Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επιπλέον "χαράτσωμα" από την εκκαθάριση

Συμπληρωματικά έσοδα 31,5 δισεκατομμυρίων δραχμών "έχει λαμβάνειν" το δημόσιο από τη μέχρι στιγμή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά εισοδήματα. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο ακόμα 220.000 δρχ. ο καθένας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις τέσσερις πρώτες αποστολές 1.337.698 συνολικά εκκαθαριστικών σημειωμάτων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Τα 573.302 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 42,85% του συνόλου) είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή συμπληρωματικού φόρου, συνολικού ύψους 125,92 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κατά κεφαλήν φόρο ύψους 219.755 δρχ.
  • Τα 481.826 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 36%) είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 94,34 δισ. δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 195.726 δρχ.
  • Τα υπόλοιπα περίπου 282.570 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 21,15% του συνόλου) είναι μηδενικά.
  • Η... "καθαρή θέση" του δημοσίου μετά τα παραπάνω ανέρχεται σε 31,5 δισ. δρχ.
Διασταυρώσεις στοιχείων

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Γ. Δρυς αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα που δίνει μέχρι στιγμής η διαδικασία διασταύρωσης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και προέκυψαν από διασταυρώσεις ενοικίων που δήλωναν οι ενοικιαστές και αντίστοιχων εισοδημάτων που δήλωναν ότι εισέπρατταν οι ιδιοκτήτες, προκύπτει ότι 150.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στο στόχαστρο της εφορίας, επειδή δε δήλωσαν καθόλου εισόδημα από οικοδομές ή δήλωσαν λιγότερα εισοδήματα σε σχέση μ' αυτά που εισέπρατταν. Συγκεκριμένα από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων 787.897 ιδιοκτητών ακινήτων, αποδείχτηκε ότι το 9% αυτών (δηλαδή περίπου 71.000) δε δήλωσαν εισόδημα από οικοδομές, ενώ επιπλέον 10% αυτών (δηλαδή περίπου 79.000) δήλωναν λιγότερα εισοδήματα από αυτά που εισέπρατταν.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες. Ο συγκεκριμένος έλεγχος περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τον εντοπισμό των επιτηδευματιών, που, ενώ είναι υπόχρεοι υποβολής στοιχείων τιμολογίων, δεν έχουν υποβάλει στοιχεία. Σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει τον εντοπισμό των συναλλαγών που εμφανίζουν διαφορές στα δηλωθέντα στοιχεία από τον πωλητή και τον αγοραστή, καθώς και τον εντοπισμό πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Επίσης, θα γίνει διασύνδεση με τις αγορές και πωλήσεις που δηλώνονται στο σύστημα ΦΠΑ για περιπτώσεις που δεν έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ. Τέλος, διασταυρώσεις γίνονται στα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί κανονικά τα επιβατικά αυτοκίνητα από τους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 1997 δε θα γίνει σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις - όπως προβλέπουν γενικά οι διατάξεις του φορολογικού νόμου - αλλά σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από τη βεβαίωση του φόρου μήνα. Ετσι, καλούνται οι υπηρεσίες των ΔΟΥ να βεβαιώνουν το ΦΜΑΠ νομικών προσώπων μέσα στο μήνα Ιούλη, ώστε η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει μέχρι την 31 - 8 - 1997 και της δεύτερης μέχρι 31 - 10 - 1997.

Με άλλη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή παλαιότερης απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για ρύθμιση οφειλών από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι με τις παραπάνω διατάξεις ρυθμίζονται οι οφειλές από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές (οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χρηματικές) για τις οποίες όμως οι καταδικασθέντες δεν έχουν συλληφθεί από τα αρμόδια διωκτικά όργανα. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού της μετατροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ