Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Νότες εναντίον εκσκαφέων!

Συναυλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη. ICOMOS: «Οχι μουσείο στου Μακρυγιάννη»

Συνεχίζονται το «ξήλωμα» και η μεταφορά αρχαίου υλικού από του Μακρυγιάννη
Συνεχίζονται το «ξήλωμα» και η μεταφορά αρχαίου υλικού από του Μακρυγιάννη
Μεγάλη και ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συναυλία που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το βράδυ, κάτω από την Ακρόπολη, στον πεζόδρομο της Δ. Αεροπαγίτου και δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην οποία συμμετέχουν και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), καθώς και η επιτροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ).

Πολλοί περισσότεροι ήταν και οι περαστικοί που στάθηκαν για λίγο να απολαύσουν τις μελωδίες του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου και του Λοΐζου, που με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε το συγκρότημα «Δυτική Οχθη». Επίσης προβλήθηκαν διαφάνειες από την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του ΝΜΑ, αλλά και άλλες αρχαιολογικές περιοχές που πλήττονται βάναυσα.

Κάποιοι όμως φαίνεται πως δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι οι πολίτες και οι φορείς τους έχουν δικαιωματικά λόγο στο τι σχεδιάζεται δίπλα στην Ακρόπολη, σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκοσμίως. Ετσι, η διεύθυνση του Ηρώδειου επιχείρησε να σταματήσει τη συναυλία με τη δικαιολογία ότι ο θόρυβος ενοχλεί τις πρόβες που γίνονταν εκείνη την ώρα στο θέατρο! Εκπρόσωποι των διοργανωτών της συναυλίας ωστόσο έχουν στα χέρια τους υπογραφές από κατοίκους της περιοχής που μένουν κοντά στο Ηρώδειο και οι οποίοι δεν άκουσαν ούτε νότα από την εκδήλωση.

Πάντως, οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν την επόμενη χρονιά τη συναυλία την ίδια μέρα (29/7) με προοπτική να γίνει θεσμός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εξάλλου, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS επανήλθε με ανακοίνωσή του στο θέμα της χωροθέτησης του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Η ανακοίνωση αναφέρει τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες παραδέχεται τη σπουδαιότητα των ευρημάτων στου Μακρυγιάννη. Αναφέρει επίσης τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η έκθεση της ανασκαφής θα πραγματοποιούνταν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, τώρα ετοιμάζεται η οριστική μελέτη του ΝΜΑ χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα ευρήματα, παρά μόνο με βάση τις υπουργικές αποφάσεις «περί διατήρησης ή μη των αποκαλυφθέντων αρχαίων...»!

Το ICOMOS καλεί το ΥΠΠΟ και τον Οργανισμό Ανέγερσης του ΝΜΑ: «Να εγκαταλείψει την καταστροφική για τα αρχαία ευρήματα» ανέγερση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. «Να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η αρχαιολογική έρευνα» στου Μακρυγιάννη και να κηρυχτεί, προστατευτεί και αναδειχτεί ως αρχαιολογικός χώρος. Να αναζητηθεί νέος χώρος για την ανέγερση του ΝΜΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ