ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Να ανασταλεί το κλείσιμο των ενέλεγκτων χρήσεων

Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ ζητά πάγωμα της «συνάφειας» και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για τον τρόπο κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων της εξαετίας 1993-'98

Την άμεση αναστολή εφαρμογής των ρυθμίσεων για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων 1993 - 1998 και την έναρξη νέου διαλόγου για τον τρόπο κλεισίματος των χρήσεων αυτών ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και παράλληλα ζητεί να έχει συνάντηση μαζί του.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ - αναφέρει στην επιστολή - «συνήλθε έκτακτα στις 26 Ιούνη και εξετάζοντας εξ αρχής το όλο φάσμα των ρυθμίσεων για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα έτη 1993 - 1998, εκτίμησε ότι οι τελικές ρυθμίσεις όπως διατυπώνονται στις σχετικές εγκυκλίους επιβαρύνουν με δυσβάσταχτα βάρη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απέχουν πολύ από τα συμφωνηθέντα. Το προεδρείο εκτιμά ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία όσον αφορά το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, που φέρουν σε δυσμενή θέση τους φορολογούμενους, πράγμα που τους οδήγησε σε ένα διαρκώς διογκούμενο κύμα κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με τις οποίες ζητείται η αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης»

Τα σημεία - σύμφωνα με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ - που επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην πράξη ακυρώνουν τη συμφωνία ρύθμισης είναι τα εξής:

1. Το εισόδημα που πιθανόν θα προκύψει στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν φορολογηθεί με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων ή και για τη χρήση 1993, φορολογείται με ποσοστό φόρου 25%, ενώ θα έπρεπε να ισχύσει η κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

2. Ο αριθμός των δόσεων εμφανίζεται διαφορετικός από τον αρχικά συμφωνηθέντα που ήταν 24 δόσεις, ανεξαρτήτως ποσού, με μικρότερη δόση τα 300 ευρώ.

3. Για τις επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση να συγκρίνουν τα καθαρά τους κέρδη με βάση τις διατάξεις των αρ. 32 και 33 του Ν. 2238/94 (αντικειμενικά κριτήρια) είχε συμφωνηθεί ότι δε θα αναζητηθούν ποσά.

4. Η ΠΟΛ 1155/22-05-02 στο αρ.2 παρ. 2 περ. β. ρυθμίζει τις αποσβέσεις, αλλά δεν αναφέρεται η απαλλαγή υποχρέωσης αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποσβέσει ολοσχερώς τα πάγιά τους, πράγμα που είχε συμφωνηθεί στην ομάδα εργασίας.

5. Το ποσό της προσαύξησης στα ακαθάριστα έσοδα 5% και 10%, όπως βάση του αρ. 5 παρ. 2 της ΠΟΛ 1168/02-07-01 επιβαλλόταν, είχε συμφωνηθεί ότι θα μειωνόταν στο 50%. Παραμένουν όμως τα ίδια (ΠΟΛ 1155 αρ. 2 παρ. 4).

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνει προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ότι «οι συνεχείς διαρροές προς τον Τύπο ότι όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις για το κλείσιμο των υποθέσεων θα υποστούν σκληρούς ελέγχους, με αυτονόητες συνέπειες είναι μια απαράδεκτη τακτική εκβιασμού, την οποία απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε σε όλο τον ελληνικό λαό. Αυτό πρακτικά ακυρώνει το μέρος της συμφωνίας για την προαιρετικότητα των δηλώσεων και δείχνει ανάγλυφα την ανακολουθία της κυβέρνησης. Επίσης η αθέτηση της συμφωνίας και η πρόσθεση νέων βαρών και περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών σε συνδυασμό με τις απαράδεκτα συμπιεσμένες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων οδήγησαν σε ένα χάος την υπόθεση των δηλώσεων, πράγμα που δείχνει ότι και στο τεχνικό κομμάτι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη».

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι «από την αρχή του χρόνου είχε προτείνει την ξεκάθαρη και απλή λύση του αυτόματου κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων χωρίς νέα βάρη. Παρ' ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρότασή μας, εμείς επιμένουμε ότι μόνο προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να βρεθεί λύση φορολογικά και κοινωνικά δίκαιη για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρεμπόρους».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ «ΣΟΦΤΕΞ»
Απαιτούν το κλείσιμο της Δράμας

Αντιμέτωπη με τη σκανδαλώδη πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση. Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων

...Διέξοδο, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την ίδια την πολιτική της ψάχνει να βρει η κυβέρνηση για το θέμα της ΣΟΦΤΣΞ. Και ενώ είναι γνωστό ότι το σύνολο των προκλητικών αξιώσεων των αφεντικών της ΣΟΦΤΕΞ στηρίζονται στην αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης της εταιρίας πριν τρία χρόνια στην πολυεθνική «Λόκριτς», σήμερα, η κυβέρνηση, αναζητεί «λύσεις» διά του «φιλικού διαλόγου» με τα αφεντικά. Οι «λύσεις» αυτές θα στηρίξουν παραπέρα τις δραστηριότητες και την κερδοφορίων των ιδιοκτητών της ΣΟΦΤΕΞ, και θα συνδυάζονται, είτε με την απόλυση περίπου 580 εργαζομένων, όπως μέχρι προχτές η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωνε, είτε με το κλείσιμο του εργοστασίου στη Δράμα, που απαίτησε χτες ο Π. Φορλίν από τους εργαζόμενους.

Χτες, σε συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ Καλαφάτη, με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας μεταξύ των οποίων και ο Π. Φορλίν, επανεπιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο, αφού οι τελευταίοι, ζήτησαν να ξεφορτωθούν το εργοστάσιο της Δράμας, είτε κλείνοντάς το, είτε χαρίζοντάς το, όπως ανέφεραν στους εργαζόμενους, αλλά με την προϋπόθεση να αναλάβουν τα χρέη του. Σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε αργότερα ο Π. Φορλίν στους εργαζόμενους, θα παραχωρήσουν ως κεφάλαιο κίνησης τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, απαίτησαν να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας, να παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο να ενταχθεί μάλιστα και στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης! Οχι βέβαια για όλο εργοστάσιο, αλλά για συγκεκριμένα τμήματα, όσα η διοίκηση θεωρεί κερδοφόρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ την ερχόμενη βδομάδα, και,... απείλησε ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία κατά της διοίκησης της επιχείρησης.

Η απειλή αυτή, έχει αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, αφού, όπως αποκαλύπτεται, η σύμβαση παραχώρηση της ΣΟΦΤΕΞ, που υπογράφτηκε από τη νυν Κοινοτική Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, είναι έτσι κομμένη και ραμμένη, τα αφεντικά της, δε διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Συγκεκριμένα, στη σύμβαση αυτή, η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, προέβλεψε και έθεσε τον όρο, ότι στην περίπτωση που προχωρήσει σε απολύσεις τις αποζημιώσεις των εργαζομένων θα τις πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμα δε σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο, υποχρεωθεί να διατηρεί σε λειτουργία κάποια μονάδα της, να αποζημιώνεται και πάλι από το Δημόσιο.

Αργότερα το απόγευμα, ο Π. Φορλίν συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων όπου σημείωσε ότι από την κοινοπραξία «Λόκριτς», έχουν αποχωρήσει η Bain Capital και η Goldman Sachs και έχουν παραμείνει ο ίδιος και το Bolton Group. Στο σωματείο, επιβεβαίωσε ότι δε θέλει τη Δράμα, και ως έσχατη λύση, για να αποφευχθεί το κλείσιμο, είναι η διατήρηση μόνο 170 εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο και για κλείσιμο τμημάτων στην Αθήνα, τα οποία θεωρεί αντιπαραγωγικά.

Τα πάντα θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Με πρόσχημα τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, οι μετέχοντες στη διάσκεψη της πρωτοβουλίας «ΕΥΡΗΚΑ», διακήρυξαν την απόφασή τους να αξιοποιήσουν κάθε μηχανισμό για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

«Οι αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δημιουργούν την ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει εργαλεία και πρωτοβουλίες που διατηρούν και αναπτύσσουν παραπέρα την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα και αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τους υπάρχοντες μηχανισμούς», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες στο τέλος της διυπουργικής διάσκεψης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΕΥΡΗΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt» της Θεσσαλονίκης.

Στη διάσκεψη, που σηματοδότησε το τέλος της ελληνικής προεδρίας και την ανάληψη της προεδρίας από τη Δανία, συμμετείχαν 14 υπουργοί και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από τις 32 χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ. Στη διάρκεια της διάσκεψης έγιναν δεκτές σαν νέα μέλη η Κύπρος και η Γιουγκοσλαβία, με τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας όσον αφορά την αποδοχή της Κύπρου.

Η πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ ιδρύθηκε το 1985 με συμμετοχή χωρών της Ευρώπης που άλλες είναι μέλη της ΕΕ και άλλες όχι. Κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και επιχειρήσεων μέσα από την προώθηση έργων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, προσανατολισμένων στις ανάγκες της αγοράς.

Τονίστηκε ιδιαίτερα στη διάσκεψη και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ότι η πρωτοβουλία «ΕΥΡΗΚΑ» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ότι για την επιτυχία του σκοπού αυτού τον πρώτο ρόλο πρέπει να παίξει ο ιδιωτικός τομέας. Η Ευρώπη φιλοδοξεί να ανεβάσει, μέχρι το 2010, το συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης για έρευνα και τεχνολογία στο 3% του ΑΕΠ. Από αυτό, τα 2/3 πρέπει να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα!

Η χτεσινή διάσκεψη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι παρά τα μεγάλα λόγια και τους φανταχτερούς τίτλους, οι κάθε είδους υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, θέτουν τα πάντα στη διάθεση του ιμπεριαλιστικού κατεστημένου της Ευρώπης. Διασκέψεις, πρωτοβουλίες, προγράμματα, χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τις πλάτες των φορολογούμενων των χωρών της γηραιάς ηπείρου, χρησιμοποιούνται για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές και τα γιγάντια μονοπώλια, να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σαν μέρος της λυσσαλέας πάλης ανάμεσά τους για τον έλεγχο των διεθνών αγορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ