ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
«Ελεύθερες» διωκτικές αρχές!

Δημιουργούν μια «εικονική πραγματικότητα» - άραγε είναι τυχαίο ότι και αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ένας «συνήθης ύποπτος» - και απαιτούν να την καταπιούμε χωρίς «κιχ»!

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
«Οσο λιγότερο συζητούμε γι' αυτά τα ζητήματα, τόσο πιο πολύ ελεύθερα και υπεύθυνα τα αρμόδια όργανα κάνουν τη δουλιά τους». Ανατριχιαστική για την κυνικότητά της, πολύ περισσότερο όμως για το μήνυμά της η χτεσινή δήλωση - παρότρυνση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χρ. Πρωτόπαππας ζήτησε να αυτοφιμωθούμε και να αυτο -απαλλοτριώσουμε το δικαίωμα στην κριτική, προκειμένου η αστυνομία να δρα ανενόχλητη και με «λυμένα χέρια»!

Η υπουργική δήλωση όμως, αποτελεί ταυτόχρονα και την καλύτερη ομολογία ότι αστυνομικές έρευνες για την «τρομοκρατία» δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη «λάμψη του φωτός». Οι διωκτικές αρχές δεν έχουν βέβαια τίποτα να φοβηθούν τον Τύπο, όταν έχουν (και όταν δεν έχουν;) αδιάσειστα στοιχεία και πατάνε γερά στην πραγματικότητα και την αλήθεια.

Ακριβώς επειδή τα πράγματα δεν είναι έτσι, επιχειρείται το «μανιπουλάρισμα» των ΜΜΕ και της «κοινής γνώμης», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους προκαθορισμένους στόχους τους (συλλήψεις και δίκες). Δημιουργείται δηλαδή μια «εικονική πραγματικότητα» από τις «ελεύθερες» διωκτικές αρχές - άραγε είναι τυχαίο ότι και αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ένας «συνήθης ύποπτος»; - την οποία έχουν την απαίτηση να την «καταπιούμε» χωρίς την παραμικρή αντίρρηση και χωρίς «κιχ»!

Επιχειρούν, με άλλα λόγια, να επιβάλουν μια «σιωπή νεκροταφείου» («χαμηλοί τόνοι», το είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας). Επικρότηση και ενθάρρυνση των διωκτικών οργάνων, μη αμφισβήτηση των μεθόδων, των «γεγονότων» και συμπερασμάτων τους, είναι η «ενδεικνυόμενη» συμπεριφορά. Απαγορεύονται τα ερωτήματα, η κριτική, η «γκρίνια»!

Το μήνυμα ωστόσο είναι ευρύτερο και έχει ως βασικούς αποδέκτες πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα: Μην αντιδράτε όταν μιλάει η αστυνομία. Καθίστε προσοχή! Πειθαρχία και τάξη! Στην εποχή της «νέας τάξης» όλοι γνωρίζουν ποιοι και πώς ασκούν τρομοκρατία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Σενάρια για κλάματα! «Η έκρηξη και η σύλληψη του 40χρονου βομβιστή στον Πειραιά το βράδυ του Σαββάτου δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια μιας συστηματικής επιχείρησης της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο βομβιστής Σάββας Ξηρός καθώς και οι δύο συνεργοί του, οι οποίοι διέφυγαν, βρίσκονταν σε κλοιό παρακολούθησης στον Πειραιά εδώ και αρκετές ημέρες. Ο μεν Σ. Ξηρός λέγεται ότι ξέφυγε από τον κλοιό, αφού όμως συνειδητοποίησε ότι παρακολουθείται και προέβη σε άσκοπη κίνηση που οδήγησε στην έκρηξη, οι δε συνεργοί του διέφυγαν». (Αλέξης Παπαχελάς - «ΒΗΜΑ»).

Ερωτήματα: «Αν ο Σάββας Ξηρός είναι μέλος της 17Νοέμβρη ή σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο μαζί της, γιατί να κουβαλάει μαζί του ένα όπλο που μπορεί να αποδείξει τη σύνδεσή του με την οργάνωση - φάντασμα; Με δεδομένο ότι και ο τελευταίος κακοποιός έχει ως αρχή να μην κυκλοφορεί ποτέ με όπλο που δεν είναι "καθαρό" - που έχει χρησιμοποιηθεί δηλαδή σε ανθρωποκτονίες και ληστείες - πώς είναι δυνατόν ένας τρομοκράτης να έχει μαζί του ένα περίστροφο με τέτοια ιστορία;» («ΕΘΝΟΣ»).

Φωτό - ΕΛΑΣ: «Από τη φωτογραφία (σ.σ. του Σ. Ξηρού) που δόθηκε στη δημοσιότητα διαπιστώνει κανείς δύο πράγματα: το ένα, ότι τραβήχτηκε από την Αστυνομία και το δεύτερο πως η κόπια που προωθήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης έχει υποστεί αλλοιώσεις» (Γ. Καραϊβάζ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

«Συνήθης ύποπτος»; «Πάντως, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις ότι δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ξηρός είχε προσαχθεί τουλάχιστον μια φορά στην Ασφάλεια. Ηταν το 1996 όταν συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης για την τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Βιομηχανίας» (Δώρα Αντωνίου -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΤΗΣ ΤΡΟΜΟ-ΛΑΓΝΕΙΑΣ

ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ: «Περικοπές κοινωνικών δαπανών μέχρι και 40% αλλά και αναβολή της χορήγησης του μηνιαίου επιδόματος των 60.000 δρχ. σε 120.000 δημοσίους υπαλλήλους, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Με δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη περικόπτονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς 80 και πλέον δημοσίους φορείς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και φορείς που ασκούν την κοινωνική πολιτική. Οι περικοπές αφορούν στο τμήμα των δαπανών που αναλογεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2002, επί της ετήσιας πίστωσης που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει νέα αξιολόγηση της πορείας των δαπανών και εφόσον οι ανάγκες του Κρατικού Προϋπολογισμού εξακολουθούν να είναι πιεστικές, θα ακολουθήσει νέος γύρος περικοπών» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΟΥΤΕ ΤΟ ΙΚΑ! «Γενικό συναγερμό, με περικοπές δαπανών σε επιχορηγήσεις από 15% έως 40%, σημαίνει το Γενικό Λογιστήριο (!) σε μια προσπάθεια να κρατήσει εντός ορίων τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Ο πέλεκυς πέφτει βαρύς επί δικαίων και αδίκων, ενώ η κυβέρνηση δε δείχνει να εξαιρεί ούτε την επιχορήγηση στο ΙΚΑ, που περικόπτεται κατά 30%» (Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ: «Την πρώτη της έντονα διαφιλονικούμενη απόφαση εφάρμοσε χθες η νέα κυβέρνηση του Παρισιού, δίνοντας παράλληλα το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής για τον τρόπο που σκέπτεται να πολιτευτεί... Σπάζοντας μια παράδοση χρόνων, η κυβέρνηση του κ. Ζαν Πιερ Ρεφαρέν αρνήθηκε να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς πάνω από το 2,4% που είναι ο ετήσιος ρυθμός με τον οποίο "τρέχει" ο πληθωρισμός στη Γαλλία» (Αλ. Καψύλης -«ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Δραματική ανατροπή στις έρευνες - 7 ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕ 17Ν ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΒΟΜΒΙΣΤΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΛ.ΑΣ.: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ (17Ν).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ 38ΑΡΙ ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΚΑΙ... ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ 17Ν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ 38ΑΡΙ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΤΗ «17Ν».

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ 38ΑΡΙ «ΜΙΛΗΣΕ» ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ «17Ν».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 17Ν ΔΕΙΧΝΟΥΝ 38ΑΡΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΤΗΝ «17Ν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ «17Ν».

ΕΣΤΙΑ: ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΣ ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ «17Ν»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ 17Ν.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 17ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΑΙΔΙ ΠΑΠΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΓΓΟΝΙ Ο ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ.

ΑΥΓΗ: ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΒΟΜΒΙΣΤΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ «17Ν».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ