ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεότερο πλην κατοχής και βίας
  • Ανευ ουσιαστικής εξέλιξης οι πρώτες συναντήσεις Πέρες με Παλαιστίνιους υπουργούς
  • Επιμένει στην αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας και «καλύπτει» την ισραηλινή κατοχή ο Πρόεδρος Μπους

Ισραηλινά τανκς στους δρόμους της Ραμάλα

Associated Press

Ισραηλινά τανκς στους δρόμους της Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Πολλοστή μέρα κατοχής, η χτεσινή, για τη Δυτική Οχθη, όπου δεν έλειψαν τα περιστατικά βίας, ούτε φυσικά βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων φυλακισμένων, που ζουν στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Καμία σημαντική εξέλιξη δεν προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ με τους δύο νέους Παλαιστίνιους υπουργούς. Το βαρύ κλίμα επιδείνωσαν και οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Μπους.

Νεκρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Τζενίν ο Μοαμάρ Ντάργκνε, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Τζιχάντ», που σκοτώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, σε ενέδρα λίγο έξω από την πόλη. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε σχετικές ανακοινώσεις και διέρρεε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Νοσοκομειακές πηγές υποστήριζαν ότι Ντάργκνε, ουσιαστικά, κατέληξε από αιμορραγία, καθώς καθυστέρησε η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Λίγο αργότερα, ανυποψίαστος Παλαιστίνιος διαβάτης έπεφτε νεκρός από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών στην πύλη της Δαμασκού, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστίνιο ένοπλο. Εγινε μια σύλληψη υπόπτου. Νωρίς το πρωί, έληξε και η ολιγόωρη εισβολή του ισραηλινού στρατού, με τεθωρακισμένα και εκσκαφείς, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Παλαιστινίων, τη σύλληψη ενός και την ισοπέδωση τουλάχιστον 5 σπιτιών.

Ισραηλινός στρατιώτης στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης στην Ιερουσαλήμ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «διερευνά τις συνθήκες» υπό τις οποίες ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ, άνευ προφανούς αιτίας, εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, το απόγευμα της Δευτέρας, στο πέρασμα Σούρντα της Ραμάλα, τραυματίζοντας σοβαρότατα μια νεαρή έγκυο. Πάντως, παρά τις καταγγελίες για ανθρωπιστική τραγωδία στη Δ. Οχθη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, διαβεβαίωνε ότι θα «συνεχιστεί ο αποκλεισμός και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παλαιστινιακές πόλεις, που προς στιγμήν αποδεικνύονται αποτελεσματικά μέτρα στην αποτροπή επιθέσεων αυτοκτονίας». Οι δηλώσεις συνέπεσαν με το διορισμό του στρατηγού Μοσέ Γιααλόν ως αρχηγού ΓΕΣ, μετά την αποστράτευση του Σαούλ Μοφάζ.

Συναντήσεις και αστυνομικές επιχειρήσεις

Τις πρώτες συναντήσεις του με ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, μετά από αρκετούς μήνες, είχε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ. Ο Σιμόν Πέρες συνάντησε το νέο υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιέντ, τη Δευτέρα το βράδυ, και χτες το πρωί, τον υπουργό Εσωτερικών και υπεύθυνο όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια. Από τις συναντήσεις, στην Ιερουσαλήμ, δεν προέκυψε τίποτε συνταρακτικό πλην της «κοινής διαπίστωσης για την αναγκαιότητα του διαλόγου και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του παλαιστινιακού λαού».

Σύλληψη Παλαιστινίου

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου
Παράλληλα, πάντως, με τις συνομιλίες, ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ούζι Λαντάου, διέταζε την εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο γραφείο του Σάρι Νουσάιμπεχ, εκπροσώπου της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για το γραφείο του στο παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς, στο οποίο προεδρεύει, από όπου αφαιρέθηκαν έγγραφα, κατασχέθηκε τεχνικός εξοπλισμός και σφραγίστηκε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού δεν ήταν γραφεία της ΟΑΠ.

Αδιάλλακτος Μπους

Την «πρόοδο» που αρχίζει να φαίνεται στις μεταρρυθμίσεις εντός Π. Αρχής επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, συμπληρώνοντας ότι «αναμένει ριζικές αλλαγές που θα καταστήσουν αξιόπιστους τους νέους θεσμούς». Εντούτοις, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν» και διευκρίνισε ότι «θα ζητήσω αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη όταν κρίνω ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος ασφαλείας». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ανακοίνωνε ότι ο Μπους συνομίλησε, τηλεφωνικώς, με το Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνιζε ότι «η Ουάσιγκτον επιμένει στην άποψή της για αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας».

Στο μεταξύ, ο Κόλιν Πάουελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των ΕΕ, Ρωσίας, ΟΗΕ, την επόμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιορδανίας και Σ. Αραβίας. Ενόψει της συνάντησης, ο Δανός ΥΠΕΞ, Περ Στιγκ Μέλερ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, αναδείκνυε σε «προτεραιότητα» την «ελεύθερη διενέργεια των παλαιστινιακών εκλογών το Γενάρη» και υποστήριζε ότι «το Ισραήλ άμεσα οφείλει να αποχωρήσει από τη Δ. Οχθη και τα Κατεχόμενα και να διαλύσει τους εποικισμούς».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οξύνεται η κρίση

Νέες παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, την ώρα που ο Ετσεβίτ διόριζε νέους υπουργούς και επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αποφασισμένος να διατηρήσει τα ηνία της χώρας όσο περισσότερο μπορεί εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, καθώς προχώρησε σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπουργών, ενώ συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων των βουλευτών του κόμματός του. Οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν, πλέον, ομοφώνως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ «κλειστά» κρατούν τα χαρτιά τους οι δύο «ισχυροί» άνδρες της τουρκικής κυβέρνησης, οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, που συναντήθηκαν, χτες, για να συζητήσουν «την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ».

«Υπάρχουν, όντως, σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης, όμως η κατάσταση δεν είναι τέτοια που να φθάσω στο σημείο να παραιτηθώ» φέρεται να ξεκαθάρισε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Τανσού Τσιλέρ, επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κόμματος του Ορθού Δρόμου, με την οποία συναντήθηκε, χτες. Την ίδια στιγμή, μετά την Τσιλέρ και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ο ηγέτης του τρίτου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, τασσόταν δημόσια υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Ο Γιλμάζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal D», τόνισε ότι, εκτός από την εύθραυστη υγεία του πρωθυπουργού, σημαντικότατος παράγοντας της κρίσης είναι οι διαφωνίες των συγκυβερνώντων κομμάτων, από τις οποίες ξεχώρισε την άρνηση του Μπαχτσελί να συναινέσει στις μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της χώρας που προβλέπονται ενόψει της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αρνηση, που, κατά τον Γιλμάζ, διατυπώθηκε ανοιχτά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο, στις 7 Ιουνίου. Ο Γιλμάζ πρότεινε είτε εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη με την υπάρχουσα κυβέρνηση, είτε εκλογές το φθινόπωρο του 2003, ως «διευκόλυνση» της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ.

Παραιτήσεων συνέχεια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν οι παραιτήσεις βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Ετσεβίτ, και υπουργών. Χτες, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Τζεμιτζί και ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων, Μουσταφά Γιλμάζ. Από τη Δευτέρα, έχουν παραιτηθεί, συνολικά, 26 βουλευτές του Κόμματος του Ετσεβίτ, εκ των οποίων οι 5 από υπουργικές θέσεις. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός διόρισε, χτες, τον Σουρκού Σίνα Γκιουρέλ, αρμόδιο για το Κυπριακό, στη θέση του αντιπροέδρου, τον Σουάτ Τσακλαγιάν ως υπουργό Πολιτισμού και τον Ταϊφούν Ιτσλί ως υπουργό Ανευ Χαρτοφυλακίου, στις θέσεις των Χουσαμεντίν Οζκάν, Ισταμιχάν Ταλάι και Ρετζέπ Ονάλ, που αντιστοίχως παραιτήθηκαν αυτών των θέσεων τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την κατάσταση, αρκούμενος, μετά από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, να υπερθεματίσει υπέρ της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ και να εκφράσει την εκτίμηση ότι «χρειάζεται περισσότερη σταθερότητα και θα υπάρξει σε λίγες ημέρες, όταν ηρεμήσουμε κάπως». Σχόλια για την κατάσταση αρνήθηκε να κάνει και ο Ισμαήλ Τζεμ.

Τις «σημαντικές εξελίξεις» στην Τουρκία δήλωσε ότι παρακολουθεί «με εξαιρετικό ενδιαφέρον» η Ουάσιγκτον. Παρά τους νέους υπουργούς και την επιμονή του Ετσεβίτ, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ως αναπόφευκτη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με δεδομένες τις συνθήκες. Εντούτοις, αβέβαιο είναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που χτεσινές δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το φιλο-ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής προτίμησης, εν μέσω κρίσης, στοιχείο που εκτιμάται ότι ανησυχεί εντόνως τους Τούρκους στρατιωτικούς.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην τροχιά της ανεργίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Του χρόνου, ο αριθμός των ανέργων στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου προβλέπεται να ανέλθει στο 6,9% του ενεργού εργατικού δυναμικού προτού μειωθεί ελαφρώς το 2004, υποστηρίζει έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το τρέχον έτος η ανεργία κατά μέσο όρο στις τριάντα χώρες-μέλη του οργανισμού αναμένεται να φτάσει το 6,4%, να αυξηθεί το 2003 στο 6,9%, ποσοστό που ισοδυναμεί με 35.600.000 ανέργους!

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρά μείωση της ανεργίας το 2004 σε ποσοστό 6,7% ενώ ιδιαίτερα όσον αφορά στη σοβαρή αύξηση της ανεργίας στην Ιαπωνία προέβλεψε πως θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων ξεπερνώντας το 2003 το 6% απ' το 5,5% που κυμάνθηκε τον περασμένο Ιούνη.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, στη Σλοβακία, στην Πολωνία και στην Ισπανία, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πως η ανεργία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε διψήφιο νούμερο και το τρέχον αλλά και το επόμενο έτος, ενώ, αντίθετα, σημειώνει πως η ανεργία έχει μειωθεί αισθητά και πιο γρήγορα σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ, επειδή αυτές «εφάρμοσαν πολιτικές που είναι ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική του οργανισμού για την εργασία»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «θερμόμετρο» της ανεργίας όλο και ανεβαίνει...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Τον τελευταίο χρόνο έπρεπε να αντεπεξέλθουμε στα μεγαλύτερα οικονομικά σκαμπανεβάσματα της τελευταίας δεκαετίας... Οι τάσεις των νέων στοιχείων για την ανεργία δείχνουν πως τα σημάδια ανάκαμψης δεν έχουν φθάσει ακόμη στην αγορά εργασίας και γι' αυτό πρέπει οι γερμανικές εταιρίες να προχωρήσουν τώρα στις προσλήψεις περισσότερων ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων», είπε ο υπουργός Εργασίας Βάλτερ Ρίστερ όταν κλήθηκε από το γερμανικό ραδιοσταθμό «DLF» να σχολιάσει τη νέα άνοδο της ανεργίας κατά το μήνα Ιούνη και το γεγονός πως οι άνεργοι στη Γερμανία κοντεύουν τα 4.000.000...

Την ίδια ώρα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωναν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ χαρακτήριζαν «καταστροφή» τα νέα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, που καταγράφουν πως το πρόγραμμα παραμένει οξύτερο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου τα συντηρητικά επίσημα στοιχεία την ανέβασαν το μήνα Ιούνη στο 17,8%. Στην υπόλοιπη χώρα η ανεργία κυμαίνεται στο 9,5%....

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Ιούνη (μήνα κατά τον οποίο συνήθως παρατηρείται μείωση της ανεργίας) κατά 39.000, δηλαδή κατά πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις για αύξηση των απασχολούμενων κατά 30.000...

Ολα αυτά ενώ πρόσφατα είχαμε την κατάρρευση της -με ιστορία 111 ετών- γερμανικής τεχνικής εταιρίας «Babcock Borsig AG», όπου απειλούνται με ανεργία 13.000 εργαζόμενοι. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την ανακοίνωση της Ντόιτσε Μπανκ ότι θα απολύσει 3.770 εργαζομένους πέραν των 9.200 που είχε δημοσιοποιήσει πέρσι, και την προηγούμενη βδομάδα είχαμε την ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού ομίλου «HVB» ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση θέσεων εργασίας λόγω συρρίκνωσης της κερδοφορίας του, μολονότι είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει 9.100 απολύσεις...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ανθρακας η κατάθεση ενός ακόμη προστατευόμενου μάρτυρα...

ΧΑΓΗ.--

Ενας ακόμη μάρτυρας κατηγορίας ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας, ο Κ-25, προσήλθε χτες στο δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την ιδιότητα του πρώην μέλους των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο μάρτυρας, του οποίου η εικόνα και η χροιά της φωνής είχαν παραποιηθεί από τις οθόνες που υπάρχουν στην αίθουσα Τύπου, κατέθεσε διάφορα περιστατικά κατά τα οποία υποστήριξε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας πυροβολισμού συλληφθέντων κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ από μέλη των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Η ενάγουσα αρχή προσπάθησε να συνδέσει την κατάθεση του μάρτυρα για να στηρίξει τις κατηγορίες της έναντι του Μιλόσεβιτς, ότι δηλαδή οι σερβικές δυνάμεις και όχι οι βόμβες του ΝΑΤΟ... προκαλούσαν τις σφαγές και τον εκτοπισμό πληθυσμού Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο! Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αντεξέτασης του μάρτυρα από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κ-25 παραδέχτηκε, αφ' ενός, πως ενώ κατήγγειλε σε ανωτέρους του κρούσματα παραβίασης των εθίμων του πολέμου «αγνοεί την εξέλιξη των ερευνών που οι ανώτεροί του αξιωματικοί έκαναν», και, αφ' ετέρου, πως «σε απολύτως καμία περίπτωση αστυνομικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο δε διεξήχθησαν με τρόπο ώστε να θέσουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων».

Νέα σύλληψη Σερβοβόσνιου...

Με βάση ένα ακόμη μυστικό ένταλμα σύλληψης, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες της SFOR συνέλαβαν χτες στη νοτιοανατολική βοσνιακή πόλη Φότσα το Σερβοβόσνιο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, κατηγορώντας τον για βιασμούς Βόσνιων μουσουλμάνων γυναικών το 1992 - '93, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Ο 33χρονος σήμερα Ράντοβαν Στάνκοβιτς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο οκτώ Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορούνται για συστηματική εκστρατεία βιασμών μουσουλμάνων γυναικών το 1992 και το 1993, εκ των οποίων κάποιοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε βαριές ποινές από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΟΓΕ
«Συγκλονιστικές μαρτυρίες»

Σε ενημέρωση για «τα συγκλονιστικά γεγονότα που βιώσαμε στη Δ. Οχθη και τις απίστευτες μαρτυρίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών γυναικών στα κατεχόμενα εδάφη» καλεί η ΟΓΕ, την Πέμπτη 11 του Ιούλη, στις 13:00, στην Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου (Ακαδημίας 61).

ΗΠΑ
Δέκα χρόνια μετά...

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ανακρίσεις διεξάγει το αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ινγκλγουντ, για τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας 16χρονος μαύρος ξυλοκοπήθηκε από λευκό αστυνομικό, όταν ήρθε σε προστριβή μαζί του με αφορμή τροχαία παράβαση που διέπραξε ο πατέρας του. Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα από ερασιτεχνικό βίντεο τουρίστα που βρέθηκε κοντά στη σκηνή, και δείχνει τον αστυνομικό Τζέρεμι Μορς, να έχει φορέσει χειροπέδες και να χτυπά στο πρόσωπο τον νεαρό Ντόνοβαν Τσάβες, που διαμαρτυρήθηκε για την παράβαση που χρεώθηκε στον πατέρα του, ο οποίος, επίσης, παρακολουθεί ανήμπορος τη σκηνή. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 χρόνια, η αθώωση λευκών αστυνομικών που ξυλοκόπησαν θανάσιμα τον μαύρο οδηγό Ρόντνεϊ Κινγκ, είχε πυροδοτήσει πολυήμερα επεισόδια στους δρόμους της πόλης, γνωστά και ως «εξέγερση του Λος Αντζελες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ