργάτες των πορθμείων Ρίου - Αντιρρίου στις 6.30 μμ

- Ομιλια σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 8.30 μμ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ