ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικά δεκάχρονα

Δέκα χρόνια συνεργασίας κλείνουν φέτος ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής και γιορτάζουν τη μελωδική τους επέτειο με μια μεγάλη συναυλιακή διαδρομή. Στις «αποσκευές» τους βεβαίως έχουν τα τραγούδια των τελευταίων δίσκων τους «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» (Λ. Μαχαιρίτσα) και «Γέφυρες» (Δ. Τσακνή σε στίχους Κώστα Τριπολίτη), αλλά και κομμάτια αγαπημένα από παλιότερες συνεργασίες τους. Μαζί τους τα «Κίτρινα Ποδήλατα», ένα νέο αξιόλογο σχήμα, που ήδη έχει στο ενεργητικό του δύο δίσκους. Η εξόρμησή τους συνεχίζεται με συναυλίες: Φεστιβάλ Ποτάμι Νέστου, Ξάνθη (5/7), Παλιός Σταθμός Τρένου, Διόνυσος (12/7), Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (22/7), Αρδα, Εβρος (25/7), Νεστόριο, Καστοριά (4/8), Παραλία Επισκοπής, Ρέθυμνο (7/8), Λίμνη Πλαστήρα (9/8), Ιαλυσος Ρόδου (14/8), Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας (16/8), Θέατρο Νέας Κίου Αργολίδας (17/8), Δημοτικό Θέατρο Βόλου (26/8), Κάστρο Τρικάλων (27/8), Θέατρο Παπάγου (29/8), Ηράκλειο Κρήτης (4/9), Γιάννενα (9/9), Αρχαίο Ωδείο Πάτρας (10/9), Αγρίνιο (11/9).

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Νότες εναντίον εκσκαφέων!

Συναυλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη. ICOMOS: «Οχι μουσείο στου Μακρυγιάννη»

Συνεχίζονται το «ξήλωμα» και η μεταφορά αρχαίου υλικού από του Μακρυγιάννη
Συνεχίζονται το «ξήλωμα» και η μεταφορά αρχαίου υλικού από του Μακρυγιάννη
Μεγάλη και ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συναυλία που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το βράδυ, κάτω από την Ακρόπολη, στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου και δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην οποία συμμετέχουν και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), καθώς και η επιτροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ).

Πολλοί περισσότεροι ήταν και οι περαστικοί που στάθηκαν για λίγο να απολαύσουν τις μελωδίες του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου και του Λοΐζου, που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε το συγκρότημα «Δυτική Οχθη». Επίσης προβλήθηκαν διαφάνειες από την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του ΝΜΑ, αλλά και άλλες αρχαιολογικές περιοχές που πλήττονται βάναυσα.

Κάποιοι όμως φαίνεται πως δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι οι πολίτες και οι φορείς τους έχουν δικαιωματικά λόγο στο τι σχεδιάζεται δίπλα στην Ακρόπολη, σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκοσμίως. Ετσι, η διεύθυνση του Ηρώδειου επιχείρησε να σταματήσει τη συναυλία με τη δικαιολογία ότι ο θόρυβος ενοχλεί τις πρόβες που γίνονταν εκείνη την ώρα στο θέατρο! Εκπρόσωποι των διοργανωτών της συναυλίας ωστόσο έχουν στα χέρια τους υπογραφές από κατοίκους της περιοχής που μένουν κοντά στο Ηρώδειο και οι οποίοι δεν άκουσαν ούτε νότα από την εκδήλωση.

Πάντως, οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν την επόμενη χρονιά τη συναυλία την ίδια μέρα (29/7) με προοπτική να γίνει θεσμός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εξάλλου, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS επανήλθε με ανακοίνωσή του στο θέμα της χωροθέτησης του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Η ανακοίνωση αναφέρει τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες παραδέχεται τη σπουδαιότητα των ευρημάτων στου Μακρυγιάννη. Αναφέρει επίσης τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η έκθεση της ανασκαφής θα πραγματοποιούνταν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, τώρα ετοιμάζεται η οριστική μελέτη του ΝΜΑ χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα ευρήματα, παρά μόνο με βάση τις υπουργικές αποφάσεις «περί διατήρησης ή μη των αποκαλυφθέντων αρχαίων...»!

Το ICOMOS καλεί το ΥΠΠΟ και τον Οργανισμό Ανέγερσης του ΝΜΑ: «Να εγκαταλείψει την καταστροφική για τα αρχαία ευρήματα» ανέγερση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. «Να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η αρχαιολογική έρευνα» στου Μακρυγιάννη και να κηρυχτεί, προστατευτεί και αναδειχτεί ως αρχαιολογικός χώρος. Να αναζητηθεί νέος χώρος για την ανέγερση του ΝΜΑ.

ΟΧΙ στον τεμαχισμό του «ΦΙΞ»

Την πλήρη εφαρμογή της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το κτίριο «ΦΙΞ» στη λεωφόρο Συγγρού και όχι την «κατάφωρη παραβίασή» της από το υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρία «Αττικό Μετρό» ζητά το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η απόφαση του '95 του ΚΣΝΜ, που έκρινε το κτίριο του «ΦΙΞ» διατηρητέο στο σύνολό του, προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι «μετά την αποπεράτωση των εργασιών και των επεμβάσεων, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υποχρεούται με δαπάνες του στην πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτου σε ό,τι αφορά το κέλυφος και τα υλικά του».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ICOMOS, το «Αττικό Μετρό», δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του έργου, «δε συμμορφώθηκε με την προαναφερόμενη απόφαση και προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή "γκαράζ", χωρίς πρόβλεψη αποκατάστασης του κτιρίου». Την ίδια στιγμή «το ΥΠΠΟ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του εναπομείναντος κτιρίου σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παραβιάζοντας επίσης την ουσία της απόφασης που προστατεύει το σύνολο του κτιρίου».

Ο φορέας εκτιμά ότι το αρχιτεκτονικό έργο δεν πρέπει να τεμαχίζεται και επιμένει στην «πλήρη και υποδειγματική αποκατάσταση του κτιρίου», σύμφωνα με τα σχέδια που προβλέπει και η απόφαση του ΚΣΝΜ. Προσθέτει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στον «οριστικό ακρωτηριασμό» του «ΦΙΞ» θα είναι επίσης «άτυχη επιλογή», όπως θα ήταν και η κατεδάφισή του. Επιπλέον, θα ξεσηκώσει και τη διεθνή κατακραυγή, αφού το «ΦΙΞ» είχε από το '95 προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και τη διεθνή διαμαρτυρία για να μην κατεδαφιστεί ένα σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής όπως το «ΦΙΞ». Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρονται παραδείγματα ανάδειξης ανάλογων κτιρίων στο εξωτερικό.

«Υπόθεση Μακρόπουλος»
«Υπόθεση Μακρόπουλος»

Δύο από τις όπερες του Λέος Γιάνατσεκ, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του λυρικού θεάτρου του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται, από την Οπερα «Γιάνατσεκ» του Μπρνο, στο Ηρώδειο. Πρόκειται για τις όπερες «Υπόθεση Μακρόπουλος» (σήμερα) και «Το πονηρό αλεπουδάκι» (Παρασκευή). Οι παραστάσεις της Οπερας του Μπρνο συνδυάζουν εξαιρετικά την παράδοση, τη βαθιά γνώση του έργου του Τσέχου συνθέτη, καθώς και την ανανεωτική σκηνοθετική άποψη. Η όπερα «Υπόθεση Μακρόπουλος», με την οποία ξεκινούν οι εμφανίσεις του διάσημου λυρικού θεάτρου, είναι ένα σύγχρονο δράμα με στοιχεία μυστηρίου και θρίλερ. «Το πονηρό αλεπουδάκι» είναι ένα παραμύθι - μια αλληγορία - όπου ζώα του δάσους κινούνται και τραγουδούν παράλληλα με ανθρώπινους χαρακτήρες.

Στους δρόμους της παράδοσης

«Μουσικές αντιστίξεις στη Μεσόγειο» είναι το θέμα του φεστιβάλ που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Τη μουσικολογική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Γ. Κοκκώνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σήμερα: συναυλία με τους Une Anche Passe. Πρόκειται για μια μπάντα πνευστών της Νότιας Γαλλίας, με προσκεκλημένο το λαϊκό δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου κλαρίνου Λάμπρο Καραφέρη. Θα παρουσιάσουν γνωστά ηπειρώτικα και άλλα ελληνικά κομμάτια, μουσικές της Δυτικής Μεσογείου, αλλά και συνθέσεις των μελών του σχήματος, όπου τον τόνο δίνει ο αυτοσχεδιασμός και το πνεύμα της τζαζ. Αύριο θα δώσουν συναυλία ο Θανάσης Σέρκος και τα Χάλκινα της Γουμένισσας. Ο γνωστός δεξιοτέχνης του μακεδονίτικου κλαρίνου ηγείται μιας αυθεντικής μπάντας χάλκινων πνευστών και παρουσιάζει τη ρυθμική πολυπλοκότητα, τη μελωδική ιδιαιτερότητα και τον παλμό της μουσικής της Κεντρο-δυτικής Μακεδονίας. Την Παρασκευή φιλοξενείται το Μουσικό Σχήμα «Εν Χορδαίς», μια ομάδα νέων Ελλήνων δεξιοτεχνών μουσικών από τη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο θα δώσει συναυλία το μουσικό σχήμα Istanbul Sazendeleri, ένα κουιντέτο αποτελούμενο από τους καλύτερους νέους δεξιοτέχνες της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Γκ. Μπακταγκίρ στο κανονάκι. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο «Ιτς Καλέ», στις 9.30 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη.

Αύριο (9μμ) στο δημοτικό κινηματογράφο Χολαργού (Περικλέους 53), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο Δήμος Χολαργού και οι εκδόσεις «Αντίκτυπος» διοργανώνουν εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί ο πρώτος δίσκος του ελληνόφωνου 10μελούς συγκροτήματος «Cumelca Folk». Περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια των ελληνοφώνων της Νοτίου Ιταλίας.

Ενας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» η Κατερίνα Βασιλάκου συμπληρώνεται αύριο. Οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνεργάτες της θα τιμήσουν τη μνήμη της με τρισάγιο, αύριο, στις 11.30 π.μ., στον τάφο της στο Α΄ Νεκροταφείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ