ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γκόσπελ στο Ηρώδειο

Η φημισμένη «πρώτη κυρία της γκόσπελ» Queen Esther Marrow και το συγκρότημα «Harlem Gospel Singers» θα εμφανιστούν στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας ένα υπερθέαμα απ' ευθείας από την καρδιά της πλούσιας αφρο-αμερικάνικης μουσικής παράδοσης. Η πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια έχει στο ενεργητικό της εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και σπουδαίες συνεργασίες, καθώς έχει τραγουδήσει μαζί με τους Duke Ellington, Harry Belafonte, Ella Fitzgerald, Β.Β. King, Ray Charles, Chick Corea, Bob Dylan και Mahalia Jackson. Παράλληλα, έχει αγωνιστεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζέσε Τζάκσον για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Το 1992 ίδρυσε τους «Harlem Gospel Singers», ένα εντυπωσιακό 25μελές σύνολο τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών, που από τότε τη συνοδεύουν πάντα. Οπου εμφανίζονται, -από τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ακόμη και το Βατικανό- σημειώνουν θριαμβευτική επιτυχία. «Touch the World» (Αγγιξε τον Κόσμο) είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα παρουσιάσουν στο Ηρώδειο και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη (14, 15/9, Θέατρο Γης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δημήτρια»). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν δύο παραστάσεις στην Κύπρο, σε Λευκωσία (16/9) και Λεμεσό (17/9).

Η νέγρικη θρησκευτική μουσική ή αλλιώς η μουσική γκόσπελ αποτελεί ένα αμάλγαμα δυτικο-αφρικάνικης και αφρο-αμερικανικής μουσικής, χορού, ποίησης, δράματος και ρητορικής δεινότητας. Ως γνωστόν στην παραδοσιακή αφρικανική κουλτούρα, η μουσική αποτελούσε ένα ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με το υπερφυσικό, ένα μοναδικό τρόπο να ερμηνεύει κανείς τον εξωτερικό κόσμο. Για περισσότερο από 60 χρόνια, η μουσική γκόσπελ θεωρούνταν ως ο θεμελιακός κορμός της μαύρης μουσικής, ασκώντας μεγάλη επίδραση στα σύγχρονα μουσικά είδη. Ωστόσο, πρόκειται για ένα από τα λιγότερο κατανοητά είδη της μαύρης κουλτούρας.


Η μουσική γκόσπελ διαιωνίζει το δυνατό αίσθημα της ενότητας, η οποία χαρακτηρίζει τους μαύρους στην Αμερική, όπως ακριβώς εκφραζόταν από τα σπιρίτσουαλς, την πνευματική μουσική, που προηγήθηκε της γκόσπελ. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στη μουσική γκόσπελ και τα σπιρίτσουαλς. Τα σπιρίτσουαλς αποτελούν προϊόν της δουλείας των μαύρων στην Αμερική και πέρασαν στις επόμενες γενιές μέσα από την προφορική τους παράδοση. Αντίθετα, η μουσική γκόσπελ είναι ένα είδος διασκευασμένης μουσικής με σύνθεση, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του '20. Στην γκόσπελ, η χρήση μουσικών οργάνων όπως το πιάνο και τα κρουστά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας παράστασης.


Δισκογραφικές συναντήσεις

«Δέκα κινηματογραφικές εικόνες» του Μίκη Θεοδωράκη, του Ελληνα συνθέτη που έχει αγαπηθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, κομίζει το CD, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Αλφα Ρέκορντς». Περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες, ερμηνευμένες μοναδικά από δημοφιλείς ξένους καλλιτέχνες. Στο δίσκο έχουν συγκεντρωθεί παλιές, αυθεντικές ηχογραφήσεις, που μαρτυρούν το μέγεθος και την ποιότητα της δημιουργικής συμβολής του Μ. Θεοδωράκη στο χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μια μουσική συμβολή ελληνικών ηχοχρωμάτων, δύναμης, ομορφιάς. Τα οκτώ τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν η Εντίθ Πιάφ, η Δαλιδά, ο επίσης Γάλλος τραγουδιστής Μουλουτζί, η Αγγλίδα τραγουδίστρια Μαίρη Χόπκινς και η Μελίνα Μερκούρη, ενώ το υλικό συμπληρώνεται με δύο ορχηστρικά θέματα, από τις ταινίες «Φαίδρα» και το μυθικό «Ζορμπά».

  • Με τη φωνή και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ, μια φωνή ξεχωριστής ευαισθησίας, χρώματος, ομορφιάς, σε ένα παραδοσιακό τραγούδι, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το υλικό του τελευταίου διπλού δίσκου του Γιώργου Νταλάρα «Από καρδιάς» (ΜΙΝΟΣ). Είναι ζωντανή ηχογράφηση από το πρόγραμμα, που παρουσίασε με επιτυχία την Ανοιξη στο «Ζυγό» ο Γ. Νταλάρας, μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Μελίνα Ασλανίδου, την Αννα Μπουρμά και τη μικρή Αρετή. Το διπλό CD περιλαμβάνει 34 τραγούδια, ερμηνευμένα από αυτή τη ζεστή μελωδική συντροφιά. Αξέχαστα ρεμπέτικα και λαϊκά κομμάτια, καθώς και τραγούδια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ερμηνεία του Γ. Νταλάρα, κομμάτια δοσμένα με ψυχή απ' όλους τους τραγουδιστές, συνθέτουν μια «από καρδιάς» δισκογραφική κατάθεση προς τους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού. «Μ' ένα παράπονο», «Μη μου λέτε γι' αυτή», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Το βουνό», «Οποια και να 'σαι», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» είναι ορισμένα από τα τραγούδια, που ερμηνεύονται με γνώση, αγάπη, σεβασμό. Καταγράφονται στο διπλό δίσκο μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του προγράμματος σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν ζωντανά, αλλά και σε όσους θέλουν να το ξαναζήσουν.

  • Είκοσι χρόνια μετά από τα πρώτα «Νησιώτικα» του Γιάννη Πάριου και δέκα χρόνια μετά από τα δεύτερα, επανακυκλοφορούν οι δύο δίσκοι σε ένα διπλό CD, υπό τον τίτλο «... Μια βάρκα για να πας απέναντι» (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ). Το διπλό άλμπουμ, που απευθύνεται σε παλιούς και νέους φίλους της ερμηνείας του Γ. Πάριου, εκτός από το γνωστό υλικό των παλαιότερων εκδόσεων οι οποίες είχαν σημειώσει πολύ μεγάλες πωλήσεις, περιλαμβάνει επίσης τέσσερα τραγούδια από νέα ηχογράφηση, τα «Αρμενάκι», «Στο 'πα και στο ξαναλέω», «Μες στου Αιγαίου» και «Τζιβαέρι».
  • «Με θάλασσα και ουρανό» τιτλοφορείται η δισκογραφική δουλιά του Βαγγέλη Σίμου, που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ. Περιλαμβάνει τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Β. Σίμου, με έντονο παραδοσιακό νησιώτικο χρώμα, τα οποία ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρία Σουλτάτου και η Νάσια Κονιτοπούλου.
  • Μια ξεχωριστή δισκογραφική παραγωγή, όχι μόνο λόγω του θέματός της αλλά και λόγω του ότι μεταφέρει τη δημιουργική πνοή μιας τοπικής κοινωνίας, αποτελεί το CD με τα χορικά από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μουσική Μιχάλη Τρανουδάκη, μετάφραση Λάζαρου Παπαδόπουλου, τραγούδι Αννας Καραγεωργιάδου, με τη συμμετοχή της 50μελούς Μεικτής Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου (παραγωγή του Δήμου Μοσχάτου). Χαρακτηριστικό του μελωδικού αυτού εγχειρήματος είναι ότι στηρίζεται αποκλειστικά στις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης του Μοσχάτου. Ο συνθέτης του έργου Μ. Τρανουδάκης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, ενώ καθηγητές του ίδιου ωδείου είναι οι Θ. Νάστος και Β. Γραβάνης, που είχαν την ενορχήστρωση και διεύθυνση της χορωδίας, αντίστοιχα. Απόφοιτοι του Ωδείου είναι οι συντελεστές στο τραγούδι, ενώ η τετράφωνη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μοσχάτου έχει στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις την τελευταία εικοσαετία.


Ρ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ