Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ
Θάλαμοι αερίων οι στοές

Σε θάλαμο αερίων μετατρέπονται συχνά - πυκνά οι στοές των υπό κατασκευή γραμμών του Μετρό. Αιτία, τόσο τα πολλά παλιά μηχανήματα που ντουμανιάζουν το χώρο, όσο και τα ελλιπή συστήματα εξαερισμού των στοών. Χτες ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε κάτω από τα καυσαέρια. Πρόκειται για τον Θοδωρή Τσαπέτη, που δούλευε σε βάθος 30 μέτρων στο φρεάτιο Παπάγου στη γραμμή Ηλιούπολη - Δάφνη. Η λιποθυμία του αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους συναδέλφους του που του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στάλθηκε σε νοσοκομείο για αναλυτικές εξετάσεις.

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Μετρό, του Συνδικάτου Οικοδόμων Τ. Κατής, τα μηχανήματα (μπουλντόζες, σκαπτικά) που δουλεύουν είναι πολύ παλιά. Μάλιστα, όταν λειτουργούν όλα μαζί, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Χτες με παρέμβαση του σωματείου σταμάτησε να δουλεύει μηχάνημα που κυριολεκτικά «ντουμάνιαζε» το χώρο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και από τη στιγμή που τα μηχανήματα δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των εργατών, να μη δουλεύουν όλα μαζί και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, να σταματούν συχνά οι εργάτες για να καθαρίζει η ατμόσφαιρα, ώστε να μπορούν να δουλέψουν και να βελτιωθούν τα συστήματα εξαερισμού, που - όπως φαίνεται - δε βοηθάνε.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, όπως συχνά καταγγέλλεται από το Συνδικάτο, σε συνθήκες «ζωής και θανάτου». Αρκεί ν' αναφερθεί ο χημικός υδρύαλος που υπάρχει μέσα στο τσιμέντο ταχείας πήξης. Οι αναθυμιάσεις του κάνουν κακό στα πνευμόνια και αν πέσει πάνω στο σώμα δημιουργεί σοβαρά εγκαύματα. Κι όλα αυτά γιατί κοστίζει φθηνότερα το «γκανάι», όπως λέγεται το τσιμέντο ταχείας πήξης. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Τ. Κατής, υπάρχει υδρύαλος που δεν είναι καυστικός, ούτε δημιουργεί προβλήματα στο αναπνευστικό. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι... στοιχίζει ακριβά!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και το παράρτημά του στο Μετρό επισημαίνουν την απόφαση των εργαζομένων να επιβάλουν τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Απαιτεί από την εταιρία να πάρει μέτρα, διαφορετικά οι εργαζόμενοι θ' αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους, τη δικιά τους και των συναδέλφων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ