Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
Θα εμπλουτιστεί με νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομίας ομολόγησε χτες σε συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές, ότι ο νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα προστεθούν και άλλες επιλογές...

Τώρα που ψήφισαν το ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ομολογεί ότι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις υπάρχουν και χαμένοι. Με ωμή ειλικρίνεια ο ίδιος υπουργός -- παρουσία και του απεργοσπάστη προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος παρακολουθούσε σιωπηλός -- αποκάλυψε ότι το δεύτερο βήμα (πάντα σε σχέση με το Ασφαλιστικό) είναι η προώθηση του λεγόμενου και τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής δηλαδή ασφάλισης.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου είχε κληθεί να μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, για να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης διοικητές τραπεζών, αλλά και ...ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Για τους εργαζόμενους της χώρας, τα άσχημα νέα δε σταματούν μόνο στο Ασφαλιστικό. Με αφορμή τις μεγάλες αναταράξεις που σημειώθηκαν χτες στις διεθνείς αγορές, μετά τη χρεοκοπία του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «world com», ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «την ανάγκη μιας διαρκούς ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις». «Ετοιμότητα» και «προσαρμοστικότητα», που για τους εργαζόμενους, στο μέτωπο του πληθωρισμού, σημαίνει συμπίεση των εισοδημάτων τους. Κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, «θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το μεγάλο στόχο του μειωμένου πληθωρισμού θα πρέπει διαρκώς να τον έχουν υπόψη ως κρίσιμο σημείο της εδραίωσης της ευημερίας του μέλλοντος». Οπως ανέφερε και στη συνέχεια, η υπογραφή της διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «αποτελεί παράγοντα ωριμότητας, ο οποίος διασφαλίζει από οποιαδήποτε αρνητική πληθωριστική επίδραση τις εξελίξεις». Αν μη τι άλλο, ομολογεί ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού περνάει μέσα από την πολιτική συμπίεσης των μισθών, χάρη βέβαια και στον Χρ. Πολυζωγόπουλο και στους συν αυτώ συνδικαλιστές.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε τις κυβερνητικές προθέσεις για την προώθηση των ανατροπών στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, προς χάριν της αύξησης της ...απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά μίλησε για «προσαρμοστικότητα η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της αγοράς εργασίας».

Εκεί όμως που οι εργαζόμενοι εμπαίζονται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης είναι στο Ασφαλιστικό. Ενώ ο πρωθυπουργός, παραμονές εκλογών του 2000, είχε δεσμευτεί ότι από 1/1/2001 οι κατώτερες συντάξεις θα είναι 152.000 δραχμές, ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες δήλωσε ότι με τον ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση «σήκωσε τις χαμηλές συντάξεις από το αξιοθρήνητο επίπεδο των 45.000 δραχμών μηνιαίως και τις πήγε στις 130.000». Μέχρι τις 152.000 έχουμε ακόμα καιρό... Προκλητικά δήλωσε, επίσης, ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση «περιόρισε μια σειρά πολυτελών ρυθμίσεων, προνομιακού χαρακτήρα, κλείνοντας έτσι τη μεγάλη ψαλίδα της αδικίας, την οποία ενείχε το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Εδωσε όμως και το έναυσμα για την έφοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε σχετική ερώτηση για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε ήδη με τις ασφαλιστικές εταιρίες και πιστεύω ότι τα περιθώρια είναι αρκετά ενδιαφέροντα». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ο προωθούμενος νόμος αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία «μπορούν να προστεθούν και άλλες επιλογές οι οποίες διευρύνουν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που έχει το σύστημα αυτό».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες συζητήσεις που γίνονται τελευταία στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέμα «χαλαρότητας» του προγράμματος τέθηκε ήδη από Γαλλία και Ιταλία. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αφού στην αρχή χαρακτήρισε το «Σύμφωνο» ακρογωνιαίο λίθο για την ευρωζώνη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη εισαγωγή και χρήση του ευρώ, στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιέφερε την ελληνική κυβέρνηση μια ερμηνεία του «Συμφώνου» που θα της επέτρεπε να μην προσμετρά στα ελλείμματα τα δάνεια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των «15» σε πολεμικές δαπάνες. Στους δύσκολους καιρούς της ύφεσης πενία τέχνας κατεργάζεται... Επανέλαβε, τέλος, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ