Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Σε δόσεις η υλοποίηση

Προλειαίνουν το έδαφος, αρχίζοντας με την... απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών. Καρατομούνται οι εκπτώσεις δαπανών. Νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο

Με δόσεις και αρχής γενομένης από το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και την «απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των σχεδίων της για την αντιλαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση. Το θέμα έρχεται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη θα συζητηθεί «το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με προοπτική να δημοσιευτούν τα σχετικά νομοθετήματα εντός του Ιουλίου και να αποκρυσταλλωθεί η φορολογική πολιτική νωρίς το φθινόπωρο, όταν κατατεθεί και ο προϋπολογισμός». Είναι φανερό ότι τα κρίσιμα ζητήματα (φορολογική κλίμακα, συντελεστές, ύψος αφορολόγητου) θα ανακοινωθούν σε χρόνο που η κυβέρνηση θα κρίνει «κατάλληλο» και αφού πρώτα έχει προλειάνει το έδαφος με την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, που θα ξεδιπλώσει από τις επόμενες μέρες.

Το πρώτο πεδίο κυβερνητικών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι οι ρυθμίσεις για τη λεγόμενη απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών, τις οποίες θα διανθίσουν με τη γνωστή προπαγάνδα για λιγότερη (δήθεν) ταλαιπωρία των φορολογουμένων κλπ. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, θα εξαγγείλουν:

  • Κατάργηση της θεώρησης των βιβλίων και στοιχείων.
  • «Απλούστευση» των διαφόρων φορολογικών εντύπων.
  • «Απλοποίηση» των φορολογικών ελέγχων (προφανώς για μείωση του σχετικού κόστους - 5ετής παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων, κάτι που για την ώρα είναι τελείως γενικόλογο και προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις).
  • Σύντμηση του χρόνου εκκαθάρισης των δηλώσεων, την επέκταση του (προβληματικού) TAXIS σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές με την Εφορία κ.ά.

Είναι φανερό ότι η ουσία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης δε βρίσκεται στα παραπάνω σημεία, με τα οποία οι κυβερνώντες θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που παρείχαν επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες στους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να καρατομήσει τις εκπτώσεις δαπανών, επιβαρύνοντας και με αυτόν τον τρόπο τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το άλλο χέρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους βιομήχανους, οι οποίοι, σύμφωνα με δημόσια δέσμευση του Ν. Χριστοδουλάκη, δε θα πληρώνουν ούτε ευρωσέντς για φόρο μεταβίβασης ούτε για την κινητή ούτε και για την ακίνητη περιουσία τους. Δρομολογημένη επίσης είναι η κατάργηση των «δαπανών διαβίωσης», από την οποία ωφελημένοι θα βγουν και πάλι οι... «έχοντες και κατέχοντες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ