Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ταχύτερη ανάπτυξη με υψηλή κερδοφορία

Στάσιμη παραμένει η απασχόληση τα τελευταία χρόνια, ενώ η αποκλιμάκωση της ανεργίας κάτω από το 10% μετατίθεται για το 2003...

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς κοντά στο 3,8% και 4% το 2002 και το 2003, εκτιμά η εξαμηνιαία έκθεση (α΄ εξάμηνο 2002) του υπουργείου Οικονομίας, η οποία εκφράζει την αισιόδοξη άποψη ότι σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την πρόσφατη ύφεση, βρίσκεται συνολικά και η οικονομία της ευρωζώνης. Από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης προκύπτει σαφώς ότι από την ανάπτυξη αυτή κερδισμένες οι είναι μεγάλες επιχειρήσεις, τα επίπεδα κερδοφορίας των οποίων είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα επίπεδα της ευρωζώνης.

Οπως αναφέρεται «... τα καθαρά κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας, μετά από το φόρο εισοδήματος ως ποσοστό των πωλήσεων σημειώνουν άνοδο, από 1,2% το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 στο 4,4% την τελευταία τριετία 1999 - 2001 και 1 εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ». Σε άλλο επίσης σημείο αναφέρει ότι «η αποδοτικότητα του κεφαλαίου το 2002 θα αυξηθεί με υψηλό ρυθμό 2,3% έναντι 1,9% την εξαετία 1996 -2001 και μόλις 0,4% του μέσου όρου της ευρωζώνης». Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξάνουν το 2002 με υψηλούς ρυθμούς 9,6% και ειδικά οι επιχειρηματικές με ρυθμό 12,4%. Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα το πεντάμηνο αυξήθηκε κατά 24%, ενώ παρά τη χρηματιστηριακή καχεξία, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων - εκτός των χρηματοπιστωτικών - εταιριών το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 7,9% και οι λιανικές τους πωλήσεις κατά 9,6%.

Στην αντίπερα όχθη, αυτή των εργαζομένων, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Οι συντάκτες της έκθεσης:

  • Σημειώνουν ότι η απασχόληση τα τελευταία χρόνια, έχει παραμείνει στάσιμη. Για το 2002 προβλέπουν ότι θα αυξηθεί οριακά κατά 0,8%, με αποτέλεσμα η ανεργία να διατηρηθεί στο τέλος του έτους στα υψηλά επίπεδα του 10%, από 10,9% το 2001. Αποδίδουν την αντίφαση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, όχι όμως και της απασχόλησης, σε δύο λόγους. Πρώτον στη συνεχή συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και δεύτερον στη μικρή συμμετοχή της μερικής απασχόλησης στη συνολική. Οπως αναφέρουν: «Η μερική απασχόληση είναι πάρα πολύ μικρή στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Προφανώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αύξησης της μερικής απασχόλησης, επιδιώκει να μειώσει την ανεργία...
  • Απονέμουν στους εργαζομένους εύσημα για... τη συμβολή τους στη μείωση του πληθωρισμού αναφέροντας πως «... οι κατά κεφαλή αμοιβές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το 2002 κατά 5,5% που οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού κόστους εργασίας στο 2,5%» και έτσι «η μεταβολή του πραγματικού κατά μονάδα κόστους εργασίας στην Ελλάδα θα είναι αρνητική 0,6%».
  • Διατυπώνουν την ανησυχία των κυβερνώντων για μια σειρά αρνητικές εξελίξεις, όπως η κακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία η υποχώρηση του δολαρίου, η εμμονή του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα (εκτιμούν ότι σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο 3,4 - 3,5%), η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τις τράπεζες κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ