ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Δικαστική απόφαση με καρμπόν
  • Για δεύτερη φορά τα δικαστήρια έκριναν παράνομη και καταχρηστική την απεργία
  • Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα θα καταλήξουν σε νέες αποφάσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή του ξεπουλήματος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτόν, παρά και τη νέα δικαστική απόφαση-«καρμπόν» που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την τετραήμερη απεργία τους η οποία ξεκίνησε χτες για να διακοπεί λίγες ώρες μετά. Ηδη τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης έχουν εκφράσει την απόφασή τους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση και τη μορφή του αγώνα.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα. Η απεργία διακόπηκε στις 12 το μεσημέρι όταν έγινε γνωστή και η νέα δικαστική απαγόρευση, ύστερα από προσφυγή της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της εταιρίας εναντίον της. Η προσφυγή είναι ένα μέρος της επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, στην οποία έχουν επιδοθεί συστηματικά η κυβέρνηση και η διοίκηση του ομίλου.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τις μεθοδεύσεις της εταιρίας, «που έχει επιδοθεί σε μια απαράδεκτη τακτική δικαστικών απαγορεύσεων του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων».

«Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι πρακτικές ποινικοποίησης της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας δε θα πτοήσουν τους εργαζόμενους και δε θα κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα», επισημαίνει η Ομοσπονδία, η οποία μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ θα αποφασίσουν τον τρόπο συνέχισης του αγώνα.

Η απόφαση

Με μια απόφαση «καρμπόν» με εκείνη της προηγούμενης Πέμπτης (1708/2002), το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε χτες παράνομη και καταχρηστική τη νέα απεργία που κήρυξε αυτή τη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία.

Το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την τετραήμερη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία, ενώ απαγορεύει τη συνέχιση αυτής της απεργίας και την επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και την πραγματοποίηση κάθε άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα.

Αγωγή εναντίον της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια είχε καταθέσει η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ», η οποία στρεφόταν κατά της 4ήμερης απεργίας των εργαζομένων, που είχε μοναδικό αίτημα το μη ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία «Lukoil» - Λάτση (μεταβίβαση του 23% των μετοχών στους ιδιώτες). Να σημειωθεί ότι πριν μερικές μέρες είχε προκηρυχτεί 15ήμερη απεργία από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια», αλλά και τότε το δικαστήριο την είχε κρίνει παράνομη.

Συμπαράσταση απ' τη «Συμπαράταξη»

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ εκφράζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση στον αθηναϊκό λαό, γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού. Τελευταία κρούσματα αυτού του αντιδημοκρατικού κυβερνητικού κατήφορου είναι η επιστράτευση των ναυτεργατών και η ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στα "Ελληνικά Πετρέλαια"», υπογραμμίζει.

ΕΛΛΕΝΙΤ
Εκδικάστηκε η αγωγή κατά των συνδικαλιστών

Εκδικάστηκε χτες στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, η αίτηση της διεύθυνσης της εταιρίας ΕΛΛΕΝΙΤ ΑΕ, TRASTIC ENTERPRISES LTD, για την απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών της επιχείρησης Αλέκου Μανούσου, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, και Αργύρη Καρκαμάνη, μέλους της διοίκησης του σωματείου, με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των δύο συνδικαλιστών ο Τάκης Βουρλιώτης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης, και οι Θανάσης Τούσης και Κώστας Νέζης, μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ. Από την πλευρά της εργοδοσίας κατέθεσαν ο διευθυντής του εργοστασίου, Κωνσταντίνος Παγακίδης, και ο Απόστολος Τσακίρης.

Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή Τετάρτη.

Εντονη ήταν η παρουσία στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης σ' όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, όχι μόνον της επιχείρησης, αλλά και από άλλους εργασιακούς χώρους, καθώς και συνδικαλιστικών στελεχών και πολιτικών παραγόντων, όπως του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, του υποψήφιου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Γ. Ρόκου, κ.ά.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη εκφράζει τη συμπαράστασή της στους δύο συνδικαλιστές και χαρακτηρίζει τη στάση της επιχείρησης «μια ακόμα περίπτωση προσπάθειας φαλκίδευσης της συνδικαλιστικής δράσης, εκφοβισμού των εργαζομένων, αλλά και προσπάθεια καταστολής του εργατικού κινήματος, με την άσκηση εργοδοτικής συνεργασίας... Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο που, αν συνδυαστεί με μια σειρά από διώξεις, μηνύσεις και αγωγές εναντίον συνδικαλιστών, ρυθμίσεις και νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση... μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κινδυνεύουν άμεσα τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι κατακτήσεις του λαού μας».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στάσεις εργασίας των γιατρών

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από χτες οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής διαμαρτυρόμενοι με την απόφαση περικοπής εφημεριών.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νομού Χαλκιδικής, από τις 14 Ιούνη που εκδόθηκε από το διοικητή του Νοσοκομείου η απόφαση περικοπής των εφημερευόντων γιατρών, οι γιατροί πραγματοποιούσαν απλήρωτες εφημερίες με απόφαση της Ενωσής τους, ώστε να μην αναστατωθούν οι συνθήκες περίθαλψης κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική.

Πέρα από τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας από 1ης του Ιούλη ο διοικητής του Νοσοκομείου δεν παραδίδει στα Τμήματα και τα Κέντρα Υγείας τα μηνιαία προγράμματα εφημέρευσης, αλλά εκδίδει ημερήσια αργά το μεσημέρι, κρατώντας όλες τις υπηρεσίες υγείας σε αναστάτωση για το πώς και ποιοι θα εφημερεύσουν.

Μήνυση για δεδουλευμένα

Μήνυση εναντίον της εταιρίας κατέθεσαν χτες από κοινού το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Φλώρινα - Χωναίος» και η Επιθεώρηση Εργασίας Πολυγύρου Χαλκιδικής, προκειμένου να πιέσουν την εταιρία να αποδώσει τα δεδουλευμένα 5 μηνών που χρωστά στους εργαζόμενους. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι θα ορίσει δικάσιμο το ταχύτερο δυνατό.

Οι 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης εμφιαλωμένων ποτών, εδώ και 2 εβδομάδες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και από χτες πλέον και δικαστικά διεκδικούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των μηνών Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2001 και Μάη - Ιούνη του 2002.

Διακοπή των εργασιών σε περιπτώσεις καύσωνα

Με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους, οι οικοδόμοι και οι συναφείς κλάδοι σε όλη τη χώρα διακόπτουν τις εργασίες τους σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38οC υπό σκιά στον τόπο εργασίας. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή.

Σύσκεψη στα Χανιά

Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη με θέμα «Τρία χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ - Συμπεράσματα και προοπτικές», απευθύνουν η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων και ο Νοσηλευτικός Σύλλογος Νοσοκομείου Χανίων, προς τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων.

Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 8.30 μ.μ.

Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

Απεργούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών, καθώς και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Ακόμα 24ωρες απεργίας θα πραγματοποιήσουν για τους ίδιους λόγους στις 15 και 19 Ιούλη

Επίσκεψη Ρόκου και Σαχίνη

Τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ Γιώργος Ρόκος και ο υποψήφιος δήμαρχος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης. Εμπρακτα θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης και στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του σωματείου εργαζομένων.

Στο μεταξύ η ΝΑΣΥ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως «απαράδεκτο γεγονός το ξεπούλημα ενός κρατικού ομίλου που αποτελεί βασικό κύκλο της ενέργειας στη χώρα μας».

Απεργία στο Ολυμπιακό Χωριό

Με 24ωρη απεργία σε ολόκληρο το Ολυμπιακό Χωριό, κλιμακώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους ενάντια στις εκφοβιστικές μεθόδους της εργοδοσίας, αλλά και για τη διεκδίκηση της βελτίωσης των όρων εργασίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία.

Επίσης, απόλυτη επιτυχία σημείωσε οι χθεσινές στάσεις εργασίας, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Κοινοπραξίας ΜΕΤΡΟ Περιστερίου, πραγματοποιώντας δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ