Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Δικαστική απόφαση με καρμπόν
  • Για δεύτερη φορά τα δικαστήρια έκριναν παράνομη και καταχρηστική την απεργία
  • Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα θα καταλήξουν σε νέες αποφάσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή του ξεπουλήματος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτόν, παρά και τη νέα δικαστική απόφαση-«καρμπόν» που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την τετραήμερη απεργία τους η οποία ξεκίνησε χτες για να διακοπεί λίγες ώρες μετά. Ηδη τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης έχουν εκφράσει την απόφασή τους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση και τη μορφή του αγώνα.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα. Η απεργία διακόπηκε στις 12 το μεσημέρι όταν έγινε γνωστή και η νέα δικαστική απαγόρευση, ύστερα από προσφυγή της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της εταιρίας εναντίον της. Η προσφυγή είναι ένα μέρος της επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, στην οποία έχουν επιδοθεί συστηματικά η κυβέρνηση και η διοίκηση του ομίλου.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τις μεθοδεύσεις της εταιρίας, «που έχει επιδοθεί σε μια απαράδεκτη τακτική δικαστικών απαγορεύσεων του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων».

«Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι πρακτικές ποινικοποίησης της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας δε θα πτοήσουν τους εργαζόμενους και δε θα κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα», επισημαίνει η Ομοσπονδία, η οποία μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ θα αποφασίσουν τον τρόπο συνέχισης του αγώνα.

Η απόφαση

Με μια απόφαση «καρμπόν» με εκείνη της προηγούμενης Πέμπτης (1708/2002), το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε χτες παράνομη και καταχρηστική τη νέα απεργία που κήρυξε αυτή τη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία.

Το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την τετραήμερη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία, ενώ απαγορεύει τη συνέχιση αυτής της απεργίας και την επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και την πραγματοποίηση κάθε άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα.

Αγωγή εναντίον της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια είχε καταθέσει η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ», η οποία στρεφόταν κατά της 4ήμερης απεργίας των εργαζομένων, που είχε μοναδικό αίτημα το μη ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία «Lukoil» - Λάτση (μεταβίβαση του 23% των μετοχών στους ιδιώτες). Να σημειωθεί ότι πριν μερικές μέρες είχε προκηρυχτεί 15ήμερη απεργία από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια», αλλά και τότε το δικαστήριο την είχε κρίνει παράνομη.

Συμπαράσταση απ' τη «Συμπαράταξη»

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ εκφράζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση στον αθηναϊκό λαό, γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού. Τελευταία κρούσματα αυτού του αντιδημοκρατικού κυβερνητικού κατήφορου είναι η επιστράτευση των ναυτεργατών και η ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στα "Ελληνικά Πετρέλαια"», υπογραμμίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδοφορία - ρεκόρ (2003-08-28 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις κόντρα στο ξεπούλημα (2002-07-12 00:00:00.0)
Υπέρ των εργαζομένων και κατά της ιδιωτικοποίησης (2002-07-09 00:00:00.0)
Απεργία στα ΕΛ.ΠΕ (2002-04-27 00:00:00.0)
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις (2001-08-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το ξεπούλημα ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ (2001-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ