Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Σε 4... δόσεις τα νέα μέτρα

Με τα εύκολα, για την «απλοποίηση» των διαδικασιών, άρχισε η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για μετά τις δημοτικές εκλογές τα νέα φορολογικά χαράτσια

Με δόσεις, θα γνωστοποιεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για το περιεχόμενο της «φορολογικής μεταρρύθμισης», επιχειρώντας έτσι να περιορίσει - λόγω και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών - το πολιτικό κόστος των σχεδιαζόμενων αντιλαϊκών φορομπηχτικών ρυθμίσεων. Η απόφαση για τη «σαλαμοποίηση» των σχεδιαζόμενων φορολογικών αλλαγών, που πάρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, γνωστοποιήθηκε με σχετικές δηλώσεις που έκανε λίγο μετά στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Από τις δηλώσεις του υπουργού διαφάνηκε ότι τα κρίσιμα ζητήματα (όπως φορολογική κλίμακα, ύψος αφορολόγητου, καρατόμηση στις εκπτώσεις δαπανών και άλλες ρυθμίσεις που πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα) θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στη φορολογία της μικρής ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση ενιαίων «φόρων κατοχής», αυτή αποφασίστηκε να ανακοινωθεί - για ευνόητους λόγους - μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Πρόκειται για απίστευτες μεθοδεύσεις που στοχεύουν στο κατά το δυνατό ευκολότερο πέρασμα της κυβερνητικής πολικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο θα δοθούν και νέες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές σε αντίθεση με το φορολογικό ξεζούμισμα των εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Το πλαίσιο της «σαλαμοποίησης» σε 4 φάσεις (4 διαφορετικά νομοσχέδια), όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας περιλαμβάνει:

  • Στην 1η φάση την «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, «απλοποιήσεις» ΦΠΑ και φορολογικό μητρώο) με νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Το περιεχόμενο των σχετικών ρυθμίσεων, γνωστοποιήθηκε χτες από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας.
  • Στη 2η φάση, θα ανακοινωθούν (γύρω στις 20 με 25 Ιούλη) οι ρυθμίσεις για φορολογία των κληρονομιών και μεταβιβάσεων. Αν και ο υπουργός δε διευκρίνισε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, είναι βέβαιο ότι το μεγάλο κεφάλαιο δε θα πληρώνει ούτε ευρωσέντς για φόρο μεταβίβασης ούτε για την κινητή ούτε για την ακίνητη περιουσία του. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι σε ποιο από τα διάφορα υπό κατάρτιση νομοσχέδιά τους θα βάλουν τη νέα σκανδαλώδη ρύθμιση, που αξίωσαν και πέτυχαν οι βιομήχανοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιφυλάσσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στη μικρή ακίνητη περιουσία.
  • Στην 3η φάση, αρχές του Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθούν (είτε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ είτε με την κατάθεση του προϋπολογισμού) οι νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος, που θα ισχύσουν, όπως και οι άλλες ρυθμίσεις, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2003. Το κρίσιμο σημείο είναι η καρατόμηση στις υπάρχουσες σήμερα εκπτώσεις δαπανών (οικογενειακές δαπάνες, δαπάνες για ενοίκιο, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κλπ.) που δικαιούνται οι φορολογούμενοι. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αποφεύγει να διευκρινίσει το πότε θα υλοποιήσει τις προειλημμένες αποφάσεις της που θα εντείνουν το φορολογικό ξεζούμισμα. Γεγονός είναι ότι τη λεγόμενη «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος θα πληρώσουν οι... μη «έχοντες και κατέχοντες».
  • Το φορολογικό ξεζούμισμα, που θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με την υλοποίηση των μέτρων για τους λεγόμενους «τοπικούς φόρους» που θα εισπράττονται για λογαριασμό των Δήμων και Κοινοτήτων, περιλαμβάνεται στην 4η φάση. Για λόγους καθαρής εκλογοθηρίας και υφαρπαγής ψήφων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τα μέτρα αυτά, μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Πρόκειται για διάφορα νέα χαράτσια που θα πληρώνουν οι δημότες στις «τοπικές αρχές» που μεταβάλλονται σε παράλληλο φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Ετσι ο λεγόμενος νέος «φόρος επιτηδεύματος» και πολύ περισσότερο ο φόρος «κατοχής ακίνητης περιουσίας» (ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν) θα συμπεριληφθεί κατά τα φαινόμενα σε αυτό το κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου και μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να αποφεύγει όπως ο «διάβολος το λιβάνι» να κάνει έστω και την παραμικρή νύξη γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε γενικόλογα σε χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησης (και όχι κατάθεσης στη Βουλή) διαφόρων νομοσχεδίων που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα ενοποιηθούν σε ενιαίο νομοσχέδιο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2003.

Οι...«απλοποιήσεις»

Ανάμεσα στις σημαντικότερες από τις «απλοποιήσεις» στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, περιλαμβάνονται:

  • Ενταξη πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων στη Β΄ κατηγορία βιβλίων με χρήση ταμειακών μηχανών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση αφορά τα πρατήρια βενζίνης και πολύ πιθανόν τους μικροπωλητές και τα ταξί.
  • Κατάργηση της διάτρησης όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων καθώς και υποβολής των μηδενικών και πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Αύξηση της φορολογικής περιόδου ΦΠΑ, για τις επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας σε 3 (από 2) μήνες.
  • Κατάργηση της υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (βιβλία Α΄ κατηγορίας).
  • Σύνταξη αλλά μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών με ακαθάριστα έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ και τα 300.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «αντικειμενικά» κριτήρια είσπραξη ΦΠΑ! (2011-04-12 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν με τα «εύκολα»... (2002-07-09 00:00:00.0)
Σε δόσεις η υλοποίηση (2002-06-27 00:00:00.0)
Επιπλέον "χαράτσωμα" από την εκκαθάριση (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ