Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γκόσπελ στο Ηρώδειο

Η φημισμένη «πρώτη κυρία της γκόσπελ» Queen Esther Marrow και το συγκρότημα «Harlem Gospel Singers» θα εμφανιστούν στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας ένα υπερθέαμα απ' ευθείας από την καρδιά της πλούσιας αφρο-αμερικάνικης μουσικής παράδοσης. Η πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια έχει στο ενεργητικό της εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και σπουδαίες συνεργασίες, καθώς έχει τραγουδήσει μαζί με τους Duke Ellington, Harry Belafonte, Ella Fitzgerald, Β.Β. King, Ray Charles, Chick Corea, Bob Dylan και Mahalia Jackson. Παράλληλα, έχει αγωνιστεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζέσε Τζάκσον για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Το 1992 ίδρυσε τους «Harlem Gospel Singers», ένα εντυπωσιακό 25μελές σύνολο τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών, που από τότε τη συνοδεύουν πάντα. Οπου εμφανίζονται, -από τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ακόμη και το Βατικανό- σημειώνουν θριαμβευτική επιτυχία. «Touch the World» (Αγγιξε τον Κόσμο) είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα παρουσιάσουν στο Ηρώδειο και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη (14, 15/9, Θέατρο Γης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δημήτρια»). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν δύο παραστάσεις στην Κύπρο, σε Λευκωσία (16/9) και Λεμεσό (17/9).

Η νέγρικη θρησκευτική μουσική ή αλλιώς η μουσική γκόσπελ αποτελεί ένα αμάλγαμα δυτικο-αφρικάνικης και αφρο-αμερικανικής μουσικής, χορού, ποίησης, δράματος και ρητορικής δεινότητας. Ως γνωστόν στην παραδοσιακή αφρικανική κουλτούρα, η μουσική αποτελούσε ένα ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με το υπερφυσικό, ένα μοναδικό τρόπο να ερμηνεύει κανείς τον εξωτερικό κόσμο. Για περισσότερο από 60 χρόνια, η μουσική γκόσπελ θεωρούνταν ως ο θεμελιακός κορμός της μαύρης μουσικής, ασκώντας μεγάλη επίδραση στα σύγχρονα μουσικά είδη. Ωστόσο, πρόκειται για ένα από τα λιγότερο κατανοητά είδη της μαύρης κουλτούρας.


Η μουσική γκόσπελ διαιωνίζει το δυνατό αίσθημα της ενότητας, η οποία χαρακτηρίζει τους μαύρους στην Αμερική, όπως ακριβώς εκφραζόταν από τα σπιρίτσουαλς, την πνευματική μουσική, που προηγήθηκε της γκόσπελ. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στη μουσική γκόσπελ και τα σπιρίτσουαλς. Τα σπιρίτσουαλς αποτελούν προϊόν της δουλείας των μαύρων στην Αμερική και πέρασαν στις επόμενες γενιές μέσα από την προφορική τους παράδοση. Αντίθετα, η μουσική γκόσπελ είναι ένα είδος διασκευασμένης μουσικής με σύνθεση, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του '20. Στην γκόσπελ, η χρήση μουσικών οργάνων όπως το πιάνο και τα κρουστά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας παράστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ