Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΧΙ στον τεμαχισμό του «ΦΙΞ»

Την πλήρη εφαρμογή της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το κτίριο «ΦΙΞ» στη λεωφόρο Συγγρού και όχι την «κατάφωρη παραβίασή» της από το υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρία «Αττικό Μετρό» ζητά το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η απόφαση του '95 του ΚΣΝΜ, που έκρινε το κτίριο του «ΦΙΞ» διατηρητέο στο σύνολό του, προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι «μετά την αποπεράτωση των εργασιών και των επεμβάσεων, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υποχρεούται με δαπάνες του στην πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτου σε ό,τι αφορά το κέλυφος και τα υλικά του».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ICOMOS, το «Αττικό Μετρό», δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του έργου, «δε συμμορφώθηκε με την προαναφερόμενη απόφαση και προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή "γκαράζ", χωρίς πρόβλεψη αποκατάστασης του κτιρίου». Την ίδια στιγμή «το ΥΠΠΟ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του εναπομείναντος κτιρίου σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παραβιάζοντας επίσης την ουσία της απόφασης που προστατεύει το σύνολο του κτιρίου».

Ο φορέας εκτιμά ότι το αρχιτεκτονικό έργο δεν πρέπει να τεμαχίζεται και επιμένει στην «πλήρη και υποδειγματική αποκατάσταση του κτιρίου», σύμφωνα με τα σχέδια που προβλέπει και η απόφαση του ΚΣΝΜ. Προσθέτει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στον «οριστικό ακρωτηριασμό» του «ΦΙΞ» θα είναι επίσης «άτυχη επιλογή», όπως θα ήταν και η κατεδάφισή του. Επιπλέον, θα ξεσηκώσει και τη διεθνή κατακραυγή, αφού το «ΦΙΞ» είχε από το '95 προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και τη διεθνή διαμαρτυρία για να μην κατεδαφιστεί ένα σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής όπως το «ΦΙΞ». Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρονται παραδείγματα ανάδειξης ανάλογων κτιρίων στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ