ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Αδιάλλακτοι οι Τούρκοι στρατηγοί

Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι Τούρκοι στρατηγοί στο θέμα του ευρωστρατού, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες που ήθελαν να συζητούν ενδεχόμενο συμβιβασμό.

«Ούτε ένα γράμμα δεν μπορεί να αλλάξει στο κείμενο της Αγκυρας», είπε ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σε δηλώσεις που έκανε χτες το απόγευμα στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα για την επέτειο της 4ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος στρατηγός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον λεγόμενο ευρωστρατό για να πει ότι «το κείμενο της Αγκυρας είναι το τελικό σημείο. Δεν μπορούμε πλέον να πάμε πίσω από αυτό. Δεν μπορεί στο κείμενο αυτό να αλλάξει ούτε ένα γράμμα».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ όλες οι χώρες της Ευρώπης

Δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού μετά τη συζήτησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του

Οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται στο δίλημμα της στρατηγικής επιλογής: Αν δηλαδή πρέπει να επιλέξουν την προσέγγιση με τη Ρωσία ή με την ΕΕ. Το θέμα αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε το κεντρικό σημείο των συνομιλιών που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο με την ηγεσία της Ουκρανίας.

Οπως εξήγησε σχετικά ο Κ. Σημίτης στους Ελληνες δημοσιογράφους, η ΕΕ θέλει κατ' αρχάς καλές σχέσεις με τη Ρωσία, άρα δεν επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε αντίθεση με τη ρωσική στρατηγική. Επίσης η ΕΕ θέλει να ολοκληρώσει τη διεύρυνση και να αποτιμήσει τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας. Μετά από την οικονομική ύφεση του 2001, εξάλλου, η ΕΕ είναι επιφυλακτική για τη συνέχιση διαδικασιών που μπορεί να έχουν οικονομικές επιπτώσεις, ενώ αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολη η λειτουργία των κοινοτικών οργάνων και θεσμών όταν επισωρεύονται συνεχείς διευρύνσεις, ανέφερε ο Κ. Σημίτης. Ομως, πρόσφατα, σημείωσε, οι χώρες του Καυκάσου και η Ουκρανία προβληματίζονται για τη στρατηγική τους επιλογή - αν θα στραφούν δηλαδή προς την ΕΕ ή τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται μέγα μέρος του παραγωγικού τους δυναμικού.

Ενδεικτικά ο Κ. Σημίτης ανέφερε πως η Ουκρανία είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ, καθώς από τη χώρα περνούν τα σημαντικότερα ενεργειακά δίκτυα.

«Η Ελλάδα πιστεύει πως σε μια προοπτική πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ όλες οι χώρες της Ευρώπης», σημείωσε ο Κ. Σημίτης, τονίζοντας πως αυτό υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον της ασφάλειας, αλλά επίσης και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας. «Είναι γεγονός πως οι αγορές της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ανοίγονται πιο εύκολα σε μας από τις δυτικές αγορές. Εξάλλου, σ' αυτή την περιοχή βρίσκονταν πάντα οι παραδοσιακές αγορές μας», επισήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι η τελική ρύθμιση θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις.

Ενδεικτικά επ' αυτού, ανέφερε ότι πριν από τρία μόλις χρόνια η ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ φαινόταν απίθανη, ενώ τώρα πραγματοποιείται χωρίς πρόβλημα γιατί άλλαξαν οι ευρύτερες συνθήκες, αλλά και η στάση της Ρωσίας.

Ως προς τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ουκρανίας, ο Κ. Σημίτης παρατήρησε πως αυτές είναι ακόμη ελλιπείς, διότι βασική προϋπόθεση της ανάπτυξής τους είναι και η εφαρμογή των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων από την ουκρανική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, είπε ο πρωθυπουργός, οι Ελληνες επιχειρηματίες δυσκολεύονται να επενδύσουν στην Ουκρανία για τον πρόσθετο λόγο πως δεν υπάρχουν εγκατεστημένες στη χώρα ελληνικές τράπεζες - οι οποίες όμως, με τη σειρά τους διστάζουν να εγκατασταθούν στη χώρα λόγω της αστάθειας και των γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Ωστόσο, είπε καταληκτικά ο Κ. Σημίτης, υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων τα οποία θα αξιοποιηθούν. Η πολιτική εξάλλου - τόνισε - πρέπει να βλέπει μακροπρόθεσμα και να μην περιορίζει το οπτικό της πεδίο στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Συλλογικό αίτημα τιμής και μνήμης

Ηταν από τους πρώτους νεκρούς ήρωες που είχε η ΕΠΟΝ της Αθήνας, στο χώρο της Σπουδάζουσας. Ο Δημήτρης Τζέμος, το γελαστό παιδί με την κιθάρα, το τραγούδι και την αγωνιστική ορμή.

Ο Δημήτρης Τζέμος, που, κυνηγημένος από τους Γερμανούς, από άλλη περιοχή, μας ήρθε στη Νέα Σμύρνη και πολύ γρήγορα έγινε ο αγαπητός φίλος όλων των συναγωνιστών του. Αργά το βράδυ, όταν τα συνεργεία μας γέμιζαν τους τοίχους με τα συνθήματα της λευτεριάς και ο χαρτονένιος τηλεβόας ακουγόταν ως πέρα, στην Καλλιθέα και στις Τζιτζιφιές, ο ήχος της κιθάρας του έδινε ακριβώς την έννοια του «πολεμάμε και τραγουδάμε».

Δεν τον άφησαν να συνεχίσει. Οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους δολοφόνησαν τον Τζέμο άγρια, στην αίθουσα της Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου ξέκλεβε λίγες ώρες για να παρακολουθήσει τα κουτσουρεμένα εκείνα μαθήματα.

Τότε ήταν που οι γειτονιές που αγωνίστηκε, η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, το Φάληρο, ξεσηκώθηκαν σε μια πρωτοφανή πορεία.

Εκατοντάδες πορεύτηκαν, μέσα στις άγριες εκείνες συνθήκες και εκεί, στη μικρή πλατεία που είναι σήμερα η παιδική χαρά, εντοίχισαν μια πλάκα από πωρόλιθα με σκαλισμένη την αναφορά μνήμης, «Πλατεία Δημήτρη Τζέμου». Στα χρόνια της μισαλλοδοξίας η πλάκα καταστράφηκε. Πολύ αργότερα το όνομα του Δημ. Τζέμου χαράχτηκε στη μαρμάρινη πλάκα των αγωνιστών στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

  • Εδώ και δυο χρόνια οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης και άλλοι φορείς ζήτησαν επίσημα από τη δημοτική αρχή την αποκατάσταση του ονόματος της ιστορικής αυτής πλατείας. Επισημαίνεται, όμως, ότι παρά τη θετική γνώμη και την υπόσχεση, καθυστερεί η εκπλήρωση ενός υψηλού χρέους τιμής και μνήμης, πριν τα σκεπάσει η λησμοσύνη.

Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κηδεύεται σήμερα ο αγωνιστής Κ. Καραχάλιος

Το στερνό «αντίο» λένε σήμερα στον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Καραχάλιο οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του. Ο Κ. Καραχάλιος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη και η κηδεύεται σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Βύρωνα.

Ο Κ. Καραχάλιος γεννήθηκε στο χωριό Πλανητέρου της επαρχίας Καλαβρύτων το 1914, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα από τα φοιτητικά του χρόνια, παλεύοντας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ. Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία νεολαιίστικων οργανώσεων στα Καλάβρυτα. Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε και εξορίστηκε.

Ποιητής και κριτικός συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την πολιτιστική στήλη του «Ριζοσπάστη», καθώς και με πολλά φιλολογικά και λογοτεχνικά έντυπα και τοπικές εφημερίδες. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τιμήθηκε για το έργο του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 300 Ευρώ στο «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ