ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Σε 4... δόσεις τα νέα μέτρα

Με τα εύκολα, για την «απλοποίηση» των διαδικασιών, άρχισε η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για μετά τις δημοτικές εκλογές τα νέα φορολογικά χαράτσια

Με δόσεις, θα γνωστοποιεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για το περιεχόμενο της «φορολογικής μεταρρύθμισης», επιχειρώντας έτσι να περιορίσει - λόγω και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών - το πολιτικό κόστος των σχεδιαζόμενων αντιλαϊκών φορομπηχτικών ρυθμίσεων. Η απόφαση για τη «σαλαμοποίηση» των σχεδιαζόμενων φορολογικών αλλαγών, που πάρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, γνωστοποιήθηκε με σχετικές δηλώσεις που έκανε λίγο μετά στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Από τις δηλώσεις του υπουργού διαφάνηκε ότι τα κρίσιμα ζητήματα (όπως φορολογική κλίμακα, ύψος αφορολόγητου, καρατόμηση στις εκπτώσεις δαπανών και άλλες ρυθμίσεις που πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα) θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στη φορολογία της μικρής ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση ενιαίων «φόρων κατοχής», αυτή αποφασίστηκε να ανακοινωθεί - για ευνόητους λόγους - μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Πρόκειται για απίστευτες μεθοδεύσεις που στοχεύουν στο κατά το δυνατό ευκολότερο πέρασμα της κυβερνητικής πολικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο θα δοθούν και νέες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές σε αντίθεση με το φορολογικό ξεζούμισμα των εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Το πλαίσιο της «σαλαμοποίησης» σε 4 φάσεις (4 διαφορετικά νομοσχέδια), όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας περιλαμβάνει:

  • Στην 1η φάση την «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, «απλοποιήσεις» ΦΠΑ και φορολογικό μητρώο) με νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Το περιεχόμενο των σχετικών ρυθμίσεων, γνωστοποιήθηκε χτες από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας.
  • Στη 2η φάση, θα ανακοινωθούν (γύρω στις 20 με 25 Ιούλη) οι ρυθμίσεις για φορολογία των κληρονομιών και μεταβιβάσεων. Αν και ο υπουργός δε διευκρίνισε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, είναι βέβαιο ότι το μεγάλο κεφάλαιο δε θα πληρώνει ούτε ευρωσέντς για φόρο μεταβίβασης ούτε για την κινητή ούτε για την ακίνητη περιουσία του. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι σε ποιο από τα διάφορα υπό κατάρτιση νομοσχέδιά τους θα βάλουν τη νέα σκανδαλώδη ρύθμιση, που αξίωσαν και πέτυχαν οι βιομήχανοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιφυλάσσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στη μικρή ακίνητη περιουσία.
  • Στην 3η φάση, αρχές του Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθούν (είτε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ είτε με την κατάθεση του προϋπολογισμού) οι νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος, που θα ισχύσουν, όπως και οι άλλες ρυθμίσεις, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2003. Το κρίσιμο σημείο είναι η καρατόμηση στις υπάρχουσες σήμερα εκπτώσεις δαπανών (οικογενειακές δαπάνες, δαπάνες για ενοίκιο, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κλπ.) που δικαιούνται οι φορολογούμενοι. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αποφεύγει να διευκρινίσει το πότε θα υλοποιήσει τις προειλημμένες αποφάσεις της που θα εντείνουν το φορολογικό ξεζούμισμα. Γεγονός είναι ότι τη λεγόμενη «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος θα πληρώσουν οι... μη «έχοντες και κατέχοντες».
  • Το φορολογικό ξεζούμισμα, που θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με την υλοποίηση των μέτρων για τους λεγόμενους «τοπικούς φόρους» που θα εισπράττονται για λογαριασμό των Δήμων και Κοινοτήτων, περιλαμβάνεται στην 4η φάση. Για λόγους καθαρής εκλογοθηρίας και υφαρπαγής ψήφων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τα μέτρα αυτά, μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Πρόκειται για διάφορα νέα χαράτσια που θα πληρώνουν οι δημότες στις «τοπικές αρχές» που μεταβάλλονται σε παράλληλο φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Ετσι ο λεγόμενος νέος «φόρος επιτηδεύματος» και πολύ περισσότερο ο φόρος «κατοχής ακίνητης περιουσίας» (ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν) θα συμπεριληφθεί κατά τα φαινόμενα σε αυτό το κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου και μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να αποφεύγει όπως ο «διάβολος το λιβάνι» να κάνει έστω και την παραμικρή νύξη γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε γενικόλογα σε χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης (και όχι κατάθεσης στη Βουλή) διαφόρων νομοσχεδίων που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα ενοποιηθούν σε ενιαίο νομοσχέδιο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2003.

Οι...«απλοποιήσεις»

Ανάμεσα στις σημαντικότερες από τις «απλοποιήσεις» στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, περιλαμβάνονται:

  • Ενταξη πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων στη Β΄ κατηγορία βιβλίων με χρήση ταμειακών μηχανών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση αφορά τα πρατήρια βενζίνης και πολύ πιθανόν τους μικροπωλητές και τα ταξί.
  • Κατάργηση της διάτρησης όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων καθώς και υποβολής των μηδενικών και πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Αύξηση της φορολογικής περιόδου ΦΠΑ, για τις επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας σε 3 (από 2) μήνες.
  • Κατάργηση της υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (βιβλία Α΄ κατηγορίας).
  • Σύνταξη αλλά μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών με ακαθάριστα έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ και τα 300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ταχύτερη ανάπτυξη με υψηλή κερδοφορία

Στάσιμη παραμένει η απασχόληση τα τελευταία χρόνια, ενώ η αποκλιμάκωση της ανεργίας κάτω από το 10% μετατίθεται για το 2003...

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς κοντά στο 3,8% και 4% το 2002 και το 2003, εκτιμά η εξαμηνιαία έκθεση (α΄ εξάμηνο 2002) του υπουργείου Οικονομίας, η οποία εκφράζει την αισιόδοξη άποψη ότι σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την πρόσφατη ύφεση, βρίσκεται συνολικά και η οικονομία της ευρωζώνης. Από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης προκύπτει σαφώς ότι από την ανάπτυξη αυτή κερδισμένες οι είναι μεγάλες επιχειρήσεις, τα επίπεδα κερδοφορίας των οποίων είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα επίπεδα της ευρωζώνης.

Οπως αναφέρεται «... τα καθαρά κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας, μετά από το φόρο εισοδήματος ως ποσοστό των πωλήσεων σημειώνουν άνοδο, από 1,2% το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 στο 4,4% την τελευταία τριετία 1999 - 2001 και 1 εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ». Σε άλλο επίσης σημείο αναφέρει ότι «η αποδοτικότητα του κεφαλαίου το 2002 θα αυξηθεί με υψηλό ρυθμό 2,3% έναντι 1,9% την εξαετία 1996 -2001 και μόλις 0,4% του μέσου όρου της ευρωζώνης». Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξάνουν το 2002 με υψηλούς ρυθμούς 9,6% και ειδικά οι επιχειρηματικές με ρυθμό 12,4%. Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα το πεντάμηνο αυξήθηκε κατά 24%, ενώ παρά τη χρηματιστηριακή καχεξία, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων - εκτός των χρηματοπιστωτικών - εταιριών το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 7,9% και οι λιανικές τους πωλήσεις κατά 9,6%.

Στην αντίπερα όχθη, αυτή των εργαζομένων, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Οι συντάκτες της έκθεσης:

  • Σημειώνουν ότι η απασχόληση τα τελευταία χρόνια, έχει παραμείνει στάσιμη. Για το 2002 προβλέπουν ότι θα αυξηθεί οριακά κατά 0,8%, με αποτέλεσμα η ανεργία να διατηρηθεί στο τέλος του έτους στα υψηλά επίπεδα του 10%, από 10,9% το 2001. Αποδίδουν την αντίφαση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, όχι όμως και της απασχόλησης, σε δύο λόγους. Πρώτον στη συνεχή συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και δεύτερον στη μικρή συμμετοχή της μερικής απασχόλησης στη συνολική. Οπως αναφέρουν: «Η μερική απασχόληση είναι πάρα πολύ μικρή στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Προφανώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αύξησης της μερικής απασχόλησης, επιδιώκει να μειώσει την ανεργία...
  • Απονέμουν στους εργαζομένους εύσημα για... τη συμβολή τους στη μείωση του πληθωρισμού αναφέροντας πως «... οι κατά κεφαλή αμοιβές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το 2002 κατά 5,5% που οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού κόστους εργασίας στο 2,5%» και έτσι «η μεταβολή του πραγματικού κατά μονάδα κόστους εργασίας στην Ελλάδα θα είναι αρνητική 0,6%».
  • Διατυπώνουν την ανησυχία των κυβερνώντων για μια σειρά αρνητικές εξελίξεις, όπως η κακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία η υποχώρηση του δολαρίου, η εμμονή του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα (εκτιμούν ότι σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο 3,4 - 3,5%), η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τις τράπεζες κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ