ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
Πέπλο «μυστηρίου» και τρόμου...

Ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος τρομοκράτης, πολύ περισσότερο αν είναι «πολίτης υπεράνω υποψίας»... Επίσης, παντού μπορεί να υπάρχει μια γιάφκα...

«Τέσσερα σκίτσα ζητούν πρόσωπο» από το «Βήμα» (Ολοι μοιάζουμε με «τρομοκράτες»...)
«Τέσσερα σκίτσα ζητούν πρόσωπο» από το «Βήμα» (Ολοι μοιάζουμε με «τρομοκράτες»...)
Ενα ανελέητο κυνήγι «τρομοκρατών» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ολόκληρη η χώρα ζει κάτω από ένα κλίμα τρομο-λαγνείας. Οι διωκτικές αρχές δείχνουν αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν τους -χρόνιους - λογαριασμούς τους με τους «τρομοκράτες». Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Οτι αλωνίζουν μόνοι τους, CIA και «λοιποί»...

Μπορεί το βολικό κυνήγι των «τρομοκρατών» να «τραβήξει σε βάθος χρόνου». Μπορεί το «δέσιμο» της υπόθεσης και η εξάρθρωση της «17Ν» να αργήσει «λιγάκι». Δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ήδη «αποτελέσματα» για τους διώκτες της «τρομοκρατίας».

Κατ' αρχήν, είναι φανερό ότι έχουν απλώσει ένα πέπλο φόβου πάνω από τη χώρα. Ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος τρομοκράτης, πολύ περισσότερο αν είναι «πολίτης υπεράνω υποψίας». Βέβαια, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες αν ανήκει στον «αντιεξουσιαστικό χώρο», «στα κλεφτρόνια των Εξαρχείων»... (Λεπτομέρεια: Είναι κοινό μυστικό ότι ο «χώρος» έχει διαβρωθεί και ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να τον «κατευθύνουν»...). Παντού επίσης μπορεί να υπάρχει μια γιάφκα...

Θέλουν όμως και «λαϊκή συμμετοχή» στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Θέλουν να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα ο μαζικός χαφιεδισμός και τα «καρφώματα» στην αστυνομία. Αυτό εξάλλου είναι και το μεγάλο ζητούμενο από την αυτή τη βρώμικη υπόθεση: Ο ελληνικός λαός να ευθυγραμμιστεί με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, να αποδεχτεί να «θυσιάσει» τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της «ασφάλειας».

Η «αγιοποίηση» των διωκτικών αρχών, η παροχή ουσιαστικά καθεστώτος ασυλίας για κάθε ενέργειά τους, αποτελεί ένα ακόμα «συν» των εξελίξεων. Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες (CIA, «Ιντέλιντζενς Σέρβις») έχουν πλήρως εξαγνιστεί. Είναι οι «ήρωες» που θα συλλάβουν τους τρομοκράτες! Η ΕΛΑΣ αίφνης έγινε «σοβαρή» και διακρίνεται για τον «επαγγελματισμό» της, επειδή κρατάει τους δημοσιογράφους μακριά από τα ευρήματα των ερευνών! (Και ταυτόχρονα οργιάζει η κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ...«Τη βεβαιότητα ότι έχουν στα χέρια τους μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν" εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι πρόκειται για "εκτελεστικό όργανο που στρατολογήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80". Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του "Βήματος", ο Σ. Ξηρός είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, ακόμη και κατά τη δεκαετία του 1980...». (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

...ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ!.«Σε αντίθεση με τα μεταδιδόμενα σενάρια περί στενής παρακολούθησης του Ξηρού ως υπόπτου τρομοκρατικής δράσης το τελευταίο διάστημα, διασταυρωμένες από πολλές πλευρές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές όχι μόνο δεν τον παρακολουθούσαν αλλά ούτε καν τον γνώριζαν» (Γ. Μαρνέλος -Κ. Κυριακόπουλος -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ...«Κυβερνητικά στελέχη, έχοντας πλέον τη βεβαιότητα, με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας, πως ο Σάββας Ξηρός είναι μέλος της 17Ν και μάλιστα με πλούσια ιστορία -και δεν κινείται απλώς στον περίγυρο της οργάνωσης- εκφράζουν φόβους πως η οργάνωση ενδέχεται να προβεί σε "σπασμωδικό χτύπημα-απάντηση"» (Ειρήνη Καρανασοπούλου -«ΝΕΑ»).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...«Ενώ αρχικά οι πυροτεχνουργοί είχαν αποφανθεί μετά απολύτου βεβαιότητας ότι η συνδεσμολογία των εκρηκτικών μηχανισμών που εξουδετερώθηκαν ή έσκασαν στον Πειραιά εμφανίζει ομοιότητες με εκείνους των "Επαναστατικών Πυρήνων", "έπειτα από ψύχραιμη ανάλυση" έχουν αποφανθεί ότι "μπορεί να είναι και 17Ν"» («ΒΗΜΑ»).

ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ: «Η Αστυνομία θεωρεί "μέντορα" του ΕΛΑ έναν ηγέτη του αντιεξουσιακού χώρου, ο οποίος καταγόταν από τη δυτική Πελοπόννησο και εμφανιζόταν ως αρχηγός σχηματισμών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς» («ΒΗΜΑ»). (σ.σ. Αφιερωμένο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωσε χθες ότι «δεν τιμά τη Δημοκρατία μας να φωτογραφίζουμε και να διασύρουμε πρόσωπα»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΛ.ΑΣ.: Απ' το '80 στη 17Ν ο Ξηρός - ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ 5 ΥΠΟΠΤΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ DNA ΓΙΑΦΚΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ 17Ν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΞΗΡΟΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΥΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΦΑΝΤΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΜΒΙΣΤΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟ ΜΕ... ΚΥΡΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ(Ρίζου): 5 ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

ΕΣΤΙΑ: ΕΓΓΥΗΣΙΣ Η ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΥΑΡΝΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΡΓΟ Ο ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ.

ΧΩΡΑ: ΥΠΟΨΙΕΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ - ΒΟΜΒΙΣΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ 17Ν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 25 «ΘΟΛΑ» ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΞΗΡΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΝ Ο ΞΗΡΟΣ ΜΕΙΝΕΙ «ΞΕΡΟΣ» ΘΑ... ΞΕΡΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΑΥΡΙΑΝΗ: 600 ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΚΟΒΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΕΚΑΒ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Εμπεδωμένη» κιόλας... «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει εμπεδωμένη πια την πεποίθηση ότι η αφετηρία της τρομοκρατίας στη χώρα μας βρίσκεται στα χρόνια της αμφισβήτησης, πηγάζει από τον απόηχο του Μάη του '68 και είναι εμπνευσμένη από το αντίστοιχο κύμα ένοπλης δράσης που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του '70» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Προσοχή στο «δέσιμο»: «Γνώστης της υπόθεσης προσέθετε πως "δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται άτομο το οποίο ενδέχεται να ανήκει στις παρυφές της "17Ν". Και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς θα συνδεθούν ο Ξηρός και οι συνεργάτες του που ενδεχομένως θα συλληφθούν τις επόμενες ημέρες με τον σκληρό πυρήνα της ιστορικής οργάνωσης (σ.σ. 17Ν)» (Αλ. Παπαχελάς - «ΒΗΜΑ»).

Το ζητούμενο; «Είναι ασφαλώς σημαντικό το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Και είναι αυτό μια ηχηρή απάντηση σε όσους, κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και μερικούς καλοθελητές από το εσωτερικό της χώρας, εκμεταλλεύονται την αδυναμία σύλληψης τρομοκρατών για να κατηγορούν την Ελλάδα ή την κυβέρνηση ότι, δήθεν, υποθάλπει την τρομοκρατία» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Πληροφορίες...: «Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι υπήρξε μάρτυρας που φέρεται να αναγνώρισε στη φωτογραφία του Ξηρού έναν από τους συμμετέχοντες στη δολοφονία του Κώστα Περατικού τον Μάιο του 1997, κατά σύμπτωση πάλι στον Πειραιά. Επίσης με ιδιαίτερη προσοχή αξιολογούνται τα ταξίδια του Ξηρού στο Σουδάν, μια χώρα που φιλοξένησε κατά καιρούς διεθνείς τρομοκράτες, ακόμη και τον περιβόητο Κάρλος, ομάδα του οποίου έδρασε το 1983 και στη χώρα μας» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ