ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέο πλήγμα στην επικουρική ασφάλιση

Νομοσχέδιο διάλυσης της επικουρικής ασφάλισης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματά τους

Μια νέα βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων βάζει η κυβέρνηση λίγες μέρες μόνο μετά την ψήφιση στη Βουλή του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, με το οποίο μείωσε τις συντάξεις τους και αύξησε τα όρια ηλικίας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό της μπαίνει η επικουρική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση σχεδόν στο μισό των επικουρικών συντάξεων, αύξηση εισφορών για το Ταμείο Πρόνοιας, επίσπευση των τελευταίων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων για τη μείωση της κύριας σύνταξης!

Το νομοσχέδιο εμφανίζεται να επιφυλάσσει τρία βασικά χτυπήματα. Πρώτα απ' όλα ορίζει τη συγχώνευση των δυο επικουρικών ταμείων των εργαζομένων στο δημόσιο, του ΤΕΑΔΥ και του Μετοχικού Ταμείου. Σήμερα, οι συντάξεις αυτών των δυο ταμείων αθροιστικά αντιστοιχούν στο 36% της κύριας σύνταξης. Μετά τη συγχώνευση και στη βάση των νόμων Σιούφα που ορίζουν ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% της κύριας, η επικουρική σύνταξη θα μειωθεί κατά 16 μονάδες ή περίπου κατά 50%!!!

Μια ακόμη ρύθμιση αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, όπου μεθοδεύεται η καταβολή του με δόσεις, λόγω των... οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το Ταμείο Πρόνοιας! Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο εντάσσεται και διάταξη για την παραπέρα αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία σήμερα είναι 5% επί των βασικών αποδοχών!

Η αχρειότητα της πολιτικής της κυβέρνησης συμπληρώνεται με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και τη διεύρυνση της βάσης υπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειώνεται από το 80% στο 70% κατά 1 μονάδα κάθε έτος από το 2008 έως το 2017. Αντίστοιχα, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του τελευταίου έτους απασχόλησης το 2008 για να φτάσει το 2012 να υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Αυτά τα όρια έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο ώστε η εφαρμογή τους να αρχίσει από το 2003 και όχι από το 2008!!!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: «Απ' ό,τι φαίνεται, με βάση τις πληροφορίες για νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιασφαλιστική της πολιτική για ολοκληρωτική κατεδάφιση των όποιων, ελάχιστων, δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά την ψήφιση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς η επικουρική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώνεται περίπου κατά 50%, το εφάπαξ υπονομεύεται σοβαρά - με άδηλο το μέλλον του - και η σταδιακή εφαρμογή των πρόσφατων αντιασφαλιστικών διατάξεων που μειώνουν καίρια τις συντάξεις μετατίθεται από το 2008 στο 2003. Αυτά όλα συνεπάγονται ουσιαστική κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για τους δημόσιους υπάλληλους και άμεση εφαρμογή των τελευταίων υποδείξεων του κεφαλαίου, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν πρέπει να επιτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου αντιασφαλιστικού μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση. Απαιτούνται κινητοποιήσεις κάθε μορφής, αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για να μην αφήσουμε περιθώρια στην κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς της είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε αργότερα».

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ
Θάλαμοι αερίων οι στοές

Σε θάλαμο αερίων μετατρέπονται συχνά - πυκνά οι στοές των υπό κατασκευή γραμμών του Μετρό. Αιτία, τόσο τα πολλά παλιά μηχανήματα που ντουμανιάζουν το χώρο, όσο και τα ελλιπή συστήματα εξαερισμού των στοών. Χτες ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε κάτω από τα καυσαέρια. Πρόκειται για τον Θοδωρή Τσαπέτη, που δούλευε σε βάθος 30 μέτρων στο φρεάτιο Παπάγου στη γραμμή Ηλιούπολη - Δάφνη. Η λιποθυμία του αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους συναδέλφους του που του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στάλθηκε σε νοσοκομείο για αναλυτικές εξετάσεις.

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Τ. Κατής, τα μηχανήματα (μπουλντόζες, σκαπτικά) που δουλεύουν είναι πολύ παλιά. Μάλιστα, όταν λειτουργούν όλα μαζί, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Χτες με παρέμβαση του σωματείου σταμάτησε να δουλεύει μηχάνημα που κυριολεκτικά «ντουμάνιαζε» το χώρο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και από τη στιγμή που τα μηχανήματα δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των εργατών, να μη δουλεύουν όλα μαζί και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, να σταματούν συχνά οι εργάτες για να καθαρίζει η ατμόσφαιρα, ώστε να μπορούν να δουλέψουν και να βελτιωθούν τα συστήματα εξαερισμού, που - όπως φαίνεται - δε βοηθάνε.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, όπως συχνά καταγγέλλεται από το Συνδικάτο, σε συνθήκες «ζωής και θανάτου». Αρκεί ν' αναφερθεί ο χημικός υδρύαλος που υπάρχει μέσα στο τσιμέντο ταχείας πήξης. Οι αναθυμιάσεις του κάνουν κακό στα πνευμόνια και αν πέσει πάνω στο σώμα δημιουργεί σοβαρά εγκαύματα. Κι όλα αυτά γιατί κοστίζει φθηνότερα το «γκανάι», όπως λέγεται το τσιμέντο ταχείας πήξης. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Τ. Κατής, υπάρχει υδρύαλος που δεν είναι καυστικός, ούτε δημιουργεί προβλήματα στο αναπνευστικό. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι... στοιχίζει ακριβά!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και το παράρτημά του στο Μετρό επισημαίνουν την απόφαση των εργαζομένων να επιβάλουν τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Απαιτεί από την εταιρία να πάρει μέτρα, διαφορετικά οι εργαζόμενοι θ' αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους, τη δικιά τους και των συναδέλφων τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ
Στον αέρα καταβολή συντάξεων και καλοκαιρινό επίδομα

Στους Φλωρίδη και Ρέππα παρέπεμψε χτες τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.ά.) ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Οπως χαρακτηριστικά τους είπε, αυτός εγγυάται μόνο τις συντάξεις, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν «τόσα πολλά» στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι, βέβαια, δεν έχουν την ίδια γνώμη, γι' αυτό και χτες το πρωί βγήκαν στους δρόμους με πικέτες. Συγκεντρώθηκαν πρώτα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω της οφειλής του κράτους στο ταμείο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να μην πληρωθούν τις συντάξεις του Ιούλη και το επίδομα Θέρους. Ετσι, πορεύτηκαν στους δρόμους, όπως το συνηθίζουν, αγωνιστικά, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα και για τον απαράδεκτο νέο ασφαλιστικό νόμο και για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις και για τη συνεχή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χ. Τριάντης, σήμερα οι επαγγελματίες βιοτέχνες μικρέμποροι, αιμοδότες του ταμείου, είναι 530.000, ενώ το 1997 ήταν 576.000. Το πρώτο πεντάμηνο του 2002 έβαλαν λουκέτο 700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον το κράτος χρωστάει στο ΤΕΒΕ 114 δισ. δρχ. και συνολικά στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) 147 δισ. δρχ. Τη συμπαράστασή τους στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ δήλωσαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, γιατί όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Δ. Μαυροδόγλου «το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι ατομικό, ειδικό, είναι γενικό, δηλαδή αφορά όλα τ' ασφαλιστικά ταμεία». Την αλληλεγγύη του κλάδου εξέφρασε επίσης στους συνταξιούχους ο Δ. Φέτσης, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Τον έλιωσε το ασανσέρ

Ενας φύλακας νεόκτιστης οικοδομής, ο 46χρονος Ιωάννης Ποπόφ από τη Γεωργία, έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εγκλωβίστηκε μεταξύ του ασανσέρ και του φρεατίου της οικοδομής στην οποία εργαζόταν σαν φύλακας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Γιαννιτσών και Μοναστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί ο Ιωάννης Ποπόφ βρισκόταν στο ασανσέρ όταν αυτό υπέστη βλάβη και «μπλόκαρε» μεταξύ του 4ου και 5ου ορόφου. Ο φύλακας προσπάθησε να απεγκλωβιστεί από το θάλαμο του ανελκυστήρα, αλλά τότε ξαφνικά το ασανσέρ τέθηκε σε λειτουργία, με αποτέλεσμα ο εργάτης να σφηνωθεί μεταξύ του θαλάμου και του τοιχίου του φρεατίου.

Τελικά το πτώμα του αλλοδαπού ανασύρθηκε από τους πυροσβέστες, που είχαν στο μεταξύ ειδοποιηθεί, μετά από πολύωρη επιχείρηση. Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ