Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέο πλήγμα στην επικουρική ασφάλιση

Νομοσχέδιο διάλυσης της επικουρικής ασφάλισης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματά τους

Μια νέα βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων βάζει η κυβέρνηση λίγες μέρες μόνο μετά την ψήφιση στη Βουλή του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, με το οποίο μείωσε τις συντάξεις τους και αύξησε τα όρια ηλικίας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό της μπαίνει η επικουρική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση σχεδόν στο μισό των επικουρικών συντάξεων, αύξηση εισφορών για το Ταμείο Πρόνοιας, επίσπευση των τελευταίων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων για τη μείωση της κύριας σύνταξης!

Το νομοσχέδιο εμφανίζεται να επιφυλάσσει τρία βασικά χτυπήματα. Πρώτα απ' όλα ορίζει τη συγχώνευση των δυο επικουρικών ταμείων των εργαζομένων στο δημόσιο, του ΤΕΑΔΥ και του Μετοχικού Ταμείου. Σήμερα, οι συντάξεις αυτών των δυο ταμείων αθροιστικά αντιστοιχούν στο 36% της κύριας σύνταξης. Μετά τη συγχώνευση και στη βάση των νόμων Σιούφα που ορίζουν ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% της κύριας, η επικουρική σύνταξη θα μειωθεί κατά 16 μονάδες ή περίπου κατά 50%!!!

Μια ακόμη ρύθμιση αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, όπου μεθοδεύεται η καταβολή του με δόσεις, λόγω των... οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το Ταμείο Πρόνοιας! Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο εντάσσεται και διάταξη για την παραπέρα αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία σήμερα είναι 5% επί των βασικών αποδοχών!

Η αχρειότητα της πολιτικής της κυβέρνησης συμπληρώνεται με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και τη διεύρυνση της βάσης υπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειώνεται από το 80% στο 70% κατά 1 μονάδα κάθε έτος από το 2008 έως το 2017. Αντίστοιχα, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του τελευταίου έτους απασχόλησης το 2008 για να φτάσει το 2012 να υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Αυτά τα όρια έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο ώστε η εφαρμογή τους να αρχίσει από το 2003 και όχι από το 2008!!!

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: «Απ' ό,τι φαίνεται, με βάση τις πληροφορίες για νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιασφαλιστική της πολιτική για ολοκληρωτική κατεδάφιση των όποιων, ελάχιστων, δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά την ψήφιση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς η επικουρική ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώνεται περίπου κατά 50%, το εφάπαξ υπονομεύεται σοβαρά - με άδηλο το μέλλον του - και η σταδιακή εφαρμογή των πρόσφατων αντιασφαλιστικών διατάξεων που μειώνουν καίρια τις συντάξεις μετατίθεται από το 2008 στο 2003. Αυτά όλα συνεπάγονται ουσιαστική κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για τους δημόσιους υπάλληλους και άμεση εφαρμογή των τελευταίων υποδείξεων του κεφαλαίου, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν πρέπει να επιτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου αντιασφαλιστικού μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση. Απαιτούνται κινητοποιήσεις κάθε μορφής, αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για να μην αφήσουμε περιθώρια στην κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς της είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε αργότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ