Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

«Δέκα κινηματογραφικές εικόνες» του Μίκη Θεοδωράκη, του Ελληνα συνθέτη που έχει αγαπηθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, κομίζει το CD, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Αλφα Ρέκορντς». Περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες, ερμηνευμένες μοναδικά από δημοφιλείς ξένους καλλιτέχνες. Στο δίσκο έχουν συγκεντρωθεί παλιές, αυθεντικές ηχογραφήσεις, που μαρτυρούν το μέγεθος και την ποιότητα της δημιουργικής συμβολής του Μ. Θεοδωράκη στο χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μια μουσική συμβολή ελληνικών ηχοχρωμάτων, δύναμης, ομορφιάς. Τα οκτώ τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν η Εντίθ Πιάφ, η Δαλιδά, ο επίσης Γάλλος τραγουδιστής Μουλουτζί, η Αγγλίδα τραγουδίστρια Μαίρη Χόπκινς και η Μελίνα Μερκούρη, ενώ το υλικό συμπληρώνεται με δύο ορχηστρικά θέματα, από τις ταινίες «Φαίδρα» και το μυθικό «Ζορμπά».

  • Με τη φωνή και το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ, μια φωνή ξεχωριστής ευαισθησίας, χρώματος, ομορφιάς, σε ένα παραδοσιακό τραγούδι, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το υλικό του τελευταίου διπλού δίσκου του Γιώργου Νταλάρα «Από καρδιάς» (ΜΙΝΟΣ). Είναι ζωντανή ηχογράφηση από το πρόγραμμα, που παρουσίασε με επιτυχία την Ανοιξη στο «Ζυγό» ο Γ. Νταλάρας, μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Μελίνα Ασλανίδου, την Αννα Μπουρμά και τη μικρή Αρετή. Το διπλό CD περιλαμβάνει 34 τραγούδια, ερμηνευμένα από αυτή τη ζεστή μελωδική συντροφιά. Αξέχαστα ρεμπέτικα και λαϊκά κομμάτια, καθώς και τραγούδια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ερμηνεία του Γ. Νταλάρα, κομμάτια δοσμένα με ψυχή απ' όλους τους τραγουδιστές, συνθέτουν μια «από καρδιάς» δισκογραφική κατάθεση προς τους φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού. «Μ' ένα παράπονο», «Μη μου λέτε γι' αυτή», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Το βουνό», «Οποια και να 'σαι», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» είναι ορισμένα από τα τραγούδια, που ερμηνεύονται με γνώση, αγάπη, σεβασμό. Καταγράφονται στο διπλό δίσκο μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του προγράμματος σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν ζωντανά, αλλά και σε όσους θέλουν να το ξαναζήσουν.

  • Είκοσι χρόνια μετά από τα πρώτα «Νησιώτικα» του Γιάννη Πάριου και δέκα χρόνια μετά από τα δεύτερα, επανακυκλοφορούν οι δύο δίσκοι σε ένα διπλό CD, υπό τον τίτλο «... Μια βάρκα για να πας απέναντι» (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ). Το διπλό άλμπουμ, που απευθύνεται σε παλιούς και νέους φίλους της ερμηνείας του Γ. Πάριου, εκτός από το γνωστό υλικό των παλαιότερων εκδόσεων οι οποίες είχαν σημειώσει πολύ μεγάλες πωλήσεις, περιλαμβάνει επίσης τέσσερα τραγούδια από νέα ηχογράφηση, τα «Αρμενάκι», «Στο 'πα και στο ξαναλέω», «Μες στου Αιγαίου» και «Τζιβαέρι».
  • «Με θάλασσα και ουρανό» τιτλοφορείται η δισκογραφική δουλιά του Βαγγέλη Σίμου, που κυκλοφόρησε από τη ΜΒΙ. Περιλαμβάνει τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Β. Σίμου, με έντονο παραδοσιακό νησιώτικο χρώμα, τα οποία ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρία Σουλτάτου και η Νάσια Κονιτοπούλου.
  • Μια ξεχωριστή δισκογραφική παραγωγή, όχι μόνο λόγω του θέματός της αλλά και λόγω του ότι μεταφέρει τη δημιουργική πνοή μιας τοπικής κοινωνίας, αποτελεί το CD με τα χορικά από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μουσική Μιχάλη Τρανουδάκη, μετάφραση Λάζαρου Παπαδόπουλου, τραγούδι Αννας Καραγεωργιάδου, με τη συμμετοχή της 50μελούς Μεικτής Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου (παραγωγή του Δήμου Μοσχάτου). Χαρακτηριστικό του μελωδικού αυτού εγχειρήματος είναι ότι στηρίζεται αποκλειστικά στις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης του Μοσχάτου. Ο συνθέτης του έργου Μ. Τρανουδάκης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, ενώ καθηγητές του ίδιου ωδείου είναι οι Θ. Νάστος και Β. Γραβάνης, που είχαν την ενορχήστρωση και διεύθυνση της χορωδίας, αντίστοιχα. Απόφοιτοι του Ωδείου είναι οι συντελεστές στο τραγούδι, ενώ η τετράφωνη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μοσχάτου έχει στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις την τελευταία εικοσαετία.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ