Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προς το συμφέρον μας η ένταξη στην ΟΝΕ

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP και του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι αισιοδοξούν ότι η ένταξη στην ΟΝΕ θα ευνοήσει και «μεσομακροπρόθεσμα» τα συμφέροντά τους

Οι Ελληνες βιομήχανοι θεωρούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σαν το «σημαντικότερο οικονομικό γεγονός του 2001» εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «οι μεσομακροπρόθεσμες επιδράσεις της ένταξης, θα είναι θετικές» για την κερδοφορία και τα άλλα μεγέθη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 38,7% των βιομηχάνων θεωρεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001 σαν το σημαντικότερο γεγονός (παρά την όχι και τόσο καλή πορεία της κερδοφορίας τους) και ακολουθούν στη δεύτερη θέση (με ποσοστό 33,1%) τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού η εταιρία ICAP και ο ΣΕΒ στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2002, τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Αλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε ένα δείγμα 300 βιομηχανικών επιχειρήσεων από το αρχείο του ΣΕΒ είναι ότι οι Ελληνες βιομήχανοι:

  • είδαν το 2001 τις πωλήσεις τους να αυξάνονται συνολικά κατά 5,1% (κατά 8,9% χωρίς τον κλάδο πετρελαιοειδών) και στασιμότητα της κερδοφορίας (πτώση στο σύνολο των μεικτών κερδών 2% που --χωρίς τα πετρελαιοειδή-- μετατρέπεται σε αύξηση 2,4%). Την εξέλιξη αυτής της κερδοφορίας την αποδίδουν κυρίως στις εντονότερες ανταγωνιστικές πιέσεις που ήταν αισθητές κυρίως στις βιομηχανικές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (με ετήσιο τζίρο πάνω από 30 εκατ. ευρώ ή 10 δισ. δραχμές) και όχι στις μεγάλες (με τζίρο πάνω από 10 δισ. δραχμές). Οι πρώτες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά 2,1%, σε αντίθεση με τις δεύτερες που κατέγραψαν αύξηση κερδών 6,8% (παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για πολλές από αυτές η καθοδική πορεία του του Χρηματιστηρίου).
  • δήλωσαν αισιόδοξοι για τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους το 2002, στηρίζοντας την αισιοδοξία τους στις ευνοϊκές συνθήκες που έχει δημιουργήσει για το μεγάλο κεφάλαιο η ένταξη στην ΟΝΕ, στη διαφαινόμενη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, την ταχεία αύξηση του ΑΕΠ και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), με την προϋπόθεση όμως, ότι η κυβέρνηση θα φροντίζει για την παραπέρα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με τη συμπίεση του κόστους εργασίας και άλλα μέτρα λιτότητας.
  • αναγνώρισαν την ευνοϊκή επίδραση που είχε (στη συμπίεση προς τα κάτω της αγοραστικής δύναμης των μισθών) η αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ