ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παραδέχτηκαν τη στασιμότητα

Μέσα σε χλιδάτο περιβάλλον (πολυτελέστατου ξενοδοχείου), ακριβώς το αντίθετο δηλαδή της κατάστασης στην οποία διατηρεί το μαζικό αθλητισμό η κυβέρνηση, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το «3ο Συνέδριο Μαζικού Αθλητισμού». Συνδιοργανωτές η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Σκοπός (θεωρητικά) του συνεδρίου η παραγωγή προτάσεων που θ' αναβαθμίσουν το θεσμό.

Η εν γένει φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής όμως, αλλά και οι πρακτικές που ακολουθούνται, μάλλον σε άλλη κατεύθυνση δείχνουν. Ποια είναι αυτή; Μια προεκλογική φιέστα (ενόψει δημοτικών εκλογών). Κυβέρνηση και προσκείμενοι σ' αυτή φορείς να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να μοιράσουν λεφτά και υποσχέσεις... Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σημαντικό αυτό τομέα είναι ένα γεγονός που έγινε μόλις χτες. Ο γγΑ, Ν. Εξαρχος, και ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαζικών Προγραμμάτων είχε προσκαλέσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30. Ως τις 13.45 που ο υπογράφων αποχώρησε δεν είχε εμφανιστεί αφού είχε άλλες υποχρεώσεις...

Οταν αργότερα δέησε να εμφανιστεί παραδέχτηκε πως στα προγράμματα «παρουσιάστηκε στασιμότητα» και εξήγγειλε πρόθεση (για μια ακόμα φορά) της κυβέρνησης να οδηγήσει σε «Ανοιξη του Μαζικού Αθλητισμού». Πώς υποτίθεται ότι θα γίνει αυτή (τουλάχιστον στα λόγια); «Κύριος στόχος είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού συμμετοχής - τώρα είναι 1,5% - στα προγράμματα, ώστε να φτάσουμε στο 5% του πληθυσμού. Θα (ο τονισμός δικός μας) το πετύχουμε με την ποιοτική αναβάθμισή τους, την επιστημονική υποστήριξη και την αξιοποίηση των νέων αθλητικών υποδομών». Βέβαια, το απλό ερώτημα είναι πού και πότε θα γίνουν αυτές οι υποδομές αφού, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις, οι ελεύθεροι χώροι συνεχώς λιγοστεύουν.

«Θα προσπαθήσουμε ν' αυξήσουμε τον αριθμό των δήμων που συμμετέχουν στα προγράμματα, ενώ ο υφυπουργός, Γ. Κουράκης, δεσμεύτηκε ν' αυξάνεται ετησίως το ποσό που δίνεται για προγράμματα κατά 500 εκατ. δρχ. Ετσι πιστεύουμε μετά 3 - 4 χρόνια να διπλασιαστούν τα προγράμματα, να αυξηθούν οι Διαδημοτικές Αθλητικές εκδηλώσεις». Με τις εργασίες του συνεδρίου ο γγΑ θεωρεί πως «θα δώσουμε ώθηση και αξιοπιστία στα προγράμματα».

Μόνο που αυτά τα δύο δίνονται και κρίνονται καθημερινά και όχι με υποσχέσεις και συνέδρια κάθε προεκλογική περίοδο. Και το κυριότερο, η αξιοπιστία πηγάζει απ' όλες τις ενέργειες. Και στην «πονεμένη» υπόθεση Μαζικός Αθλητισμός η κυβέρνηση σίγουρα δεν μπορεί να καυχιέται για την αξιοπιστία της. Οι πλείστες όσες εξαγγελίες της, κατά καιρούς, αποδείχτηκαν λόγια κενά περιεχομένου. Τα προβλήματα τεράστια και συν τω χρόνω αντί να γίνονται βήματα μπρος, πηγαίνουμε ολοταχώς προς τα πίσω. Χαρακτηριστικές είναι οι πολλές «αντιρρήσεις» για τον τρόπο λειτουργίας του αρμοδίου φορέα, αλλά και οι πολλές ενστάσεις για την πληρότητα γνώσεων και δυνατοτήτων σε αρκετά από τα στελέχη του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει κάποιο περιοδικό που κυκλοφόρησε. Είναι το 4ο τεύχος (άρα λογικά έχουν προηγηθεί άλλα τρία που δεν είχαν όμως δοθεί στους δημοσιογράφους). Σύμφωνα με την ταυτότητα το εκδίδει η ΓΓΑ. Το Γραφείο Τύπου της οποίας όμως μόλις χτες έμαθε την ύπαρξή του! Επίσης, στη συντακτική ομάδα δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας δημοσιογράφος! Προχωρημένα και πολύ... επιστημονικά πράγματα. Ακόμα αξίζει ν' αναφέρουμε πως στα περίπου 20 χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός των Μαζικών Προγραμμάτων είναι μόλις το 3ο συνέδριο...

Και αυτό πάντως δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Η κυβέρνηση με τη συνήθη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκανε διαγωνισμό για την εταιρία που θα το οργανώσει αλλά προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στην εταιρία «ΤΟΥΙ». Το κόστος είναι περίπου 130 εκατ. δρχ. με τη ΓΓΑ να δίνει το 60% και την ΚΕΔΚΕ το 40%. Επίσης, στο συνέδριο δεν έχουν κληθεί κόμματα, με τη σαθρή δικαιολογία ότι δεν ήθελαν «να πολιτικοποιήσουν (σ.σ. ο σωστός όρος είναι κομματικοποιήσουν) την εκδήλωση. Αλλωστε τα κόμματα εκφράζονται μέσω των δημοτικών αρχών». Το ερώτημα όμως είναι, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι από το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανήκουν σε κόμμα;


Γ.ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ 1-0
Διά ποδός Ρονάλντο

Κάπου στις αρχές του Β` ημιχρόνου κρυβόταν το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό του φετινού Μουντιάλ για τη Βραζιλία. Και εάν μέχρι το 49` οι Τούρκοι και ιδιαίτερα ο τερματοφύλακάς τους Ροστούκ το κράταγαν εφτασφράγιστο, το «φαινόμενο» που ακούει στο όνομα Ρονάλντο ήταν μάλλον αδύνατο να μη βρει το... κλειδί. Μια ακριβέστατη πάσα του Κλέμπερσον λίγο πιο κάτω από το κέντρο, ένα σόλο του Ρονάλντο που τον έφερε εντός περιοχής και ένα άψογο σουτ πάνω στην κίνηση, ήταν αρκετά να νικήσουν τον μέχρι εκείνη τη στιγμή (αλλά και στη συνέχεια) ανίκητο Ροστούκ. Αυτό ήταν. Το 1-0 έφθανε και με το παραπάνω για τους «Καριόκας» προκειμένου περίπου 40` αργότερα να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στον τελικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι Βραζιλιάνοι, όπως και στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων της προκριματικής φάσης, έχασαν πολλές ευκαιρίες για περισσότερα γκολ, αφού ο Τούρκος πορτιέρο έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δικαίως θεωρείται από τους καλύτερους αυτής της διοργάνωσης. Παρ' όλα αυτά η υπόλοιπη ομάδα του μπορεί για άλλη μια φορά να είχε τη γνωστή της μαχητικότητα με το δυνατό παιχνίδι, όμως της έλειψε η ουσία κυρίως στην τελική προσπάθεια.

Το πρώτο μέρος του χτεσινού δεύτερου ημιτελικού τα είχε όλα εκτός από γκολ. Γρήγορο και ανοιχτό παιχνίδι, με τους Τούρκους όμως να δείχνουν περισσότερη προσοχή στην άμυνα απ' ό,τι οι Βραζιλιάνοι, προσπαθώντας να ελέγξουν το ρυθμό. Ετσι οι «Καριόκας» είχαν την ευκαιρία να βγαίνουν μπροστά πολύ πιο εύκολα αλλά την ατυχία να πέσουν πάλι επάνω σε ένα εκπληκτικό Ροστούκ. Ριβάλντο, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού και Εντίλσον έχαναν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, είτε λόγω του Τούρκου τερματοφύλακα είτε από την αστοχία τους.

Η αρχή της επανάληψης επιφύλασσε την πραγματοποίηση του ονείρου για τους Βραζιλιάνους που άνοιξαν το σκορ και παράλληλα το δρόμο για τη Γιοκοχάμα. Σημειώνεται ότι αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δεχόταν ο Ροστούκ ύστερα από 327 λεπτά αγώνα, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν στον 2ο αγώνα της Τουρκίας στην πρώτη φάση με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα. Μετά από αυτό οι Τούρκοι άρχισαν να βγαίνουν μπροστά, μη έχοντας άλλη επιλογή και αφήνοντας την άμυνά τους εκτεθειμένη. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Βραζιλιάνους να βρίσκονται πιο εύκολα κοντά στο γκολ. Πάντως, εκτός από τις χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν, δεν άλλαξε τίποτα. Ο Νίλσεν έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Τζιλμπέρτο Σίλβα και στους Τουγκάι και Χασάν Σας.

Η στιγμή που ο Ρονάλντο ανοίγει το δρόμο της Βραζιλίας για τον τρίτο συνεχόμενο τελικό

Sportidea

Η στιγμή που ο Ρονάλντο ανοίγει το δρόμο της Βραζιλίας για τον τρίτο συνεχόμενο τελικό
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Καφού, Λούτσιο, Ρόκε Τζούνιορ, Εντμίλσον, Ρομπέρτο Κάρλος, Τζιλμπέρτο Σίλβα, Ρονάλντο (67 Λουιζάο), Ριβάλντο, Κλέμπερσον (85 Μπελέτι), Εντίλσον (75 Ντενίλσον).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ροστούκ, Κορκμάζ, Φατίχ Ακιέλ, Αλπάι, Τουγκάι, Χακάν Σουκούρ, Μπαστούρκ (88 Αρίφ Ερντέμ), Χασάν Σας, Εργκούν, Εμρέ (62 Ιλχάν Μανσίζ), Ουμίτ Νταβαλά (74 Ιζέτ).

Ολοι τους ευχαριστημένοι

Οπως είναι φυσικό το κλίμα στα αποδυτήρια της Βραζιλίας ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο, αφού η ομάδα βρίσκεται σε τελικό για τρίτη συνεχόμενη φορά, ενώ διεκδικεί με αξιώσεις το 5ο τρόπαιο στην ιστορία της. Πάντως και στην Τουρκία το κλίμα δεν ήταν και τόσο άσχημο, αφού παρά την πικρία τους για τον αποκλεισμό, πέτυχαν με το παραπάνω τους στόχους τους, ενώ θα δώσουν το «παρών» στο μικρό τελικό... Κάτι που ίσως να μην το πίστευε κανείς πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Ο τεχνικός των Βραζιλιάνων Φιλίπε Σκολάρι τόνισε: «Τώρα μπορώ να χαμογελάσω. Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα και ο σημερινός αγώνας ήταν πιο δύσκολος από τον αντίστοιχο του Α' γύρου. Ο ομόλογός του της Τουρκίας Σενόλ Γκουνιές φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος παρά τον αποκλεισμό. «Ηρθαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να πάρουμε μέρος σε μια γιορτή και να κάνουμε μια καλή πορεία. Νομίζω ότι καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Είμαι πολύ υπερήφανος για τους παίκτες μου. Τα πήγαν περίφημα».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ψάχνοντας τον Μπάλακ

Από ήρωας ιδανικός αυτόχειρας έγινε ο Μίκαελ Μπάλακ στον ημιτελικό αγώνα της Γερμανίας κόντρα στη Νότια Κορέα. Ο παίκτης της Λεβερκούζεν μπορεί να πέτυχε το μοναδικό γκολ που έδωσε την πρόκριση στον τελικό για τους Γερμανούς, όμως η κίτρινη κάρτα που δέχτηκε τον αφήνει εκτός νυμφώνος, αφού δε θα μετέχει στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία. Δικαίως λοιπόν ο τεχνικός των Γερμανών, Ρούντι Φέλερ, να ανησυχεί ιδιαίτερα για την απουσία ενός παίκτη που μέχρι τώρα η απόδοσή του κυμάνθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.«Ο Μπάλακ είναι αναντικατάστατος. Ακόμη και χωρίς να είναι 100% έτοιμος, μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή. Η ποδοσφαιρική του αξία είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορείς απλά να πεις ότι κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του. τόνισε ο Ρούντι Φέλερ. Πάντως παρά την πικρία του ο Γερμανός ομοσπονδιακός φρόντισε να καλύψει τον παίκτη για την κάρτα, αφού -όπως τόνισε- το φάουλ που έκανε ήταν απαραίτητο, καθώς οι Κορεάτες έφευγαν στην αντεπίθεση. Από την πλευρά του ο παίκτης υποστήριξε: «Δεν είμαι ήρωας. Ο καθένας στη θέση μου θα έκανε αυτό που έκανα κι εγώ». Μάλιστα δε δίστασε να κάνει ένα παραλληλισμό με την αποβολή του Γάλλου διεθνή Λοράν Μπλαν το 1998, ο οποίος αποβλήθηκε στον ημιτελικό και έχασε τον τελικό όπου η χώρα του επικράτησε της Βραζιλίας με 3-0. «Είχα λυπηθεί πολύ για τον Μπλαν και τώρα καταλαβαίνω ακριβώς πώς ένιωθε. Ομως, είμαστε ομάδα. Τα παιδιά στενοχωρήθηκαν για μένα, όμως θα παλέψουν για να πάρουν τη θέση μου στην ενδεκάδα κι αυτό είναι απόλυτα λογικό. Η καρδιά μου θα είναι μαζί τους στον τελικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ