Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠεΣΥ ΚΡΗΤΗΣ
Χωρίς το 35% των απαραίτητων νοσηλευτριών

Η πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας προκαλεί τα προβλήματα αναστολής λειτουργίας των μονάδων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων στο ΠΕΠΑΓΝΗ»

Κενή είναι μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Σωματείο νοσηλευτικού προσωπικού του ΠεΣΥ. Αυτές οι τρομακτικές ελλείψεις, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγούν στην ελλειμματική λειτουργία των νοσοκομείων και στο κλείσιμο τμημάτων, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε το σωματείο, από τις 2.181 οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τους ισχύοντες οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων της Κρήτης (πλην του Ψυχιατρείου Χανίων), 1.414 έχουν καλυφθεί και 767 παραμένουν κενές. Αναλυτικότερα, στο ΠΕΠΑΓΝΗ από τις 787 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 555, στο «Βενιζέλειο» από τις 560 έχουν καλυφθεί οι 391, στο Νοσοκομείο Χανίων από τις 340 έχουν καλυφθεί οι 209, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου απ' τις 156 έχουν καλυφθεί οι 129, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απ' τις 177 οι 103, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας απ' τις 71 οι 55, στο Νοσοκομείο Σητείας απ' τις 49 οι 41 και στο Νοσοκομείο Νεάπολης απ' τις 41 οι 21.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων»

«Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας, το ΠεΣΥ Κρήτης, το ΔΣ του νοσοκομείου σχεδιάζουν συνεχώς και εξαγγέλλουν την ανάπτυξη νέων τμημάτων (π.χ. Καρδιοχειρουργική Κλινική), εντάσσουν το νοσοκομείο στα "ολυμπιακά νοσοκομεία", αρκετά τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) υπολειτουργούν και ακόμα οδηγούνται σε κλείσιμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (ΑΣΕ) στο ΠΕΠΑΓΝΗ με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕθ) Παίδων στο νοσοκομείο.

«Εντελώς υποκριτικά, συνεχίζει η ΑΣΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατ' εντολήν λένε κάποιοι του ίδιου του πρωθυπουργού, "απαιτεί" τη συνέχιση της λειτουργίας της. Αυτοί που ευθύνονται με την πολιτική τους για τη διαρκή συρρίκνωση του δημοσίου τομέα Υγείας, ευθύνονται για τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου, "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" για το κλείσιμο της ΜΕΘ Παίδων. Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΠΑΓΝΗ καθημερινά βιώνουν αυτή την πολιτική με την εντατικοποίηση της δουλιάς, τον αυταρχισμό, τη μεταφορά τους από τμήμα σε τμήμα, τη μη χορήγηση των αδειών τους. Βέβαια, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου σε άλλες περιπτώσεις, όπως η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, φροντίζουν και προσφέρουν τα πάντα για τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους. Κάποιοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εντελώς ξαφνικά ανακάλυψαν (άραγε γιατί σιωπούσαν;) πως με τον νέο νόμο για την Υγεία απουσιάζει πλέον και η υποτυπώδης εκπροσώπηση φορέων και εργαζομένων στα ΔΣ των νοσοκομείων. Διοικούνται από μάνατζερ και πλέον τα κριτήρια λειτουργίας κάθε τμήματος δεν καθορίζονται από τις κοινωνικές ανάγκες Υγείας αλλά με οικονομοτεχνικά κριτήρια, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Εξάλλου, σε αυτό τον τομέα θα κρίνεται η παραπέρα αξιολόγηση και παραμονή των μάνατζερ σε αυτά».

Η ΑΣΕ απαιτεί τη λειτουργία της ΜΕΘ, θεωρεί κυρίαρχο ζήτημα την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και καταγγέλλει ότι είναι απαράδεκτο να ρίχνονται ευθύνες στους εργαζόμενους γιατί θέλουν να πάρουν την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούνται. Ακόμη, θεωρεί ντροπή να «ενοχοποιούνται» οι εργαζόμενες που μένουν έγκυες και παίρνουν άδεια κύησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ